VOEDING VOOR DE MOEDERHOND

VOEDINGSBEHOEFTEN VAN MOEDERHONDEN

VOEDING VOOR DE MOEDERHOND

VOEDINGSBEHOEFTEN VAN MOEDERHONDEN

VOEDING VOOR DE MOEDERHOND

VOEDINGSBEHOEFTEN VAN MOEDERHONDEN
31/07/2020

VOEDING VOOR DE MOEDERHOND

COMPLETE VOEDING VANAF DE DRACHT- TOT DE ZOOGPERIODE VAN PUPPY’S – VOEDINGSBEHOEFTEN VAN MOEDERHONDEN –VOEDING

Tijdens de 9 spannende weken van de zwangerschap van je hond, waarin je wacht op de geboorte van de puppy's, moet de goede zorg voor de toekomstige moederhond jouw eerste prioriteit zijn. Voeding vormt één van de belangrijkste pijlers van haar welzijn.

Bij het voeden van drachtige teefjes moet rekening worden gehouden met hun verschillende voedingsbehoeften. Deze behoeften worden bepaald door de fase van de zwangerschap waarin ze verkeren. Tijdens de 9 weken durende dracht moet de hoeveelheid voeding geleidelijk worden opgevoerd.

De dracht van een hond kan kortom worden verdeeld in 3 fasen van elk 21 dagen. Tijdens de eerste fase moeten teefjes een normale hoeveelheid complete en uitgebalanceerde voeding voor volwassen honden krijgen.

Tijdens de tweede en derde fase van de dracht raden we je echter aan om de moederhond te voeden met puppyvoeding, omdat deze voeding rijker is aan belangrijke voedingsstoffen en meer energie biedt in vergelijking met een formule voor volwassen honden. Zo blijft het teefje sterk en worden deze voedingsstoffen ook via de placenta naar haar puppy's doorgegeven, voordat ze geboren worden. In deze fase moet ze 2-3 keer zoveel krijgen als vóór de zwangerschap, in kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag.

Hoe een drachtig teefje moet worden gevoed met puppyvoeding

Laat je hond in fasen wennen aan de nieuwe voeding, zodat haar maag tijd krijgt om zich aan te passen. Meng de puppyvoeding geleidelijk met haar gebruikelijke voedingsformule. Neem hiervoor ongeveer een week de tijd, tot de voeding volledig is verwisseld.

Houd er rekening mee dat de moeder in de latere fasen van de zwangerschap minder ruimte zal hebben voor voedsel, omdat de puppy's steeds groter worden. Daarom is het beter om haar vaker kleinere porties te geven.

Vergeet de grootte en voorkeur van jouw hond niet bij de keuze van het puppyvoer.  Geef afgemeten porties om te voorkomen dat ze te veel eet en te zwaar wordt. Dit kan namelijk problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap en de bevalling. Zorg er altijd voor dat ze gemakkelijk toegang heeft tot een ruime hoeveelheid vers, schoon drinkwater. Zo krijgt ze voldoende vocht binnen, vooral als ze tijdens de zwangerschap op droogvoer leeft.

Voeding tijdens de zoogperiode

In deze periode is het heel belangrijk om het teefje een complete formule te geven, zodat zij gedurende de hele zoogperiode zo gezond mogelijk blijft en na de dracht snel kan herstellen.

Houd er rekening mee dat de benodigde hoeveelheid voeding zal toenemen tot 3 of 4 keer van het normale voedingspatroon. Dit komt omdat de moeder gedurende de eerste 3 weken na de bevalling de pasgeboren puppy's zal voeden met moedermelk. 

Pasgeboren puppy's hebben veel voedzame melk van hun moeder nodig. Om de moederhond te helpen haar puppy's te voeden, kunnen we dezelfde puppyformule blijven geven die ze kreeg tijdens de zwangerschap. De hogere calorie-inhoud en toegevoegde voedingsstoffen geven haar kracht en zorgen voor de productie van kwalitatief hoogwaardige melk.

Deel dit met mensen die je kent

ShareEmailtwitterFB