Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technisch communicatie manager en dierenarts @ Purina

Jenifer
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Veroorzaakt droogvoer aandoeningen van de urinewegen?

De beschikbare wetenschappelijke gegevens laten zien dat katten die droogvoer krijgen minder water drinken dan katten die natvoer krijgen. Desondanks ontwikkelen de meeste katten die droogvoer krijgen, geen nierstenen. In sommige gevallen, wanneer de kat gevoelig is voor urineweg aandoeningen, kan droogvoer de ontwikkeling van de aandoening beïnvloeden.

Aandoeningen van de lagere urinewegen (blaas en plasbuis) veroorzaken dezelfde klinische symptomen bij honden en katten. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn idiopathische cystitis bij katten en bacteriële infecties bij honden. Struvietsstenen komen ook vaak voor, hoewel ze niet het meest voorkomende probleem vormen. Onderzoek wijst uit dat een dieet van droogvoer niet de primaire oorzaak is van deze problemen. In feite zijn obesitas en stress de belangrijkste factoren die het risico op aandoeningen van de urinewegen bij huisdieren verhogen.

Gezonde huisdieren die droogvoer krijgen, blijven gehydrateerd door te drinken. Maar katten zijn in het algemeen slechte drinkers. Hun voorouders leefden in de woestijnen van het Midden-Oosten en hoewel de huiskat van vandaag vele jaren verwijderd is van deze vroege soort, delen ze nog steeds een aantal eigenschappen. Daarbij zijn er rassen die speciaal gevoelig zijn voor de vorming van struvietstenen. In deze gevallen speelt de voeding een cruciale rol, omdat je met voeding de aanwezige mineralen en andere stoffen in de urine kunt reguleren die de vorming van stenen belemmeren. Purina heeft droogvoer, speciaal ontwikkeld om te helpen bij de juiste voeding voor katten met aandoeningen van de lagere urinewegen (bijv. PURINA PROPLAN VETERINARY DIETS UR) – je dierenarts helpt je zo nodig bij de beste keuze voor je huisdier.

Kortom, hoewel natvoer wordt beschouwd als de ideale optie om lagere urinewegproblemen het hoofd te helpen bieden, kan droogvoer ook een goed alternatief zijn. Daarnaast kan complete en uitgebalanceerde voeding op basis van droogvoer een perfecte keuze zijn voor katten en honden die niet gevoelig zijn voor aandoeningen van de uirinewegen of die niet zijn gediagnosticeerd met één van de primaire oorzaken.