Het baasje van een kat worden

U bent van mening dat een kat een dier voor u is en u weet al wat voor soort kat u wilt hebben. Maar bent u bereid om de verantwoordelijkheden op u te nemen die elke verantwoordelijke eigenaar van een kat te beurt valt?

Bent u klaar om voor de komende 15 jaar voor een huisdier te zorgen? Katten leven in het algemeen lang en velen worden zelfs ouder dan 20 jaar.

  • Kunt u ten minste 20 minuten per dag met uw kat spelen? Dit is vooral belangrijk voor katten die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen, want met deze speelsessies krijgen ze voldoende beweging en worden ze gestimuleerd.
  • Hebt u tijd om ze regelmatig te verzorgen? De meeste gewone straatkatten hebben alleen maar een snelle en eenvoudige verzorging nodig, maar als u een ras met lang haar kiest, is dagelijkse verzorging nodig en dat kan enige tijd vergen.
  • Hebt u een buurman of een vriend die van katten houdt en die voor uw kat kan zorgen als u weggaat? Katten hebben hun gewoonten en zijn bijzonder gehecht aan het comfort van hun thuis. Het is dus mogelijk dat ze liever thuis blijven tijdens uw korte afwezigheid.
  • Is uw familie even enthousiast als u over het idee om een kat te hebben?
  • Bent u of iemand in uw gezin allergisch voor katten? Als dit het geval is, hoeft u daarom het idee om een kat te nemen niet opgeven. Sommige mensen zijn alleen allergisch voor bepaalde soorten haar. Door de vacht regelmatig schoon te maken met een verzorgingsspons kan het speeksel en de schilfers waaraan sommige mensen allergisch zijn, worden verwijderd. Daarnaast kunt u altijd zorgen dat de kat de kamer van de allergische persoon niet betreedt. Als u zich hierover zorgen maakt, dan kunt u hier best eerst over praten met uw arts.
  • Heeft u de financiële middelen om een kat te nemen? De mand, accessoires om zijn klauwen te verzorgen, speeltjes, kommen, een halsband enzovoort kunnen relatief duur zijn, zonder nog te spreken over de kosten van de dierenarts die soms tot onaangename verrassingen kunnen leiden. Een verzekering voor huisdieren kan die kosten echter beperken en kan u gemoedsrust geven.
  • Als u al huisdieren heeft, kunnen ze dan opschieten met katten?
  • Ligt uw huis in de buurt van een drukke weg? Elk jaar raken vele katten gewond of gedood in het verkeer dus denk goed na over het probleem van de veiligheid als uw kat vaak naar buiten loopt.
  • Vindt u het niet erg om haar op uw kleren, meubels en tapijten te hebben?

 Zodra u al deze factoren in overweging heeft genomen en als u bij uw besluit blijft om een kat te nemen, dan kunt u beginnen zoeken naar het juiste type kat of het juiste ras.