Tandverzorging

Acht van de tien katten, die ouder zijn dan drie jaar, hebben problemen met hun tanden en hun tandvlees. Het is dus verstandig om al op jonge leeftijd regelmatig de tanden van uw kat te poetsen. Tandplak (bacteriën en etensresten) vormt zich gewoonlijk aan de buitenkant (niet aan de binnenkant) van de tanden van de kat. Dit tandplak wordt tandsteen dat het tandvlees irriteert en leidt tot gingivitis (ontstoken tandvlees) en het verlies van tanden. Bacteriën kunnen zelfs in de bloedbaan komen en de nieren of andere organen beschadigen.

Gevaarsignalen

Klinische symptomen van een aandoening van het tandvlees in een vergevorderd stadium zijn een slechte adem, rood tandvlees, geel of bruin tandsteen op de tanden en de vorming van slijm. Bij ernstige gingivitis kunnen katten zelfs voedsel uit hun mond laten vallen en gewicht verliezen omdat ze het moeilijk hebben om te eten. Als dit gebeurt, zal uw dierenarts u misschien doorverwijzen naar een specialist, die de losse tanden zal trekken en met ultrasone trillingen het tandsteen zal verwijderen, zodat de tandplak en het tandsteen voorzichtig kan worden verwijderd zonder het oppervlak van de tanden te beschadigen.

Tanden poetsen

Zorg ervoor dat uw kat dagelijks zijn tanden laat poetsen (of borstelen). Uw dierenarts kan u een zachte borstel bezorgen (het ideale zou een tandenborstel voor baby's zijn) of een rubberen vingerapplicator (u kunt ook een stukje gaas rond een van uw vingers wikkelen), en een speciale tandpasta met mout- of kipsmaak, waar uw kat erg van zal genieten. Gebruik nooit tandpasta voor mensen!

  • Was uw handen en duw op het tandvlees.
  • Breng de haartjes van de borstel op de tand onder een hoek van 45 graden, zodat u zowel het oppervlak van de tand als de zijkant die zich onder het tandvlees bevindt, goed bereikt.
  • Maak cirkelvormige bewegingen op de buitenkant.
  • Begin langzaam en eindig zelfzeker: volhard, maar wees zacht. Als uw kat nog erg jong is, probeer dan niet om zijn melktanden te poetsen. U kunt de kitten wel al voorbereiden op tandheelkundige verzorging door al van zeer jonge leeftijd aan zijn tanden te komen.

Producten voor tandheelkundige verzorging

Als uw kat niet toelaat dat u aan zijn tanden raakt, dan bestaan er ook gels voor tandhygiëne. Die bevatten enzymen die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplakvorming afremmen. U kunt dit direct aan uw kat geven of ook onder zijn voer mengen. Er zijn ook kauwspeeltjes beschikbaar, evenals speciale droge voeding die vezels bevatten en een borsteleffect produceren wanneer de kat op ze kauwt.