Agressieve katten

Katten zijn gevoelig voor hun territorium en reageren soms verrassend emotioneel. Bovendien kunnen omgevings- en sociale veranderingen extreme reacties veroorzaken bij katten die, hoewel hun gedrag vreemd lijkt, helemaal normaal zijn.

Angst of verdediging

Een kat die een extreme angst ervaart, kan blazen, spuwen, stampen en weglopen. Katten die hun territorium verdedigen, kunnen op de loer gaan liggen, een schril geluid maken of schreeuwen, en zelfs springen op wat zij als indringers zien. Een kat zelfs bijten uit angst of om zijn territorium te verdedigen.

De oorzaken

Deze twee emoties worden vaak veroorzaakt door het zien, ruiken of door een geluid van vreemde katten buiten. Toch kan de bron van agressie in sommige gevallen niet helemaal worden thuisgebracht. Bovendien kan een extreme reactie gericht zijn op het dichtsbijzijnde doelwit, een andere kat in huis bijvoorbeeld of zelfs een lid van de menselijke familie van de kat.

De behandeling

Ga eerst met uw kat naar de dierenarts om te bepalen of er een algemeen medisch probleem is dat de oorzaak kan zijn van dit gedrag. Als uw kat gezond is, kan uw dierenarts u passend advies geven.