Uw puppy verzorgen

Bij het trimmen gaat het er niet alleen om uw puppy er goed te laten uitzien. Een regelmatig onderhoud helpt bij het verwijderen van dode haren, het garanderen van een gezonde huid en vacht en het controleren van de algemene gezondheid van uw pup. Het is ook een essentieel moment dat u deelt met uw huisdier en waardoor u uw relatie ontwikkelt, een vertrouwensrelatie tot stand brengt en u elkaar beter begrijpt. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat verzorgingsbeurten stress en bloeddruk bij het baasje verminderen... en ook bij uw pup!

Borstelen

U moet om te beginnen weten dat de vacht van een pup heel anders is dan dat van een volwassen hond. Het kan zachter, luchtiger en korter zijn. Dat gezegd zijnde is het belangrijk dat uw puppy vertrouwd raakt met de verzorging, zelfs als hij het nog niet echt nodig heeft. Als uw pup gewend is aan deze verzorging en ze leert te waarderen, wordt de verzorging daarna veel gemakkelijker.

 • Laat uw puppy op uw schoot zitten, aai hem en begin hem zachtjes te borstelen.
 • Loof hem met een kalme en geruststellende stem voor zijn goede gedrag.
 • Stop dan na twee minuten met borstelen en geef hem een kleine beloning.
 • Herhaal dit meerdere keren per dag en breid de duur van het borstelen geleidelijk uit.
 • Als uw puppy probeert te bijten of met de borstel speelt, duw hem dan weg, maar laat hem niet los. Pups leren snel dat door ongehoorzaam te zijn ze uw aandacht afleiden.
 • Begin na vijf dagen en nadat uw puppy vertrouwd is met het gevoel, met de verzorging van buik, staart, oren en andere gevoelige gebieden. Wees zeer zacht en zorg ervoor dat de eerste sessies kort en aangenaam zijn.
 • Raak de poten aan en onderzoek nagels en tenen.
 • Kijk in de oren en open voorzichtig de mond.
 • Schakel na een paar weken, wanneer de pup is gewend geraakt aan deze sessies, over op een verzorging op een tafel met een antislipoppervlak of op de grond, op een bepaalde plaats, en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is, zodat hij daar ook kan worden verzorgd als hij groter is.
 • Door dit te doen zal uw hond gewoon raken om te worden aangeraakt. Eindig elke sessie altijd met een kleine beloning of een spelletje.

Vachten

Zodra uw pup gewend is geraakt aan verzorging zal de soort verzorging afhangen van de vacht van uw huisdier.

Gladde vachten

De rassen met gladde vachten hebben slechts een beperkte verzorging nodig. Een kleine sessie per week is voldoende. U moet een rubberen borstel of verzorgingshandschoen gebruiken om dode haren en vuil los te maken en daarna een zijden borstel om ze te verwijderen.

Korte vachten 

Rassen met korte vachten moeten regelmatig worden geborsteld om de vorming van knopen te voorkomen. Begin met een speldenborstel om de haarmassa en knopen te verwijderen, gebruik dan een zijden borstel om dode haren en vuil te verwijderen. Snijd nooit de haarmassa af met een schaar.

Lange vachten

Een lange vacht vereist dagelijkse aandacht om de vorming van knopen te voorkomen. Gebruik eerst een speldenborstel of een kam om de haarmassa te ontwarren. Snijd nooit de haarmassa af met een schaar. Kam het haar met een kam met brede tanden, met speciale aandacht voor de achterzijde, de staart en de poten. Snij alle weerbarstige haar.

Zijdeachtige vachten

De zijdeachtige vacht vereist veel aandacht. Begin met het ontwarren van de knopen met een speldenborstel of een kam, gebruik daarna een zijden borstel om de natuurlijke glans van de vacht te laten uitkomen. Om uw hond wat stijl te geven kunt u een scheiding op de rug aanbrengen door de haren op elke kant naar onderen te borstelen. Snij alle weerbarstige haar.

De vacht borstelen

Speciale verzorgingstechnieken moeten worden toegepast voor bepaalde rassen.

 • Bij terriërs worden alle haren platgelegd door de dode haren van de vacht uit te trekken.
 • Sommige rassen, zoals poedels, moeten met een schaar worden geknipt.

Uw fokker of een professionele trimmer kan u altijd advies geven over de specifieke behoeften van uw hond.

Hoe meer haarmassa's en knopen er zijn, hoe meer ze de haren errond beschadigen. Als uw hond een moeilijk te onderhouden vacht heeft, vergeet dan niet om regelmatig een bezoek te brengen aan een professionele trimmer. Hij zal uw hond een ontspannend bad geven, zal zijn haar voorzichtig drogen en het grondig borstelen.

Wassen

De meeste honden hebben zelden meer dan twee of drie wasbeurten per jaar nodig. Fokkers van wedstrijdhonden raden een wasbeurt zelfs helemaal af voor rassen met een ruwe vacht die lijkt op draden. Maar u moet uw pup wellicht vaker een shampoobeurt geven.

 • Als uw pup nog klein is, zal de gootsteen een perfecte plek zijn om hem zijn bad te geven. Anders kunt u gebruikmaken van een plastic bak. Wanneer uw huisdier groter wordt, kunt u hem zijn bad geven in de douche of in bad (een oud babybadje is erg geschikt) en een antislipmat gebruiken.
 • Gebruik de douchekop om zijn vacht nat te maken en controleer of het water warm, maar niet heet is. Maak de vacht goed nat maar zorg ervoor dat uw pup geen water in de ogen krijgt. Scheid het haar goed tot aan de huid om er zeker van te zijn dat het helemaal nat is.
 • Als uw puppy tekenen van nervositeit vertoont, vooral tijdens zijn eerste bad, zeg hem dan dat hij een brave hond is en stel hem gerust tijdens de hele duur van de verzorging. Probeer uw hond af te leiden met een beloning. U kunt het badje ook plaatsen in een minder gesloten ruimte zodat hij zich minder opgesloten voelt.
 • Gebruik een shampoo voor puppy's die speciaal ontwikkeld is voor hun eigen soort vacht en lees altijd de instructies op het etiket: sommige shampoos moeten immers worden verdund.
 • Zodra u de vacht goed hebt laten schuimen, spoel het dan overvloedig uit. Als er zeep in het haar blijft, kan uw pup daarna een jeukerig gevoel krijgen.
 • Als u een conditioner voor dieren gebruikt, moet u die eveneens goed verwijderen bij het spoelen.
 • Droog uw puppy af met een handdoek voordat hij de tijd heeft om zich te schudden!
 • Zorg ervoor dat u de pup in een kamer houdt die warm genoeg is tot zijn vacht volledig droog is.
 • Als de vacht erg lang is, moet u hem misschien drogen met een haardroger en hem tegelijk borstelen. Uw fokker of trimmer zal dit vermelden in zijn verzorgingstips. Houd de haardroger op een afstand van de huid en zet die niet op "erg warm", omdat de huid gemakkelijk verbrandt. De haardroger kan uw pup afschrikken. Stel hem dan ook gerust tijdens het drogen en beloon hem voor zijn goede gedrag.

De vacht moet volledig droog zijn voordat de puppy buiten kan gaan.​​​