Een evenwichtige voeding

Om uw hond te helpen een gezond en actief leven te leiden, is het belangrijk om in zijn dieet een evenwichtige verdeling van de zes belangrijkste groepen van voedingsstoffen op te nemen: eiwitten, vetten en oliën, mineralen, vitaminen, koolhydraten en water. Tenzij uw hond zwanger is of zoogt, of lijdt aan een bepaalde aandoening, is er geen reden om dit evenwicht te verstoren tussen de eerste dagen van het volwassen leven en het einde van het zesde jaar, het moment waarop de gevorderde leeftijd van uw hond begint.

Honden hebben andere voedingsbehoeften dan de mens. Hoewel het voor mensen aanbevolen is om verse groenten en fruit rijk aan vitamine C te eten, produceren bacteriën in de maag van een hond voldoende vitamine C. Het is dus niet noodzakelijk om er extra in hun dieet op te nemen. Honden kunnen ook leven zonder koolhydraten, maar we mogen niet vergeten dat ze niet echt vleeseters zijn en ze niet alleen van vlees kunnen leven. Om de juiste balans te bereiken hebben ze idealiter een combinatie van vlees, granen en groenten nodig.

Alle industriële voedingsmiddelen voor honden van goede kwaliteit werden zorgvuldig geformuleerd om de juiste balans van alle voedingsstoffen te bieden die een hond nodig heeft, met bovendien een lekkere smaak. Ondanks de mogelijke verleiding bewijst voedsel voor mensen en restjes toevoegen aan een uitgebalanceerd dieet qua voedingswaarde een slechte dienst aan uw hond. Vaak verstoort dit het ideale voedingsevenwicht.

Eiwitten

Eiwitten zijn samengesteld uit aminozuren en zijn de bouwstenen van het lichaam. De eiwitten waarmee u uw hond voedt (bijvoorbeeld kip of rundvlees) zorgen voor het vrijkomen van energie, het opbouwen van spieren, huid, haar, antilichamen, enzymen, bloedstolsels, hemoglobine en hormonen.

Vetten

Vetten en oliën geven uw hond de brandstof die hij nodig heeft om actief te blijven. Ze bieden twee keer zoveel energie als eiwitten en koolhydraten. Vetten en vetzuren zijn een bron van vitaminen en zijn essentieel voor een gezonde huid en vacht, en voor een sterk immuunsysteem. Vetten dragen ook significant bij tot de smaak en de vertering van voedsel.

Koolhydraten

Gangbare koolhy​draten zoals granen, rijst en pasta, zijn een uitstekende bron van energie. De vezels ondersteunen ook de spijsvertering.

Mineralen

Mineralen zoals calcium en fosfor zijn essentieel voor sterke botten en gezonde tanden, de ontwikkeling van cellen en weefsels, de vochtbalans en de stofwisselingsprocessen. Mineralen moeten zorgvuldig in evenwicht zijn, het teveel van het ene kan een tekort van het andere mineraal met zich brengen.

Vitaminen

Vitaminen zijn nodig in kleine hoeveelheden om de groei te behouden, een gezonde huid​ en vacht te garanderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Overmatige consumptie van bepaalde vitaminen kan schadelijk zijn, terwijl een tekort aan andere vitaminen ook nadelige gevolgen kan hebben. De in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) worden opgeslagen in de vetweefsels van uw hond, terwijl de in water oplosbare vitaminen (B- en C-complex) worden uitgescheiden in de urine. In tegenstelling tot mensen hebben honden geen vitamine C nodig.

Water

Water is essentieel voor alle levende wezens en honden zijn hierop geen uitzondering. De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, het niveau van lichaamsbeweging en de droge of natte voeding van de hond. Water zorgt voor de regeling van de lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen in het lichaam en het verwijderen van afvalstoffen. Zorg ervoor dat uw hond altijd vers water tot zijn beschikking heeft.

Verboden voedsel

Wees voorzichtig als u de maaltijden voor uw hond maakt op basis van restjes of vlees dat speciaal is gekocht voor uw huisdier. Deze diëten omvatten in het algemeen te veel vlees en bevatten niet genoeg voedingsstoffen en andere belangrijke mineralen zoals calcium. Bovendien zijn sommige voedingsmiddelen voor mensen, zoals rabarber, soja, uien, spinazie, bieten, onvoldoende gare maïs of bonen giftig voor uw hond. Chocolade kan zeer schadelijk zijn en uw hond mag er nooit van eten. 85 gram van keukenchocolade is genoeg om een middelgrote hond te doden!

Voedingssupplementen

Supplementen zijn niet nodig als een normale hond in goede gezondheid een evenwichtige voeding krijgt. Bepaalde factoren, zoals inname van voedselrestjes, onregelmatige beweging of stressvolle veranderingen in hun routine, kunnen echter speciale behoeften op het vlak van voeding rechtvaardigen. Sommige baasjes van honden zijn van mening dat een extra dosis calcium moet worden opgenomen in de voeding van drachtige of zogende honden, en in die van pups in volle groei. Hoewel het organisme op dat moment meer mineralen vraagt, moeten ze worden verkregen door middel van een voeding van hoge kwaliteit die op voedingsvlak is uitgebalanceerd. Een te grote toevoeging van mineralen aan andere voedingsstoffen kan leiden tot misvormingen van het skelet en andere problemen veroorzaken. Een hoogwaardige industriële voeding voor pups geeft uw drachtige of zogende hond alles wat ze nodig heeft.