Bezitterige honden

Honden voeren onderling meestal een concurrentiestrijd, net als met hun familie: een strijd om aandacht, om hun lievelingsplekje op de bank, om speeltjes en om toegang tot het voedsel. Het leven in een sociale groep heeft natuurlijk zo zijn voordelen, maar het kan ook een bron van stress zijn als bepaalde elementen of bepaalde activiteiten bijzonder geliefd of zeldzaam zijn. De meeste honden lijken hun grenzen wel te kennen en geven toe aan hun familieleden. In sommige gevallen bedreigen ze echter iedereen die zich tegen hen verzet en beginnen ze te grommen en zelfs te bijten.

Herken bezitterig gedrag

"Bezitsagressie" is de term die gebruikt wordt om bedreigend gedrag te beschrijven: de hond houdt een starre blik aan, kijkt aandachtig, gromt, laat zijn tanden zien of bijt, wanneer het gaat om voedsel, speeltjes of andere elementen die van hem zijn. In tegenstelling tot dominantie-agressie die meestal voor het eerst optreedt bij jonge volwassenen (vooral bij mannetjes) is bezitsagressie ook waarneembaar bij puppy's of honden van beide geslachten. Hoewel sommige honden die dominantie-agressie vertonen, een voorgeschiedenis van bezitterig gedrag hadden toen ze puppy's waren, worden niet alle agressieve puppy's per se ook agressieve volwassen honden.

Wat kunt u doen?

Net als bij andere vormen van agressief gedrag, kan bezitsagressie leiden tot ernstige beten. Puppy's moeten worden aangeleerd dat dit gedrag niet aanvaardbaar is. Een doeltreffende methode die wordt gebruikt door trainers is om uw pup te leren om op bevel voorwerpen te laten vallen. Dit begint met de minst interessante elementen en de pup wordt dan met een snoepje beloond als hij ze laat vallen en ervan weggaat (idealiter verwijdert hij zich dan van het voorwerp en gaat hij zitten). Preventie wordt ook aanbevolen, vooral bij gezinnen met kinderen. Zo moeten bijvoorbeeld honden die bijzonder gestresseerd raken wanneer zij benaderd worden tijdens het eten, afgezonderd worden wanneer ze gevoed worden. Honden die grommen of bijten als ze kauwen of met speeltjes spelen, mogen die speeltjes pas krijgen als ze gescheiden zijn van andere honden.

Controle is de sleutel

Het belangrijkste om te onthouden is dat agressie, ongeacht wat de motieven ervan zijn, niet kan worden "behandeld", maar alleen onder controle kan worden gehouden. Als uw hond gromt, met zijn tanden klappert of bijt, vraag dan uw dierenarts om u door te verwijzen naar een specialist in dierengedrag.