Voeding tijdens de dracht en het zogen

De dracht heeft een belangrijke invloed op de voedingsbehoeften van de toekomstige moeder. De melkproductie is een van de meest veeleisende activiteiten in het leven van een hond wanneer het wordt bekeken vanuit het oogpunt van de voeding. Net als puppy's hebben drachtige of zogende honden extra energie en eiwitten nodig om hen door deze periode van fysieke stress te helpen.

Terwijl grotere hoeveelheden van hun gewone voeding bij sommige honden kunnen werken, wordt in het algemeen aangeraden om voedingsmiddelen met veel energie te geven, zoals een "actieve" formule of een formule voor puppy's. De extra calorieën en een hoger gehalte van andere belangrijke voedingsstoffen passen perfect bij de behoeften van de drachtige of zogende honden. Dit dieet is vooral aanbevolen als uw hond vrij mager is of als u denkt dat ze een nest met meerdere puppy's zal krijgen.

Want elke keer als naar nieuw voedsel wordt overgegaan, moet het gebruik van een energierijke formule geleidelijk gebeuren, vanaf ongeveer de zesde week van de dracht. Vervang geleidelijk gedurende ongeveer een week een steeds grotere hoeveelheid van de oude voedingsmiddelen met nieuwe tot uw hond het nieuwe dieet volgt. Tijdens de hele duur van dit volledige dieet is geen supplement meer nodig.

Veranderingen in de eetlust

Een aanstaande moeder zal geleidelijk grotere hoeveelheden voedingsmiddelen van hoge kwaliteit nodig hebben om zichzelf en haar nest in volle ontwikkeling te voeden. Verhoog niet onmiddellijk het voedingsvolume. De eerste vier of vijf weken van de dracht is een normale portie voldoende.

Tussen de derde en vierde week kan uw hond last hebben van lichte misselijkheid en verlies van eetlust. Het gaat om een soort van ochtendmisselijkheid. Als uw hond gedurende meer dan een week een verstoorde maag heeft of zijn eetlust verliest, of als deze problemen gepaard gaan met apathie, dient u contact op te nemen met uw dierenarts.

In de vijfde week worden haar melkklieren donkerroze en wordt de hond dikker ter hoogte van de heupen en de borstkas. Verhoog vanaf dat moment geleidelijk de hoeveelheid voedsel tot ze 20% meer voedsel krijgt rond het moment van de geboorte van haar pups.

Obesitas kan echter een probleem worden tijdens de dracht. Als uw hond vroeger al zwaarlijvig is geweest, vraag dan aan uw dierenarts hoe u veilig de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen kunt verhogen.

Op het einde van de dracht is het mogelijk dat ze weinig ruimte over heeft in haar buik. Daarom kunnen lichtere en meerdere maaltijden beter voor haar zijn. Het is normaal dat een hond weigert te eten in de 24 uur voor de bevalling. In het volle hoogtepunt van de zoogperiode kan haar portie voeding twee tot vier keer hoger zijn dan haar normale portie.

De Purina-merken voor drachtige of zogende honden

Een aantal Purina-merken bieden formules voor de puppy's met veel energie die geschikt zijn voor drachtige honden. Elk van deze merken is het resultaat van recente wetenschappelijke ontwikkelingen inzake kwaliteit, smaak en voeding.