Haarverlies

Allerlei redenen kunnen verklaren waarom uw kat zijn haar verliest: de mogelijke oorzaken variëren van besmetting met wormen, schimmels, mijten of vlooien, tot hormonale problemen, allergieën en psychische stoornissen.

Soms kan haaruitval eenvoudig worden veroorzaakt door een overmatige verzorging door de kat zelf. Want zoals we weten, wassen katten zichzelf door te likken, maar ze zijn er niet allemaal deskundig in, vooral als ze te zwaar zijn! Tekenen van overmatige verzorging is haaruitval op de buik, de rug en aan de binnenkant van de achterpoten.

Een aanzienlijk verlies van haar kan ook optreden na het werpen of wanneer een kat erg oud wordt, maar ook als hij ziek of ondervoed is.

Behandeling

Als u merkt dat uw kat zijn haar begint te verliezen, ga dan naar uw dierenarts: hij zal uw huisdier grondig onderzoeken. Het is mogelijk dat hij een huid-, haar- of bloedmonster neemt voor laboratoriumonderzoek.

Uw dierenarts zal eerst onderzoeken of er sprake is van een besmetting met vlooien, en indien nodig, zal hij u vertellen hoe u het kunt behandelen. Als uw kat al is behandeld tegen vlooien, dan zal het onderzoek zich richten naar andere mogelijke oorzaken.

Het kan de moeite waard zijn als u concrete elementen kunt aanvoeren om het verlies van het haar van uw kat uit te leggen: als u vermoedt dat uw huisdier last heeft van stress of angst, schrijf dan in een aantekenboekje wanneer en in welke omstandigheden hij aan zijn vacht likt en zijn haar uittrekt. Met deze notities zal uw dierenarts kunnen beoordelen of het volstaat om in uw omgeving veranderingen aan te brengen of dat hij eerder een behandeling met geneesmiddelen tegen angst moet voorschrijven.