De ideale kitten vinden

Als u besloten heeft een kitten in huis te nemen en u al een idee heeft van het ras dat u wilt, dan moet u alleen nog de kleine perfecte metgezel vinden. De eerste stap is het vinden van een fokker of een asiel waarin u het volste vertrouwen heeft.

Kittens in asielen

In asielen vindt u katten van alle soorten en alle leeftijden: zij zijn in elke regio steeds op zoek naar een nieuwe thuis voor achtergelaten dieren. Een goed asiel beschikt over schone en comfortabele hokken, een beschutte en verwarmde ruimte om te slapen, regelmatig gereinigde kattenbakken en speeltjes.

Een zorgzaam en vakkundig personeel zal u tal van vragen stellen over uzelf en uw levensstijl om de kat te vinden die bij u past. De meeste betrouwbare asielen sturen iemand naar u om ervoor te zorgen dat uw huis en de omgeving geschikt zijn voor de komst van uw nieuwe kattenvriendje. De meeste asielen zullen ook hun katten steriliseren voordat ze ergens worden geplaatst, of ze zullen erop aandringen dat u zich schriftelijk verbindt om deze procedure te laten uitvoeren.  

Een fokker vinden

Begin door contact op te nemen met het secretariaat van een club van het ras dat u interesseert.

Op het internet zijn er websites van de officiële rasverenigingen. De rasverenigingen kunnen een lijst hebben van beschikbare nesten, of u in contact brengen met fokkers in uw regio. U kunt ook proberen om een kattenshow te bezoeken waar u fokkers en kattenbezitters kunt ontmoeten en meer informatie inwinnen.  

Er zijn meestal het hele jaar door raskittens te vinden.

Vragen die u een fokker moet stellen

 • Probeer erachter te komen hoeveel interesse hij echt heeft voor dit ras. Neemt hij regelmatig deel aan shows, is het fokken een activiteit die hij regelmatig stelt of zijn zijn katten gewoon huisdieren? Met deze aanwijzingen kunt u erachter komen of hij voldoende aandacht heeft gegeven aan het goed voorbereiden van de kittens op hun leven als huisdier.
 • Hoeveel nesten brengt hij per jaar groot? Plichtsbewuste fokkers laten hun vrouwtjeskatten slechts één keer per jaar een nest hebben. Hoeveel nesten heeft met name deze kat gehad?
 • Waar wordt het nest grootgebracht? Kittens die thuis worden opgevoed, zullen socialer zijn dan kittens die in de kattenopvang worden gehouden.
 • Kunt u ook nog achteraf contact opnemen met de fokker als u vragen heeft?
 • Ernstige fokkers zullen advies en hulp bieden tijdens het hele leven van het dier.
 • Zijn er genetische problemen gekend bij de nakomelingen die hij voortbrengt?

Kennismaken met de fokker

Als u tevreden bent met de antwoorden van de fokker en hij denkt dat u een thuis kunt bieden die past bij het temperament van één van zijn kittens, dan is het tijd om elkaar te ontmoeten en ervoor te zorgen dat u alles oké vindt.

Ga na of de katten van de fokkerij aanhankelijk zijn, er goed getraind en gezond uitzien, en dat de fokker vrij en zacht met hen omgaat.

Katten kunnen enigszins rusteloos zijn als mensen hun nest komen bekijken, maar ze mogen niet nerveus of agressief zijn. Hun vacht en algemene conditie kunnen misschien niet opperbest zijn door het werpen, maar daarvan afgezien moeten ze er gezond uitzien.

Vraag of de vader van het kitten ook in het asiel is. Als dit zo is, vraag dan om hem te mogen zien. Hoewel mannetjes niet altijd deelnemen aan de opvoeding van het nest, hebben studies aangetoond dat kittens persoonlijkheidskenmerken erven van de twee ouders. Stel ook vragen over zijn gezondheid, zijn afstamming en zijn temperament.

Het nest

Eens u het ras heeft gevonden dat u wenst en een nest dat beschikbaar is, kunt u een aantal keer op bezoek gaan bij de kittens alvorens u er eentje mee naar huis brengt. Het duurt enkele dagen of weken voor de eigenschappen duidelijk worden. Dit zal u helpen beslissen of de kitten die u heeft uitgekozen goed zal passen in uw familie. De bezoeken vinden meestal plaats wanneer het nest ongeveer vijf weken oud is. Probeer het nest zo snel mogelijk te bezoeken. Na één of twee bezoeken kunt u misschien de kittens eruit pikken die nerveus, in zichzelf teruggetrokken of schuw zijn en die u beter niet bij u neemt. Of ten minste weet u dan wel waar u aan begint!

