Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
Katten tanden

Hoe verzorg je het gebit van jouw kat?

Leestijd: 6 min
Dentalife logo
Aangeboden door Dentalife

Wist je dat acht van de tien katten die ouder zijn dan drie jaar tand- en tandvleesproblemen hebben? Bij een kat wordt tandplak gevormd, net als bij ons gebit. Als je hier niets aan doet, kan het tandsteen en zelfs tandvleesaandoeningen veroorzaken. Je weet hoe belangrijk het is om goed voor je eigen gebit te zorgen. Zorg er dus voor dat het gebit van je harige kattenvriendje dezelfde zorg en aandacht krijgt. 

Signalen van gebitsproblemen 

Net als bij ons vormt zich bij katten plak op hun tanden. Als de tandplak niet wordt verwijderd, dan verhardt dit tot tandsteen. Dit geeft irritaties aan het tandvlees waardoor het kan gaan ontsteken. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat tanden uitvallen. Indien je kat ernstige gebitsproblemen heeft en deze worden niet behandeld, dan kan de ophoping van bacteriën in de mond leiden tot andere complicaties, zoals problemen met het hart en de nieren. Waar moet je op letten en hoe kun je helpen om het gebit van je kattenvriendje in topconditie te houden? 

Het eerste wat je waarschijnlijk opmerkt, is de slechte adem van je kat - die kun je moeilijk negeren! Dit is een teken van een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees, oftewel gingivitis. Andere symptomen zijn rood tandvlees, geelbruine tandsteen op de tanden en kwijlen. 

Merk je dat je kat voedsel uit zijn mond laat vallen, slechts met één kant kauwt of gewicht verliest omdat hij niet kan eten? 

Zo ja, dan zou hij een zeer ernstige tandvleesontsteking kunnen hebben. Soms laten katten met ernstige gebitsproblemen helemaal niets merken. Katten houden er doorgaans niet van om ophef te maken als ze zich niet lekker voelen. Het kan dus zo zijn dat ze je geen enkele aanwijzing geven dat ze pijn hebben. 

Daarom is het zo belangrijk dat je het gebit van je kat controleert en zijn gebitscontroles bij de dierenarts van wezenlijk belang, vooral voor oudere katten. 

Als je problemen constateert, ga dan met je kat naar de dierenarts. Waarschijnlijk zal deze specialistische tandzorg adviseren om losse of beschadigde tanden te laten trekken en om tandplak en tandsteen m.b.v. ultrasonische trillingen voorzichtig te laten verwijderen. Met deze methode wordt het tandoppervlak niet beschadigd. 

Het gebit van je kat poetsen 

Tandenpoetsen bij je kat is een heel goede manier om zijn gebit in de gaten te houden en gebitsproblemen te voorkomen. Het kan zijn dat je dierenarts adviseert om na een professionele behandeling even te wachten voordat je probeert zelf zijn tanden te poetsen. Sommigen van je vrienden schieten misschien in de lach bij het idee dat je de tanden van je kat poetst, maar met wat tijd en geduld lukt het wel - hoewel het waarschijnlijk even wennen is. 

Het zou ideaal zijn om te proberen de gebitsverzorging op jonge leeftijd te introduceren. Hoewel het melkgebit van een kitten niet mag worden gepoetst, zouden kittens er al vroeg aan moeten wennen dat hun tanden worden aangeraakt. Dit ter voorbereiding op een leven met een schoon gebit. 

Als je kat nog niet gewend is aan gebitsverzorging, vind je hier enkele tips om je op weg te helpen: 

