Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Een langharige kat verzorgen

De waarheid over kattenallergenen

Leestijd: 2 min
Pro Plan logo
Aangeboden door PRO PLAN

Door COVID-maatregelen is ons gedrag veranderd en gemiddeld brengen mensen nu veel meer van hun tijd binnenshuis door.

Met dit in gedachten zijn er ook veel van de allergenen, waarvoor sommige mensen gevoelig kunnen zijn, in ons huis aanwezig. Kamers zijn vaak slecht geventileerd, waardoor de vochtigheid stijgt en de ideale omstandigheden worden gecreëerd voor schimmels en huisstofmijten om te gedijen in stoffen meubels en beddengoed. En als echte dierenliefhebbers, leven onze huisdieren ook vaak binnenshuis, wat eveneens kan bijdragen aan de hoeveelheid allergenen waarmee we te maken hebben.

Ons huis zou een fijne plek moeten zijn, maar voor mensen die gevoelig zijn voor allergenen van katten¹,², is de thuisomgeving niet altijd zo ontspannen.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die allergisch zijn voor verschillende stoffen, zoals pollen, bepaald voedsel of medicijnen. Op dit moment heeft 1 op de 5 volwassenen wereldwijd last van kattenallergie.

Hoe een gevoeligheidsreactie wordt geactiveerd

Mensen kunnen gevoelig zijn voor een breed scala aan allergenen, zoals stof, schimmels en plantenpollen. Gevoeligheidsniveaus en wie allergisch is voor wat hangt echt af van het individu, waarbij velen vaak gevoelig zijn voor meerdere allergenen.

Verschillende allergenen die in de omgeving aanwezig zijn, stapelen zich op - neem ze samen en je hebt het over een effect dat de 'totale allergeenbelasting' wordt genoemd. Wanneer de totale allergeenbelasting de individuele allergeentolerantiedrempel van een persoon overschrijdt, wordt een allergische reactie geactiveerd.

Het is niet kattenhaar of huidschilfers die allergieën veroorzaken

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden gevoeligheid en allergie voor katten niet veroorzaakt door kattenhaar. Het zijn de allergenen die door de speeksel- en talgklieren van katten worden uitgescheiden, die bij gevoelige mensen reacties veroorzaken. De meeste mensen die allergisch zijn voor kattenallergenen, zijn vooral gevoelig voor een bepaald allergeen, namelijk Fel d 1, dat voornamelijk wordt geproduceerd in de speekselklieren en de talgklieren van de kat. Deze allergenen worden overgebracht op de vacht en de huid als de kat zichzelf wast en worden vervolgens verspreid in de omgeving via haren en huidschilfers.

Fel d 1 is erg licht en daarom wordt het gemakkelijk overgedragen op kleding. Als gevolg daarvan is het allergeen overal te vinden. Zelfs in huizen waar geen katten wonen, het openbaar vervoer en openbare gebouwen worden hoeveelheden gevonden die de allergiedrempel zouden kunnen overschrijden.

Verminder allergenen met Pro Plan® LiveClear®

Purina®Pro Plan® LiveClear® presenteert nu een nieuwe katvriendelijke methode op basis van een compleet en uitgebalanceerde voeding. Na drie weken dagelijks eten wordt de hoeveelheid allergenen op kattenhaar verminderd met gemiddeld 47%.

Als katten Pro Plan® LiveClear® eten, verbindt een eiwit dat uit eieren afkomstig is, zich aan Fel d 1 en wordt de werking ervan in kattenspeeksel geneutraliseerd.

Op deze manier komt een deel van het Fel d 1 geneutraliseerd in de omgeving terecht waardoor de totale hoeveelheid actieve allergenen in de omgeving wordt verlaagd.  

Lees hier meer informatie over kattenallergenen. 

1. Morris, D. (2010). Human allergy to environmental pet danders: A public health perspective. Veterinary Dermatology, 21, 441-449. 

2. Bousquet, P.-J., Chinn, S., Janson, C., Kogevinas, M., Burney, P. & Jarvis, D. (2007). Geographical variation in the prevalence of positive skin tests to environmental aeroallergens in the European Community Respiratory Health Survey I. Allergy, 62, 301-309.