Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Paula

Regulatory & Scientific Affairs Specialist en Dierenarts @Purina

Paula
Purina Ingrediënten

Purina Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Waar moet ik op letten op etiketten van diervoeding?

De etiketten op diervoeding bevatten veel informatie. Als je weet hoe je ze moet lezen en hoe je de informatie kunt ontcijferen, begrijp je wat er in het voer voor je kat of je hond zit en waarom. De etiketten op voeding voor huisdieren vallen onder de EU-wetgeving voor diervoeding. Er gelden geen eigen regels voor en het valt ook niet onder de regels voor humane voeding. Waar je vooral op moet letten is de soort voeding (compleet of aanvullend), de samenstelling, de toevoegingen, de analytische bestanddelen en de voedingsrichtlijnen.

• Soort diervoeding. Wanneer je voeding kiest voor je kat of je hond, kijk je eerst of het product complete of aanvullende diervoeding is. Complete diervoeding betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat voor de dagelijkse voeding, terwijl aanvullende diervoeding (zoals snacks) betekent dat er ander voer moet worden toegevoegd om evenwichtige voeding te krijgen. Let er bovendien op of de voeding geschikt is voor de levensfasevan je huisdier.

• Samenstelling. De ingrediënten op etiketten van diervoeding worden in aflopende volgorde weergegeven, op grond van het gewicht dat erin zit. Als je bijvoorbeeld 'kip' ziet staan als eerste ingrediënt, weet je dat er meer kip in het de voeding zit dan andere ingrediënten op de lijst. Ingrediënten kunnen worden weergegeven per categorie die door de regelgeving wordt gedefinieerd (bijvoorbeeld vlees- en dierlijke bijproducten, granen, mineralen, enzovoorts) of als afzonderlijke ingrediënten (zoals kippenlever, gedehydreerde wortels).

 Toevoegingen. Toevoegingen in diervoeding kunnen onder andere vitaminen, smaakstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten of kleurstoffen zijn. Ze worden geclassificeerd op basis van hun functie. Uitsluitend toevoegingen die grondig zijn onderzocht op veiligheid en werkzaamheid en die zijn goedgekeurd door de EU mogen in diervoeding worden gebruikt.

• Analytische bestanddelen. Dit is de nutritionele analyse van de voeding voor je kat of je hond als het gaat om eiwitten, vetten, vezels en as. Bij producten die meer dan 14% vocht bevatten, wordt ook het vochtgehalte vermeld.

• Voedingsadvies. De voedingsrichtlijnen op het etiket van diervoeding helpen je om te bepalen hoeveel voer je je hond of kat elke dag moet geven en hoe vaak. Soms moet je de hoeveelheid aanpassen op basis van leeftijd, activiteitsniveau en grootte, om de ideale lichaamsconditie van je huisdier te behouden.