Sterilisatie

De beslissing om uw kat al dan niet te laten castreren (of steriliseren) zal afhangen van uw persoonlijke omstandigheden en van wat het beste is voor u en uw kat. Hieronder treft u een schat aan informatie over castratie die u kan helpen bij het nemen van een beslissing. Veel katten in Nederland zijn gecastreerd. Uit onderzoek blijkt dat gecastreerde/gesteriliseerde katten langer leven en een verminderd risico hebben op een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, waaronder bepaalde vormen van kanker. Het is ook een betreurenswaardig feit dat er simpelweg niet genoeg huizen zijn voor alle adoptiekatten in Nederland. Als u niet van plan bent te fokken met uw kat, kunt u een rol spelen om de kattenpopulatie onder controle te krijgen door uw kat te laten castreren/steriliseren. Wist u dat een gesteriliseerd vrouwtje tot drie nestjes per jaar kan hebben, met maar liefst zes kittens in elk nest – en dat ze in vijf jaar duizenden nakomelingen kunnen hebben!

Sterilisatie poezen

Het is een mythe dat poezen een nestje moeten hebben alvorens te worden gesteriliseerd, en inderdaad een niet gesteriliseerde poes kan bepaalde problemen veroorzaken. Poezen worden in een seizoen ongeveer eens per drie weken krols gedurende acht maanden van het jaar. Gedurende deze tijd kunnen ze zeer luidruchtig zijn om de aandacht van amoureuze, luidruchtige katers aan te trekken. De poes binnenshuis houden om paring te voorkomen kan stressvol zijn voor jullie beiden, maar als ze ontsnapt, kan ze een ongepland nestje kittens produceren waarvoor het moeilijk kan zijn om een nieuw huis te vinden.

Castratie katers

Niet gecastreerde katers hebben de neiging om hun territorium af te bakenen met penetrante urine, zowel binnen als buiten. In sommige gevallen kunnen zij tijdens het seizoen lange afstanden zwerven op zoek naar vrouwtjes en daarbij verdwalen, gewond raken of aangereden worden door auto's. De kans is tevens groot dat ze gaan vechten met andere katers, wat kan leiden tot wonden, abcessen en infecties.

Kosten sterilisatie/castratie

De kosten van sterilisatie/castratie zijn relatief niet zo duur in vergelijking met sommige andere veterinaire chirurgische ingrepen. Indien u uw kat verzekerd hebt, of wilt verzekeren tegen ziektekosten, kan het zijn dat de kosten van sterilisatie/castratie worden gedekt. Dit is alleen niet altijd het geval. Lees hiervoor de polisvoorwaarden na.

Voorbereiding voor de operatie

Castratie vindt meestal plaats als katten ongeveer vijf of zes maanden oud zijn, ook al kan dit al vanaf de leeftijd van twee maanden. Het kan ook praktisch zijn om uw kat te castreren als hij wat ouder is - in alle gevallen kunt u het beste uw dierenarts om advies vragen. Na het bespreken van de operatie met uw dierenarts, volgt u de instructies op over het achterhouden van voedsel en water van uw kat voor de operatie. De operatie omvat het verwijderen van beide testikels voor katers en verwijdering van de eierstokken en, meestal, maar niet altijd, de baarmoeder bij poezen.

Na de operatie

Katten herstellen meestal snel na de operatie en zijn vaak de volgende dag weer in normale doen. Zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts over de nazorg opvolgt. Meestal wordt bijvoorbeeld aanbevolen dat katten binnen gehouden moeten worden (eventueel voor een paar dagen), rustig gehouden dienen te worden en indien mogelijk verhinderd moeten worden om te springen. Poezen moeten worden verhinderd aan hun hechtingen te trekken (dit geldt niet voor de katers, bij het verwijderen van de testikels zijn geen hechtingen nodig). Uw dierenarts zal bespreken hoe de huidsnede moet worden verzorgd, inclusief de vraag of de hechtingen verwijderd moeten worden of vanzelf oplossen.

Poezen - gezondheid na castratie

Poezen waarbij de eierstokken verwijderd zijn vóór de leeftijd van 12 maanden hebben een lager risico op borstklier (borst) kanker dan intacte poezen of poezen die op latere leeftijd gesteriliseerd worden. Volledige sterilisatie, waarbij naast de eierstokken ook de baarmoeder wordt verwijderd is, zorgt er tevens voor dat er geen risico is op baarmoeder (uterus) infecties of baarmoeder- en eierstokkanker.

Katers - gezondheid na castratie

Castratie van katers elimineert het risico van kanker die invloed kan hebben op de testikels. Het heeft ook andere voordelen; het castreren van uw kater kan zijn zwerfinstinct verlagen en de kans op letsel als gevolg van gevechten. Hij kan ook minder geneigd zijn om zijn territorium af te bakenen met sterk ruikende urine en hij kan aanhankelijker worden.

Alle katten - gezondheid na castratie

Soms zijn eigenaren bang dat castratie of sterilisatie zal resulteren in gewichtstoename voor hun huisdier. Als een toename in gewicht optreedt zou deze kunnen zijn ontstaan omdat de activiteit van uw kat vermoedelijk sterk is gedaald - mogelijk als gevolg van een verminderd verlangen om te zwerven. Ook na castratie heeft uw kat meer kans om urinewegproblemen te ontwikkelen. Als u zich zorgen maakt over urinewegproblemen of merkt dat er veranderingen zijn in de urine gewoonten van uw kat, is het raadzaam dat u uw dierenarts raadpleegt.
Bij de bespreking van castratie met uw dierenarts, kunt u vragen over mogelijke gewichtstoename. Als het gewicht van uw kat begint toe te nemen na de operatie, raadpleeg dan uw dierenarts, omdat deze u kan adviseren om het dieet van uw kat te wijzigen, het aantal traktaties te verminderen, en/of het activiteiten niveau te verhogen. Afhankelijk van de lichaamsconditie van uw kat wilt u misschien het risico op gewichtstoename verminderen door het voeren van een speciaal voor gecastreerde katten ontworpen dieet. Sommige merken kattenvoeding bieden speciale formuleringen, speciaal gemaakt met de behoeften van gecastreerde katten in het achterhoofd. Om ervoor te zorgen dat u bij het voeden van uw kat de juiste hoeveelheid voeding geeft, controleer altijd de voedingsrichtlijnen op de verpakking en vergeet niet, dat het kan helpen als je de porties eerst weegt of meet. Zorg er ook voor dat uw kat altijd toegang heeft tot een bakje met vers water.