Het karakter beoordelen

Neem enkele minuten de tijd om te zien hoe de kittens met elkaar omgaan. Vanaf de leeftijd van vijf of zes weken kunnen de verschillende persoonlijkheden al duidelijk worden: het kleine timide en ontredderde katje of het energieke dat alles met volle kracht en snelheid doet.

De meeste kittens hebben verschillende karaktereigenschappen, en een goede fokker (of een goed asiel) zal u kunnen zeggen welk het best bij u past. Hoewel u makkelijk zou kunnen bezwijken voor de kwetsbare kitten die tersluiks en verborgen achter de bank naar u kijkt, kan het veel werk vereisen om dit soort dier te heropvoeden. Dit kan beter worden overgelaten aan meer ervaren baasjes. De ideale kitten voor een beginnend baasje moet zelfverzekerd zijn, maar niet te zelfstandig. Neem hem in uw armen, knuffel hem zachtjes en spreek hem met een rustige en rustgevende stem toe. Blijven ze weerstand bieden of komen ze snel tot rust om van alle aandacht te genieten?

Als de kittens soezen, kan dit een teken zijn van slechte socialisatie, ziekte, of iets onschuldigs als een dutje na een maaltijd of een felle speelsessie. Keer dan terug op een ander moment van de dag. 

Lichamelijk onderzoek

Zodra u hebt bepaald welk kitten u wilt, bestudeer die dan zorgvuldig.

 • Vergelijk zijn grootte met die van andere kittens. Een grotere kitten is in het algemeen gezonder dan een kleiner en slanker dier.
 • Let op zijn morfologie. Jonge kittens zien er altijd een beetje plomp uit, ze zijn nog niet zo elegant als een volwassen kat. Hun buik mag echter ook niet opgezwollen zijn, want dat kan wijzen op een besmetting met wormen, tenzij ze net hebben gegeten natuurlijk.
 • Kijk goed hoe hij beweegt. Loopt hij gemakkelijk?
 • Aai hem: de vacht moet schoon en zacht zijn, zonder kale plekken. Haal de haren uit elkaar en let op eventuele korsten, rode plekken op de huid of zwarte deeltjes die kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien.
 • De ogen moeten helder zijn en geen afscheiding vertonen. Als het derde ooglid over het oog zit, dan kan de kitten ziek zijn.
 • De neus moet schoon zijn.
 • De oren mogen niet vuil of rood zijn en niet jeuken of stinken. Als de kitten met zijn hoofd schudt, dan kan dit ook een teken van besmetting zijn.
 • Neem de kitten vast, houd hem dicht bij u en luister naar zijn ademhaling. Zorg ervoor dat die niet ruist of moeilijk is.
 • Plaats hem op de grond en slaak een kleine schrille kreet uit. Reageert hij? Doofheid is een vrij veel voorkomend probleem, vooral bij witte katten. 
 • Neem één van de speeltjes van de kitten en probeer met hem te spelen door het zachtjes voor hem te schudden. Dit moet zijn jachtinstincten, het achtervolgen en te pakken krijgen van zijn prooi, stimuleren. Kittens zijn in ieder geval van nature speels. Natuurlijk kan hij er de voorkeur aan geven om liever met de staart van zijn broertjes en zusjes te spelen, en dat is ook een goed teken.

Het juiste moment kiezen

De tijd die hij doorbrengt met de moeder is van doorslaggevend belang. Door te spelen leren kittens te communiceren met andere katten, de kattenbak te gebruiken en te jagen. Als hij te vroeg van zijn familie wordt weggenomen, kan een kitten nerveus en wild worden. En als het te laat gebeurt, dan zal hij het ideale moment missen om sterke relaties met u op te bouwen en de mogelijkheid om ten volle te genieten van het leven bij u thuis.

Als de kittens worden opgevoed in een kattenopvang of een te rustig huis, dan zijn ze onvoldoende vertrouwd met mensen om heel sociaal te worden of zullen ze niet gewend raken aan bepaalde gebruikelijke activiteiten van het dagelijkse leven. Zo is het belangrijk dat een kitten weet dat een wasmachine in volle werking geen gevaar vormt, of dat minstens vier verschillende personen met hem omgaan.

Het ideale moment om uw kitten te gaan halen ligt rond de leeftijd van acht weken. De fokkers van raskatten wordt evenwel aangeraden om geen kittens te plaatsen onder de leeftijd van 12 of 13 weken, een week nadat hun reeks vaccinaties zijn afgerond en ze door een dierenarts werden gecontroleerd.