Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Oudere Labrador die een voerbak krijgt

Is mijn hond te zwaar?

Leestijd: 6 min

Net als wij komen ook honden gauw een paar extra kilo's aan, vooral als ze ouder worden en minder bewegen. 

Bij overgewicht en zwaarlijvigheid lopen honden meer risico op de ontwikkeling van gezondheidsproblemen die daarmee samenhangen. Naar schatting heeft zo'n 35% van alle honden in Nederland overgewicht - en de meeste hondenbezitters realiseren zich dat niet totdat ze met hun huisdier naar de dierenarts gaan voor een gerelateerde ziekte. Zwaarlijvige honden en honden met overgewicht hebben veel meer kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes, aandoeningen aan de luchtwegen, artritis en zelfs gedragsproblemen, dus is het belangrijk om het gewicht en de lichaamsconditie van je hond zorgvuldig in de gaten te houden. 

Heeft mijn hond overgewicht? 

Je dierenarts kan je tijdens de regelmatige controles vertellen of je hond overgewicht heeft, maar een kleine hond kun je natuurlijk gemakkelijk thuis op de weegschaal zetten. Weeg eerst jezelf, pak dan je hond op en ga weer op de weegschaal staan om het verschil te meten. Dit is lastiger bij grotere honden, dus als je een groot ras hebt, kun je beter vertrouwen op de weegschaal van je dierenarts! 

Voor een grondige beoordeling kun je onze tool voor een gezonde lichaamsconditie gebruiken. De lichaamsconditie van je hond controleren is snel gedaan, zodat je nog meer quality time met je huisdier kunt doorbrengen. 

Je hond helpen met afvallen 

Voordat je aanpassingen doet aan de voeding van je hond, is het verstandig om je dierenarts te overleggen en te vragen wat het ideale gewicht voor je hond is en hoe je dat kunt bereiken. Het ideale gewicht van een Labrador verschilt bijvoorbeeld van het ideale gewicht van een klein hondenras, dus je moet weten welk gewicht je nastreeft. Het is belangrijk dat je je hond laat wegen en controleren op onderliggende ziekten of gezondheidsproblemen, voordat je de strijd aangaat met het overgewicht. Misschien is de gewichtstoename niet het gevolg van te veel eten. 

Afslanktips 

  • Om je hond te helpen afvallen, moet je de hoeveelheid energie die hij verbrandt (door beweging en spel) verhogen en de hoeveelheid energie die hij eet verminderen.
  • Tafelrestjes en traktaties bevatten vaak veel calorieën, dus schrap ze voorlopig en zorg ervoor dat iedereen in het gezin hetzelfde doet. Als je meer honden hebt, voer je te zware hond dan apart om te voorkomen dat hij restjes steelt van andere honden.
  • Verdeel het voer in kleinere porties en geef die vaker om honger en bedelen te verminderen, en houd altijd bij wat je hond eet.
  • Je dierenarts kan je adviseren minder voer te geven of over te stappen op een speciaal calorie-arme voeding.
  • Laat je hond nooit 'verhongeren' of geef nooit minder voeding zonder advies van een dierenarts.

Raadpleeg je dierenarts

Neem opnieuw contact op met je dierenarts als je hond niet afvalt ondanks meer beweging en minder calorieën. Misschien zijn er onderliggende medische problemen die gewichtstoename veroorzaken. De praktijk van je dierenarts biedt misschien ook extra ondersteuning aan honden om te helpen het gewicht van je hond in de gaten te houden en je tips en advies te geven om gezond af te vallen. Succesvol gewichtsverlies bij honden is een langzaam en gestaag proces, en het geheim van succes is geduld.

Light hondenvoer

Je kunt ook een speciaal samengestelde 'light' voeding overwegen. 'Light' producten hebben een lager vetgehalte dan standaard hondenvoer, maar zijn verrijkt met essentiële voedingsstoffen om aan de behoeften van je hond te voldoen, zelfs wanneer ze op rantsoen staan.

Als je je hond momenteel een specifiek dieet voor een medische aandoening of een voeding geeft voor een speciale behoefte, overleg dan eerst met je dierenarts voordat je de voeding verandert.

Zodra je hond zijn ideale lichaamsconditie weer heeft bereikt, kun je de hoeveelheid die je geeft een beetje aanpassen om zijn gewicht te stabiliseren - je wilt niet dat hij kilo's blijft verliezen! Controleer de lichaamsconditie van je hond regelmatig, zodat je trouwe viervoeter gelukkig en gezond blijft.

Geen crashdieet

Ga je hond nooit uithongeren in een poging om snel gewicht te verliezen. Als je de voedselinname met meer dan 15% vermindert, krijgt je hond niet de juiste balans van essentiële mineralen en vitaminen binnen, die een essentieel onderdeel van zijn voeding vormen. Betrek vanaf het begin je dierenarts bij het proces, want als je het evenwicht in de voeding van je hond verstoort, loopt hij het risico ziek te worden.

Meer bewegen

Voeding is slechts een onderdeel van het afslankproces van je hond. Gebrek aan beweging kan vaak de oorzaak zijn van gewichtstoename bij honden, dus beweging is belangrijk om een gezond gewicht te bereiken.

Bewegingstips voor honden

  • Het is gemakkelijk om je hond meer te laten bewegen en het is buitengewoon goed voor een hond met overgewicht.
  • Elke dag 10 minuten langer wandelen of 20 minuten langer spelen betekent ook dat je meer tijd met elkaar doorbrengt, terwijl een paar keer extra 'apporteren' net zo goed kan zijn voor jouw gezondheid als voor die van je hond!
  • Zorg voor actieve beweging (afhankelijk van het advies van de dierenarts en de leeftijd van je huisdier), wat betekent dat het hart van je hond sneller moet kloppen!
  • Doe dit niet als het buiten erg warm is, want dan riskeer je een zonnesteek. Laat je hond nooit actief bewegen bij zeer warm weer en vermijd de middagzon.

Wees geduldig

Het is altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen voordat je je hond laat afvallen, want het gewicht van je hond hangt sterk samen met zijn gezondheid. Je dierenarts helpt je niet alleen bij het ontwikkelen van een individueel afslankprogramma voor je hond, maar kan ook de vorderingen bijhouden en je gedurende het traject ondersteunen. Veel praktijken hebben een regelmatig afslankspreekuur om jou en je huisdier gemotiveerd en op het juiste spoor te houden.

Purina merken voor honden met overgewicht en obesitas

Verschillende toonaangevende Purina merken bieden zorgvuldig samengestelde light voeding voor honden met overgewicht. Elke voeding is het resultaat van de allernieuwste wetenschappelijke vorderingen op het gebied van kwaliteit, smaak en voedingsstoffen, ontwikkeld voor de ondersteuning van gecontroleerd gewichtsverlies.

Honden moeten geleidelijk afvallen - dat duurt meerdere maanden, afhankelijk van hoeveel je hond moet afvallen, en kan in sommige gevallen wel een jaar duren. Als je hond te snel gewicht verliest, zitten de kilo's er ook snel weer aan, dus wees geduldig.