Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regionaal leider Purina Instituut en dierenarts @ Purina

Daniel
Purina Ingrediënten

Purina Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Is rauwe diervoeding beter dan fabrieksmatige voeding?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt dat rauwe voeding beter is dan fabrieksmatig geproduceerde voeding, of het tegendeel. Maar er zijn wel een aantal zaken op het gebied van gezondheid en veiligheid waarmee je rekening moet houden als je voor rauwe voeding kiest. Het bevat misschien niet alle voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft of het kan gevaarlijke bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Hoewel er geen enkele officiële definitie is van een rauwe voeding (ook wel RFD genoemd, Raw Foods Diets), verwijst dit naar huisgemaakte of commercieel bereide diervoeding op basis van rauw vlees, organen en botten. De voeding kan ook andere ingrediënten bevatten, zoals ongepasteuriseerde melk, rauwe eieren, vers fruit, groente, oliën, noten en zaden. RFD is niet altijd volledig rauw; vaak worden er bijvoorbeeld gekookte granen toegevoegd. De term BARF wordt vaak gebruikt voor RFD. Het is een acroniem voor 'Bones And Raw Food' (botten en rauw voedsel) of 'Biologically Appropriate Raw Foods' (biologisch geschikt rauw voedsel). Sommige mensen geloven dat huisdieren rauw voer moeten eten omdat het zogezegd meer lijkt op wat ze in het wild zouden eten.

Er zijn twee soorten rauwe voeding voor honden en katten: huisgemaakte en commercieel bereide rauwe voeding.

Rauwe voeding die thuis wordt bereid is een behoorlijke uitdaging. Het vereist aanzienlijke expertise om de voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden in de voeding te verwerken.
Er zijn fabrikanten die bevroren en gevriesdroogd rauw voer voor honden en katten produceren; dit kan 'compleet' of 'aanvullend' zijn. Deze producten kunnen huisdierbezitters helpen hun hond of kat op verantwoorde wijze rauwe voeding geven.
Bij Purina zetten we ons continu in voor veilige, hoogwaardige, voedzame diervoeding om aan tal van unieke behoeften te voldoen. Op dit moment voldoet rauwe diervoeding niet aan onze normen. Hoewel we nu geen rauwe voeding maken voor katten en honden, bieden we wel een scala aan productlijnen met natuurlijke ingrediënten, zoals PURINA BEYOND.

Voorstanders van RFD beweren dat er talloze voordelen voor de gezondheid zijn, zoals verbeterde spijsvertering, stevigere ontlasting, gezondere huid en vacht, minder allergieproblemen, meer weerstand tegen ziekten en parasieten, geen lichaamsgeur of slechte adem meer, verbeterde gewichtsbeheersing, minder gezondheidsproblemen, betere kwaliteit van leven en voeding die dichter ligt bij de 'natuurlijke' voeding. Bijzonder weinig van deze voordelen worden ondersteund door gepubliceerd onderzoek. Een van de beweringen over rauwe voeding voor honden en katten is dat koken de verteerbaarheid van voedsel vermindert, vooral van eiwitten. Maar met de juiste kookprocessen kan de verteerbaarheid juist worden verbeterd.

De zorgen voor de gezondheid van huisdieren die (met name huisgemaakte) rauwe voeding krijgen, betreffen  drie belangrijke gebieden:

  1. Door voedsel overgebrachte ziekten
    RFD verhoogt het risico op bacteriële en parasitaire infecties, omdat verse gevogelteproducten en andere dierlijke bijproducten besmet kunnen raken.
  2. Fysiek letsel
    Consumptie van rauwe botten kan leiden tot een veelvoud aan letsel bij zowel honden als katten. Denk aan gebroken tanden en ander mondletsel, verstikking, maag- of darmobstructie/perforatie, braken, diarree, rectale bloedingen en zelfs overlijden.
  3. Verkeerde voedingsbalans
    Huisdierbezitters volgen wel of niet een recept voor de bereiding van RFD. Hoewel het mogelijk is om thuis uitgebalanceerde rauwe voeding te maken, wijzen meerdere onderzoeken uit dat de meeste huisgemaakte voeding geen complete voeding is.