Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond zit in het gras

Wormen bij honden

Leestijd: 5 min

Niemand denkt graag dat zijn hond wormen heeft, maar er is niets ongewoons aan - sterker nog, jouw puppy of hond heeft ze waarschijnlijk ooit in zijn leven gehad! 

De meeste puppy's worden geboren met wormen. Ze worden besmet via de moedermelk, terwijl andere wormenbesmettingen worden verspreid door vlooien of de omgeving. 

Als jouw puppy of hond wormen heeft, hoef je je geen zorgen te maken - de dierenarts kan je helpen met de behandeling. Als het snel wordt gedaan, hoeft de gezondheid van je hond helemaal niet in gevaar te komen. 

Soorten wormen bij honden

Er zijn veel soorten wormen die je hond kan hebben, maar sommige komen vaker voor dan andere. Wormenbesmettingen kunnen verschillende symptomen te hebben, dus let vooral op afwijkende dingen - zoals wormen in hondenpoep, braken of gewichtsverlies. Dit zijn allemaal mogelijke tekenen dat jouw hond besmet is met wormen.

We hebben een lijst opgesteld met enkele van de meest voorkomende soorten wormen bij honden. Hoe een hond besmet kan worden en hoe je ze kunt herkennen.

  • Puppy's zijn besmet met spoelwormen (Toxocara Cani en Toxascaris) via de moedermelk. 
  • Daarom is het belangrijk om drachtige en zogende teven te ontwormen met een veilig, diergeneeskundig goedgekeurd product. 
  • Honden kunnen ook besmet worden door het eten van besmette knaagdieren of aarde. 
  • Spoelwormen bij honden kunnen worden herkend als spaghetti-achtige vormen in de ontlasting of, in ernstige gevallen, in braaksel. 
  • Honden kunnen worden besmet met lintwormen (Taenia spp, Echinococcus, Dipylidium caninum) door vlooien of besmette karkassen (zoals van knaagdieren, schapen of konijnen).
  • Segmentjes van de lintworm bij honden kun je vinden in de ontlasting of rond de anus van je hond. Ze zien eruit als rijstkorrels.
  • Haakwormen en zweepwormenbesmettingen komen relatief vaker voor bij honden in kennels in en bij zwerfdieren. 
  • Besmetting vindt meestal plaats via moedermelk of de omgeving. 
  • Deze worm (Angiostrongylus Vasorum) is een beetje anders; de longworm leeft in de bloedvaten van de hond en tast hun longen aan. 
  • Honden raken besmet door het eten van besmette (naakt)slakken. 
  • Deze hondenworm (Dirofilaria immitis) komt niet voor in Nederland, maar wordt wel aangetroffen in Frankrijk (onder Parijs) en andere zuidelijke landen. Het kan dus een probleem zijn als je hond meegaat op vakantie naar een getroffen regio. 
  • Preventief behandelen is dan ook belangrijk als je samen op vakantie gaat! 
  • Honden worden besmet via muggen.

Symptomen van wormen bij honden 

Het is niet altijd gemakkelijk om een besmetting met hondenwormen te herkennen. Als je niet zeker weet of je hond wormen heeft of als je niet weet wat voor soort wormen het zijn, zal je dierenarts je hond graag controleren om te kijken of er een probleem is. Regelmatige controles geven jouw dierenarts de kans om mogelijke gezondheidsproblemen bij je hond te ontdekken en op te lossen voordat ze ernstig worden. In ieder geval moet je een dierenarts raadplegen en niet zelf een diagnose stellen, voor het geval er wellicht een ander probleem is. 

Dus je weet waar je op moet letten, tekenen van hondenwormen zijn onder andere: 

  • Hondenwormen in de ontlasting, het braaksel of rond de anus van je hond 
  • Vermoeidheid en lusteloosheid 
  • Diarree of braken 
  • Gewichtsverlies ondanks een goede eetlust 
  • Een abnormaal opgezette buik 
  • Ernstig braken, verlies van eetlust en lusteloosheid kunnen het gevolg zijn van een grote hoeveelheid wormen die een verstopping van de darm veroorzaakt (meestal alleen bij puppy's) 
  • Problemen met hoesten en bloeden, naast verschillende andere symptomen, kunnen wijzen op longworm 

Behandeling en preventie van wormen bij honden 

Jouw puppy zou al wormvrij moeten zijn als hij afkomstig is van een gerenommeerde fokker of asiel, aangezien hij al ontwormd zal zijn voordat hij met je mee naar huis gaat. Bewaar de documenten met details over de ontwormingskuur goed en vraag je dierenarts hoe je verder kunt gaan met preventie. Als je het ontwormingsschema goed volgt en je hond regelmatig controleert op de symptomen, wordt de kans op een slechte gezondheid door een wormen besmetting aanzienlijk verminderd. 

Je moet niet alleen puppy's in de gaten houden: ook volwassen honden moeten ontwormd worden, omdat ze misschien iets oppikken tijdens hun avonturen buiten! Vraag je dierenarts om een ​​ontwormingsmiddel en informatie over de symptomen van wormen bij honden zodat je weet waar je op moet letten. Ze kunnen ook een ontwormingsschema met je opstellen, zodat je weet hoe vaak je hond ontwormt moet worden en je een routine kunt opbouwen. 

Soms, als je hond wormen heeft, zal je dierenarts om een ​​monster van de ontlasting vragen. Zo kan de dierenarts onder een microscoop de ontlasting controleren op tekenen van wormeitjes.

Hondenwormen en mensen

Soms kunnen hondenwormen worden overgedragen op mensen of via de ontlasting van hond op hond worden verspreid. Daarom is het altijd een goed idee om de ontlasting van je hond op te ruimen. Dit zal helpen om herbesmetting te voorkomen en zal ook zijn speelkameraadjes beschermen.

Hoewel het verleidelijk voor ze is, moet je proberen je hond geen (naakt)slakken te laten eten. Besmetting op mensen komt niet vaak voor, maar neem voor de zekerheid altijd de juiste hygiënemaatregelen. Laat uit voorzorg kinderen altijd hun handen wassen na het spelen met je hond.  

Al met al zijn wormen bij honden over het algemeen niets om je zorgen over te maken - zolang je een besmetting op tijd herkent en behandelt, zal je hond net zo gelukkig zijn als altijd! 

Er zijn een aantal andere parasieten waar je ook op moet letten, waaronder mijten en teken. Bekijk onze adviezen over het behandelen van teken en andere parasieten.