Kies_Gezonde_Kitten

HOE KIES JE EEN GEZONDE KITTEN

Of je nu een kitten uit een kattenopvangcentrum wilt adopteren of van iemand met een nestje wilt kopen, het is belangrijk om te controleren of ze gezond is. Ten eerste mogen kittens niet van hun moeder worden gescheiden totdat ze 12 weken oud zijn. Op die leeftijd zijn ze namelijk gesocialiseerd en beginnen ze zelfstandiger te worden.

Als je de kitten van dichtbij bekijkt, moet ze schone, heldere ogen hebben zonder afscheiding, want dat kan op voorste luchtwegproblemen duiden. Haar neusje moet schoon en vrij van slijm zijn, koud en een beetje nat aanvoelen en geen piepend geluid voortbrengen. De oren moeten schoon en roze zijn. Zwarte spikkels en een donkerbruine, wasachtige afscheiding in de gehoorgang duiden op oormijten. Hoewel mijten gemakkelijk te behandelen zijn, kunnen ze erop wijzen dat de kitten minder goed is verzorgd.

​Vacht en gedrag

Bekijk de kitten vervolgens eens van een afstand. Hoe zit het met haar buik? Als die opgezwollen is, kan dat komen door slechte voeding of wormen. Controleer ook haar achterste op sporen van diarree. Haar vacht moet donzig, glanzend en klitvrij zijn. Haar pootjes moeten recht en welgevormd zijn, zodat ze gemakkelijk kan rondlopen en springen.

Kijk nu hoe ze contact maakt met de andere kittens en haar moeder. Een gezonde kitten moet alert en nieuwsgierig naar haar omgeving zijn. Verder is het een kwestie van persoonlijkheid! Is ze bijvoorbeeld avontuurlijk of verlegen? Als je haar oppakt, kruipt ze dan tegen je aan of worstelt ze zich vrij om verder op verkenning te gaan? Dit gedrag wordt bepaald door haar persoonlijkheid. Bedenk dus van tevoren of je liever een schootkat of een brok energie wilt!

​Vergeet niet om naar de gezondheid en inentingen van de kitten te vragen. Als je niet zeker bent, kun je haar beter eerst door je dierenarts laten onderzoeken.
Een uitpuilend derde ooglid (het nauwelijks zichtbare vlies in de ooghoek die zich het dichtst bij de neus bevindt) kan op een chronische oogziekte of een slechte gezondheid duiden.