Gezond_Darmstelsel_Kat.jpg
Gezond_Darmstelsel_Kat.jpg

HET DARMSTELSEL: HET GEZONDHEIDSALIBI VAN JOUW KAT

Het darmstelsel is één van de belangrijkste afweersystemen van het lichaam. De immuuncellen van de darmen produceren antilichamen die agressieve invloeden van buitenaf kunnen detecteren. Deze antilichamen kunnen pathogenen binden en neutraliseren, die vervolgens op natuurlijk wijze uit het lichaam worden verwijderd en geen bedreiging meer vormen.

Een gezonde en evenwichtige darmflora speelt ook een belangrijke rol in het bestrijden van externe pathogene bacteriën en de daaruit voortkomende ziekten. Zogenaamde slechte bacteriën concurreren in de darmen met gezonde of goede bacteriën. Als de flora evenwichtig en gezond is, kunnen de slechte bacteriën moeilijker koloniseren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Maar hoe kunnen we de darmflora van onze kat versterken?

Voornamelijk door middel van een evenwichtig eetpatroon dat voldoet aan de voedingsbehoeften van jouw huisdier: rijk aan voedingsstoffen. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat het verbruik van thermisch behandelde lactobacillen de natuurlijke afweer van katten versterkt door de productie van antilichamen in de darmen te stimuleren. Deze antilichamen kunnen zich binden aan virussen en slechte bacteriën, die vervolgens op natuurlijk wijze uit het lichaam worden verwijderd. Hiermee worden ook de antilichamen geholpen een gezonde darmflora te ondersteunen.

Een gezond darmstelsel zorgt voor efficiënte opname van alle essentiële voedingsstoffen uit het eten van jouw kat. Voordelen van binnen die ook van invloed zijn op de buitenkant.

De huid van jouw kat, vaak verborgen onder de vacht die we zo graag aaien, speelt een vitale rol: deze fysieke barrière tussen de buiten- en binnenkant helpt vochtverlies tegen te gaan en beschermt tegen agressieve invloeden van buitenaf. Essentiële Omega-6 vetzuren (die katten niet kunnen produceren en zo essentieel voor hen zijn), spelen een belangrijke rol in de gezondheid van hun huid en vacht. Wanneer de voeding van jouw kat de optimale hoeveelheden bevat, worden ze opgenomen in de darmen, de bloedbaan en in cellen in het lichaam. Essentiële OMEGA 6-vetvuren zijn cruciaal voor de huid om een sterke barrière tegen de externe omgeving te behouden.

​Hoe weet ik of de darmen van mijn kat gezond zijn?

​Een kat die last heeft van spijsverteringsproblemen kan diverse symptomen hebben zoals diarree, verstopping, verminderde eetlust, onverschilligheid of lusteloosheid. Er kunnen verschillende oorzaken voor deze symptomen zijn, zoals stress, virussen, parasieten, veranderingen in het voedingspatroon of haarballen. …Als jouw kat last heeft van spijsverteringsproblemen, kun je het beste jouw dierenarts raadplegen om de oorzaak van de symptomen vast te stellen en daarnaar te handelen.

Ontlasting is een uitstekende indicator van de darmgezondheid van jouw kat en ook al is het niet erg aangenaam, houd een oogje in het zeil en controleer het regelmatig!

De ontlasting van jouw kat moet regelmatig (een of twee keer per dag), goed gevormd en stevig zijn.

Te zachte of harde en droge ontlasting, en verkleurde (grijze) ontlasting kan een teken van ziekte of een voedingsprobleem zijn. Mocht je hierover twijfelen, aarzel dan niet om jouw dierenarts te raadplegen.