Veiligheid van de voedingsmiddelen

Voor een goede en geschikte voeding hangt uw kat van u af. Geef hem dus altijd verse voeding van hoge kwaliteit. Katten kunnen immers ook slachtoffer worden van een voedselvergiftiging. Een voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door het inslikken van rauw of onvoldoende gekookt voedsel, of door het rondsnuffelen in vuilbakken, als uw kat graag op avontuur gaat. Ziekten die worden veroorzaakt door industriële voeding voor huisdieren komen heel weinig voor dankzij de strenge controles van de kwaliteits- en veiligheidsgarantie tijdens het hele verwerkingsproces. Controleer toch de vervaldatum op de verpakking om een maximale versheid te garanderen. De productie van voeding voor huisdieren wordt uiterst nauwkeurig gecontroleerd, stap voor stap, van de selectie van de grondstoffen tot de opslag en levering. De procedés, additieven, ingrediënten en de veiligheid van de producten zijn allemaal gereglementeerd door protocollen en uitvoerige voorschriften van de Europese Unie.

Kookprocedé

Een geregulariseerd en geautomatiseerd kookprocedé voorkomt de vorming van bacteriën of schimmels.

Voeding in blik of zakjes wordt gekookt in luchtdichte snelkookpannen.

Droge voeding wordt geëxtrudeerd (een pasta die onmiddellijk wordt gekookt onder hoge druk) of in de oven gebakken.

De eindproducten worden gescheiden van de binnenkomende grondstoffen om kruisbesmetting te voorkomen.

Verpakking

De voedingsmiddelen in blik worden verzegeld om elke aanraking met externe micro-organismen of blootstelling aan zuurstof te vermijden, zodat ze niet kunnen bederven.

De binnenbekleding van de blikken en de folie van de zakjes beschermen het voedsel tegen het metaal. Beschadigde blikken vormen een risico omdat de beschermingsverzegeling kan gebroken zijn. Vermijd opgezwollen blikken en zakjes.

Droge voeding blijft een aantal maanden vers. Bij een lage vochtigheidsgraad kunnen bacteriën zich niet ontwikkelen en de voedingsmiddelen dus niet aantasten.

 De verpakking van droge voeding en de vette omhulling van de koekjes verhinderen het binnendringen van vocht en zuurstof die voedselbederf veroorzaken tijdens de opslag.

Bedek de droge voeding, eenmaal de verpakking geopend is, en bewaar ze op een droge en koele plaats. Bewaar geen droge voedingsmiddelen die blootgesteld geweest zijn aan vocht. Schimmels zouden zich erin kunnen ontwikkelen en de gezondheid van uw huisdier schaden.

Selectie en kwaliteit van de ingrediënten

Elk ingrediënt dat wordt gebruikt in complete diervoeding moet v​ermeld staan op een beschrijvende fiche die de leveranciers verplicht om de vastgelegde kwaliteitsnormen te respecteren. De leveranciers gebruiken analytische technieken zodat de ingrediënten conform de EU-reglementeringen zijn. Ze leggen een niveau van toxines en metalen voor die binnen de veiligheidsgrenzen ligt en garanderen een geschikte voedingsinhoud. Elk gebruikt additief moet conform de EU-reglementering zijn en moet worden gecertificeerd als "zonder gevaar".