Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Maltipoo

De Maltipoo is één van de kleinere designer kruisingen, en hoewel hij niet officieel erkend is als officieel ras in Nederland, groeit hij wel snel in populariteit. De rassen waaruit de Maltipoo is ontstaan, zijn de Maltezer en de Poedel (Toypoedel of soms Dwergpoedel).

Maltipoo kunnen variëren in grootte, vorm, vachttype en temperament, afhankelijk van hoe ze zijn gefokt. Maar in alle gevallen is het een kleine gezelschapshond. De Maltipoo kan van een eerste kruising zijn (met één Maltezer- en één Poedelouder), ze kunnen worden teruggefokt naar één van de oorspronkelijke rassen of ontstaan zijn uit twee Maltipoos.

Wat je moet weten over dit ras
  • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
  • Basistraining nodig
  • Gaat graag actief wandelen
  • Gaat graag een uur per dag wandelen
  • Kleine hond
  • Een beetje kwijlen
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Blaffende en spraakzame hond
  • Waakhond. Blaft en waarschuwt
  • Gaat goed samen met andere huisdieren

Karakter

Zoals bij de meeste kruisingen is het karakter van een Maltipoo afhankelijk van zijn ouders en hoe hij is gefokt en grootgebracht. In ieder geval zijn beide ouders aanhankelijke gezelschapshonden die zich sterk aan hun baasje hechten.

De Maltezer

Ondanks zijn kleine gestalte is de Maltezer een relatief robuuste kleine hond die, mits goed gefokt en gesocialiseerd, actief, vriendelijk, goed van vertrouwen en alert is. Ze hechten zich zeer sterk aan hun eigenaar en willen overal met hem mee naartoe.

De Poedel is een vrolijke, sociale, open en aanhankelijke hond die intelligent en amusant is. Hij is een prachtige en leuke metgezel. Ze worden graag betrokken bij alle activiteiten van het gezin en kunnen goede waakhonden zijn, die bezoekers luidkeels aankondigen!

Zowel de Dwerg- als de Toypoedels zijn zeer slimme, makkelijk te trainen honden. Ze leren graag nieuwe vaardigheden, spelletjes en kunstjes.

Het is echter duidelijk als je kijkt naar de twee rassen waar de Maltipoo uit is voortgekomen, dat dit een kleine gezelschapshond is die zal genieten van trainingen en spelletjes - maar vooral zal genieten van het samenzijn met zijn eigenaar.

Het karakter van een Maltipoo lijkt consistenter te zijn wanneer hij van een eerste kruising (F1) is. Als een lijn successievelijk wordt gefokt, dan kunnen ze ofwel worden teruggefokt naar één van de oorspronkelijke rassen (en zo ofwel het Maltezer- ofwel het Poedelkarakter versterken) of anders verder worden gefokt met een andere Maltipoo - in dit geval kan het temperament minder goed worden voorspeld (en kan inteelt een groter probleem worden).

Verantwoordelijke fokkers zouden gedrag even belangrijk moeten vinden als gezondheid. Het is dus van belang een goede fokker te vinden. Een goed gefokte Maltipoo dient heel open en zelfverzekerd te zijn, en niet nerveus, schuw of angstig.

Geschiedenis & oorsprong 

Net als veel designer kruisingen, is de Maltipoo ontstaan in de Verenigde Staten in een zoektocht naar een kleine gezelschapshond die niet verhaarde en die zou passen in de leefstijl van elk gezin, hoe klein hun huis en tuin ook zouden zijn.

De twee rassen die aan de basis staan van de Maltipoo zijn de Maltezer en de Poedel.

Maltezer 

Land van herkomst: Malta 

Dit is één van de eerste rassen van kleine gezelschapshonden. Het kan best zijn dat ze al honderden jaren in Malta bestonden. De eerste meldingen dateren echter uit het begin van de 19e eeuw, toen ze bekend werden als schoothondjes van de adel en vaak te zien waren op schilderijen uit die tijd. Gedurende de 19e en 20e eeuw werden ze alsmaar populairder, zowel in Malta als ver daarbuiten. Dankzij zowel hun uiterlijk als hun temperament vonden ze al snel fans over de hele wereld, en verschenen ze in 1859 in Engeland voor het eerst als showhond.

Poedel 

Land van herkomst: Duitsland

De oorspronkelijke poedel is de Middenslag Poedel die een in water apporterende hond was. Hun ongewone kapsels hadden niets met mode te maken, maar waren het resultaat van eigenaren die ervoor wilden zorgen dat de vacht van hun hond niet zou vollopen met water, waardoor de hond te zwaar zou worden om gemakkelijk in meren te kunnen zwemmen. Ze schoren zoveel mogelijk haar af, maar de vitale organen en gewrichten hielden ze wel beschermd. De Dwerg- en Toypoedels werden louter gecreëerd als kleinere versies van de oorspronkelijke poedel voor eigenaars die niet zo'n grote hond wilden, maar wel heel erg gecharmeerd waren van hun karakter en enthousiasme voor allerlei soorten taken. Deze kleinere Poedels werden snel populair en velen kwamen te werken in circussen omdat ze makkelijk te trainen zijn, vanwege hun plezier om nieuwe kunstjes te leren en vanwege hun vrolijke temperament.

De Maltipoo kan iedere combinatie van de twee rassen hebben in zijn uiterlijk, gedrag en temperament.

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!