Your Pet, Our Passion.
Jean Christophe

Senior diervoedingsdeskundige en Regulatory Affairs Specialist @ Purina

Jean Christophe
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Waarom staat de energie-inhoud niet op jullie verpakkingen?

Het aangeven van de hoeveelheid energie is in Europa geen vereiste voor diervoeding. Bij menselijke voeding helpt de opgave van de energie-inhoud (kcal/100g of kcal/portie) consumenten om hun calorie-inname beter onder controle te houden. Maar het is minder relevant wanneer je kiest voor complete en uitgebalanceerde diervoeding, omdat de portie die door de fabrikant wordt aanbevolen via de voedingsrichtlijnen, erop gericht is om 100% van de dagelijkse energiebehoefte te leveren en je huisdier van alle essentiële voedingsstoffen te voorzien. Daarom vermelden fabrikanten deze informatie meestal niet op hun etiketten.

Als je de calorie-inname wilt berekenen vanuit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op een verpakking diervoeding staat vermeld, moet je de calorische dichtheid van het product (kcal/g) kennen. Er bestaan officiële vergelijkingen om de calorische dichtheid te berekenen op basis van de aangegeven elementen onder de inhoud van analytische bestanddelen op de verpakking, maar deze vergelijkingen zijn vaak bijzonder complex en niet zo eenvoudig te gebruiken. De klantenservice van Purina heeft deze informatie beschikbaar als je daar belangstelling voor hebt.

Als je wilt weten hoeveel calorieën een volwassen kat of hond per dag nodig heeft, kun je gebruikmaken van de 'Energy Need Equations' (vergelijkingen energiebehoefte), voorgesteld in de voedingsrichtlijnen van FEDIAF* (aanbevolen door een onafhankelijke commissie van hoogleraren veterinaire voedingsdeskundigen aan Europese Universiteiten Diergeneeskunde), gebaseerd op het lichaamsgewicht van het dier:
Hond: dagelijkse energiebehoefte (kcal/day) = 110 x (lichaamsgewicht in kg) 0,75
Kat: dagelijkse energiebehoefte (kcal/day) = 100 x (lichaamsgewicht in kg) 0,67

*FEDIAF is de brancheorganisatie van de Europese diervoedingssector