  • Vraag de dierenartsassistente om te laten zien hoe je het gebit van je kat op de juiste manier poetst. 
  • Koop tandpasta die speciaal voor katten is samengesteld, met smaken zoals mout of kip - heerlijk! Net zo goed als dat jij geen tandpasta voor katten wilt gebruiken, mag je kat nooit tandpasta voor mensen gebruiken. 
  • Begin met wat van deze kattentandpasta op je vinger te doen en biedt dit aan aan je kat zodat hij eraan kan likken. Doe dit dagelijks gedurende een paar dagen, terwijl hij gewend raakt aan de smaak en de structuur. Wat je ook doet, steek je vingers nooit in de mond van je kat - dat is vragen om problemen. 
  • Koop vervolgens een tandenborstel die speciaal ontworpen is voor katten. Als je meer dan één kat hebt, koop er dan voor ieder huisdier één om te voorkomen dat ze bacteriën op elkaar overbrengen. Het is mogelijk om een tandenborstel voor baby's te gebruiken, aangezien deze voldoende zacht zijn. Vermijd 'vingerborstels', want daar kan je kat per ongeluk op bijten - met jouw vinger ertussen! 
  • Kies een vast moment op de dag, om te bevorderen dat het tandenpoetsen onderdeel wordt van de normale dagelijkse routine van je huisdier. Het is belangrijk om een tijdstip te kiezen waarop jullie allebei ontspannen zijn, zodat zowel jij als je kat rustig zijn en jullie je op je gemak voelen. 
  • Houd je kat met zijn rug naar je toe als je begint met poetsen. Het kan zijn dat hij probeert weg te komen of terugdeinst. Het is tevens een minder confronterende benadering. 
  • Indien je kat probeert om je met zijn pootjes weg te duwen, dan heb je misschien iemand nodig die je helpt hem vast te houden. Maar het is beter om te proberen je kat langzaam te laten wennen door gedurende een aantal dagen zijn mond en kopje herhaaldelijk aan te raken, terwijl je hem geruststelt met rustige, kalmerende woorden, en een beloning te geven. Er is geen haast bij om te beginnen met poetsen - het is belangrijker dat je kat de tandpasta, de tandenborstel en jou leert vertrouwen. 
  • Trek de lippen van je kat langzaam en voorzichtig terug en raak in het begin zijn tanden alleen even aan met de tandenborstel - beloon je kat daarna. 

Doe dit een paar dagen achter elkaar elke dag. Pas wanneer je kat zich hierbij volledig op zijn gemak voelt, begin je voorzichtig met het tandenpoetsen door de haren van de tandenborstel op zijn tanden te plaatsen onder een hoek van 45 graden. Zo kom je bij het tandoppervlak en net onder de rand van het tandvlees.

Plaats de tandenborstel niet direct op het tandvlees.

Doe dit in het begin heel kort (ongeveer 10 seconden) voordat je je kat beloont voor zijn geduld. 

Gebitsverzorgingsproducten voor katten 

Feit is dat sommige katten tandenpoetsen vervelend blijven vinden, hoezeer je ook je best doet. In plaats van je kat stress te blijven bezorgen, kun je beter met je dierenarts bespreken welke andere producten je zou kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld mondhygiëne-gels. Deze gels bevatten enzymen die de bacteriën remmen die plakvorming veroorzaken. Je kunt deze gels direct aan je kat geven of door zijn voeding mengen. 

Er zijn ook kauwsnacks verkrijgbaar, evenals speciale droge voeding die vezels bevat die het oppervlak van de tanden van je kat als het ware borstelen als hij erop kauwt. Sommige katten spelen graag met kauwspeeltjes. Deze kunnen bijdragen om de toename van tandplak tegen te gaan. Vertrouw er echter niet volledig op - de beste gebitsverzorging is nog altijd een gezonde, uitgebalanceerde voeding en regelmatig tandenpoetsen. 

Het is een goed plan om gebitsverzorging van je kat thuis te introduceren, om zijn mond tijdens zijn hele leven zo schoon en gezond mogelijk te houden. Met geduld en volharding leren de meeste katten iets van gebitsreiniging toelaten, of het nu gaat om het poetsen van de tanden of hygiëne-gels. 

Dentalife gebitsverzorgende kattensnacks 

Onze Dentalife snacks kunnen dagelijks worden gegeven als onderdeel van de tandverzorgingsroutine van je kat. Deze kattensnoepjes hebben heerlijke smaken zoals zalm en kip, en zijn wetenschappelijk ontworpen voor een grondige reiniging, dankzij de knapperige en poreuze structuur. 

Als extra voordeel kunnen deze kattensnacks zelfs de toename van tandplak en tandsteen helpen voorkomen, aangezien ze zelfs de moeilijk bereikbare achterste kiezen reinigen. Deze kiezen zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van deze problemen. 

Begin met een dagelijkse mondverzorgingsroutine voor je kat met Dentalife® kattensnacks - de crunch die reinigt! 

Gerelateerde artikelen van Dentalife

Dentalife
Leestijd: 5 min

Slechte adem bij katten