Voorstelling van de nieuwkomer in een huis met katten

Als uw nieuwe hond in een huis aankomt waarin al een kat woont, zal het een tijdje duren eer de kat de nieuwe aanwinst van het gezin vertrouwt, zelfs als u gekozen hebt voor een ras dat erom bekendstaat dat het goed kan opschieten met katten. Beide dieren hebben hun persoonlijke ruimte nodig, vooral de kat heeft een plekje nodig buiten het bereik van de hond met een kattenbak, eten en water.

Voorstelling

In het algemeen reageren katten op honden door te spugen en met hun pootjes uit te halen. Ze zullen ook proberen te ontsnappen door weg te lopen of zich te verbergen. Ze kunnen ook urineren om hun territorium af te bakenen. Maar met tijd en geduld zult u een harmonieuze relatie kunnen opbouwen tussen honden en katten. Laat de twee dieren nooit zonder toezicht alleen totdat u helemaal zeker weer dat ze zich goed gedragen als u er niet bent.

 • Geef hen zoveel mogelijk aandacht. Heel vaak volstaan uw houding en uw aandacht om een grote rivaliteit of vijandelijkheid te voorkomen.
 • Zet uw kat in een kamer met een "nooduitgang" op hoogte, zoals een krabpaal, een vensterbank, plank of de leuning van een bank. Dit mag nooit de "favoriete" kamer van uw kat of de kamer zijn waar haar kattenbak staat. Kies een neutrale zone buiten het territorium van uw kat. Sluit ramen en deuren zodat ze niet kan ontsnappen. Het is beter ze zo snel mogelijk te confronteren met hun angsten.
 • Laat daarna ook uw hond komen. De kat zal zeker springen om op hoogte weg te vluchten.
 • Neem na vijf minuten de hond en laat de kat uit de kamer vertrekken.
 • Herhaal deze korte voorstellingen. Uiteindelijk zal uw kat zo nieuwsgierig zijn dat ze er niet kan aan weerstaan om de hond tegenover haar te hebben.
 • Katten leggen geen contact met honden die ze niet vertrouwen, als uw hond hen lijkt te storen, roep uw hond dan terug. Als uw hond onvriendelijk is of uw kat probeert achterna te zitten, grijp dan in door zeer duidelijk "NEEN" te zeggen.
 • Zorg ervoor dat uw kat niet overal de staart van de hond volgt of probeert op hem te springen. Geef haar daarom andere voorwerpen die haar afleiden.
 • Als u een bijzonder weerbarstige hond in uw huis opneemt, zorg er dan voor dat de voorstelling kort zijn, maar herhaal ze heel vaak.
 • Probeer uw kat te belonen, zodat zij de aanwezigheid van de hond associeert met heerlijke beloningen.
 • Scheid de katten en de honden als het moment gekomen is om ze eten te geven, zodat iedereen rustig kan eten en niet in de verleiding komt om de kom van de andere te inspecteren. Kattenvoer is niet geschikt voor honden en omgekeerd.
 • Zorg ervoor dat uw hond niet bij de kattenbak van uw kat kan. Vroeg of laat zou de hond proberen om op te eten wat erin zit!
 • In het algemeen houden kittens van honden, die zelf kittens niet beschouwen als een bedreiging. Maar net als volwassen katten hebben kittens tijd nodig om zich aan de nieuwkomer aan te passen. Stel hen geleidelijk aan elkaar voor en laat ze nooit alleen tot ze goed met elkaar overeenkomen. Sommige volwassen honden laten de kittens toe op hun rug en deze zijn zeer blij met deze aandacht, maar het is beter om ze ervan weg te nemen om het risico op letsels of een beet van de hond te vermijden.
 • Maak je tot slot geen zorgen als ze nooit echt goed met elkaar opschieten. Katten zijn van nature onafhankelijk en kunnen heel goed leven zonder met een hond bevriend te zijn! Aangezien elk zijn eigen ruimte heeft, zal alles prima verlopen.