Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?
31/07/2018

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

Als verantwoordelijk eigenaar is sterilisatie van je kat een van de belangrijkste besluiten die je zult nemen. Omdat katten seksueel rijp worden terwijl ze nog kitten zijn, is het ook een besluit dat je zo snel mogelijk met de dierenarts moet bespreken.

Waarom zou ik mijn kat steriliseren?

De voordelen van sterilisatie


Naast het voorkomen dat je kat ongewenst drachtig wordt, zorgt sterilisatie ook voor een verlaagd risico op specifieke ziekten en asociaal gedrag.

  • Sterilisatie zorgt voor een verminderde productie van geslachtshormonen, wat leidt tot een beduidende vermindering van gedragingen zoals markering en territoriale gevechten bij katers en overmatige genegenheid en agressie bij poezen. Hierdoor wordt de levensverwachting van de kat in aanzienlijke mate verhoogd door verlaging van het risico op het krijgen van een infectieuze ziekte tijdens gevechten en bij letsel (door een auto) wanneer de kat rondzwerft voor een partner.
  • Sterilisatie van een poes neemt het risico op eierstok- en baarmoederziekten weg, waaronder kanker, pyometra, polycysteuze eierstokken en metritis – en verlaagt ook het risico op door hormonen geïnduceerde ziekten zoals borstkanker en schijndracht.
  • Bij katers neemt sterilisatie het risico op zaadbalziekten weg, waaronder kanker, en verlaagt deze het risico op door testosteron geïnduceerde ziekten (bijvoorbeeld prostatitis, perianale adenomen, perineale hernia's en goedaardige prostaathyperplasie)
     

Wanneer moet ik steriliseren?


De dierenarts zal aangeven wat de beste tijd is om je kat te steriliseren, maar in het algemeen wordt het rond de leeftijd van zes maanden gedaan wanneer seksuele rijpheid nog niet is bereikt.

Wanneer moet ik steriliseren?

De operatie


Sterilisatie van een kater wordt castratie genoemd en betreft de verwijdering van beide zaadballen. Sterilisatie van een poes kent geen aparte naam en betreft de verwijdering van beide eierstokken, alleen of in combinatie met verwijdering van de baarmoeder.

Hoewel sterilisatie een zware operatie is, wordt deze ook als routine beschouwd en is het risico op complicaties klein. Je kat zal normaliter op de dag van de operatie naar huis kunnen en kan al dan niet zichtbare hechtingen hebben.


Na de operatie


Ziekte van de lagere urinewegen bij katten (‘feline lower urinary tract disease’ - FLUTD) is problematisch om te behandelen en vereist veel geduld. Je moet misschien nadenken over stress in het dagelijks leven van je kat en hoe je deze kunt verminderen, en eventueel een kattenspecialist of kattengedragskundige raadplegen mocht je een grote verandering in het gedrag van je kat zien.

Probeer je kat gedurende ten minste drie dagen na de operatie binnen te houden om het risico op infectie tot een minimum te beperken. Als je roodheid of zwelling of een ongewone afscheiding rondom de wond ziet, moet je onmiddellijk contact opnemen met de dierenarts.

Katers hebben gewoonlijk geen hechtingen na de operatie. Hoewel ze de eerste 24 uur wat slaperig kunnen zijn, zijn ze geneigd er redelijk snel weer bovenop te komen en weer ondeugende streken uit te halen.

Poezen kunnen een wat langere herstelperiode nodig hebben omdat de operatie gecompliceerder is. Als je ze de eerste paar dagen betrekkelijk kalm houdt en ervoor zorgt dat ze niet op oppervlakken springen, krijgt het lichaamsweefsel de tijd om te genezen.


Voedingsondersteuning


Na de operatie is het belangrijk om een voedzame voeding van hoge kwaliteit te geven omdat het lichaam voedingsstoffen nodig heeft om te helpen bij een effectieve genezing.

Zodra je kat helemaal is hersteld, is het ook belangrijk om te overwegen van een calorierijk kittendieet over te schakelen op een onderhoudsdieet dat minder calorieën bevat, zoals PURINA® PRO PLAN® STERILISED. Dit is omdat gesteriliseerde katten een verhoogd risico op gewichtstoename hebben. Dit is gekoppeld aan een meer luie levensstijl en wordt veroorzaakt door een combinatie van lagere energie-eisen en een toegenomen eetlust. Beide veranderingen worden veroorzaakt door de verminderde productie en afscheiding van de geslachtshormonen.

Deel dit met mensen die je kent

EmailtwitterFB