Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technisch communicatie manager en dierenarts @ Purina

Jenifer
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Waarom wordt gecombineerde voeding (nat+droog) aanbevolen?

Voor veel huisdierbezitters kan droogvoer handiger zijn, maar je huisdier natvoer geven of een combinatie van beide heeft enkele voordelen. Het is algemeen bekend dat water een essentiële voedingsstof is en een tekort aan water veroorzaakt al heel snel problemen. Normaal gesproken is water drinken de voornaamste bron van hydratatie voor katten en honden, maar natvoer kan ook een belangrijke bron zijn voor sommige dieren, vooral voor dieren die niet zo veel drinken, zoals je vaak ziet bij katten.

Natvoer vergroot de totale hoeveelheid urine, wat belangrijk is voor huisdieren die gevoelig zijn voor problemen met de urinewegen, zoals idiopathische cystitis bij katten of struvietstenen bij zowel katten als honden. Een extra voordeel van gemengde voeding is dat je huisdier went aan zowel natvoer als droogvoer. Dit is een belangrijk punt, vooral voor katten die, als ze volwassen zijn, er niet zo van houden om ander voer voorgezet te krijgen. Soms kan natvoer voor katten worden aanbevolen bij sommige aandoeningen, zoals urinewegproblemen of obesitas. 

Het watergehalte in droogvoer is minder dan 14%, terwijl natvoer minstens 60% water bevat. Natvoer bevat dus vijf tot zes keer meer water dan droogvoer. Het verschil in watergehalte heeft invloed op het energieniveau dat het voer bevat: droogvoer bevat circa drie keer meer calorieën dan natvoer.

Hoewel het uitstekend mogelijk is om met natvoer aan de volledige energiebehoefte van honden en katten te voldoen, op voorwaarde dat de voeding compleet en uitgebalanceerd is, kan het soms duurder zijn (de benodigde hoeveelheid voeding wordt groter naarmate de calorische waarde lager is). Daarom kan de combinatie van droogvoer en natvoer, dat wil zeggen gemengde voeding, een perfecte keuze zijn, niet alleen voor gezonde huisdieren, maar ook voor huisdieren met gezondheidsproblemen, zoals aandoeningen aan de urinewegen (waarbij natvoer helpt om de urine te verdunnen) of obesitas (waarbij natvoer helpt om het volume van het aangeboden voer te vergroten).

Als je van plan bent om je huisdier gemengde voeding te gaan geven, kun je de voedingsrichtlijnen van Purina volgen die je op het etiket vindt van elk van onze merken, die zowel droogvoer als natvoer aanbieden. Je kunt ook je dierenarts om advies vragen.