Uw kat africhten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het mogelijk om een kat af te richten en hem een aantal nuttige regels aan te leren. Katten kunnen hun naam leren herkennen en u kunt hem aanleren om te komen wanneer u hem roept. Hoe vroeger u hem begint af te richten, hoe groter uw kans op succes. Maar elke kat is uniek en zal anders reageren wanneer u hem begint af te richten. Sommige katten zullen u negeren, andere zullen nieuwsgierig en ongeduldig zijn. Onthoud gewoon dat u geduld zult moeten hebben. En opgelet, het is mogelijk dat uw kat u op zijn manier opvoedt!

Een goede start

Het is verstandig om uw kat te laten onderzoeken door de dierenarts voordat u hem begint af te richten. Zo loopt u niet het risico dat deze nieuwe activiteit een eventueel verborgen gezondheidsprobleem verergert.

U kunt de resultaten van uw kat verbeteren, maar breng hem niet in de war door hem meer dan één ding tegelijk aan te leren.

Katten moeten worden beloond telkens wanneer ze een nieuwe taak juist uitvoeren. Eens hij het gedrag heeft aangeleerd, beloon hem dan af en toe eens. U kunt zijn favoriete eten gebruiken om hem te belonen of u kunt iets anders proberen zoals een nieuwe smaak of een snoepje. Leer uw kat een beloning in ​de vorm van voedsel te associëren met een geluid, dat van een klok of een bel bijvoorbeeld. Wanneer ​​hij de associatie tussen het geluid en de beloning maakt, maakt u altijd hetzelfde geluid op hetzelfde moment zodat ​​hij doet wat van hem wordt gevraagd. Probeer de verbale opdracht te versterken. Zeg altijd de naam van uw kat voordat u een opdracht geeft. Nadat uw kat correct gehandeld ​heeft en is ​beloond, herhaal dan de opdracht op een positieve manier. Bijvoorbeeld: "Ga zitten, goed zo, ga zitten." Als uw kat uw opdracht niet uitvoert, kan het zijn dat u te snel gaat. Ga terug naar uw begintraining tot dat u en uw kat elkaar perfect begrijpen.

Specifieke lessen

Katten die de gewoonte hebben aangenomen om hun behoefte buiten de kattenbak te doen moeten er één of twee keer per dag met zachtheid naartoe worden gebracht. Als ze hun behoefte erin doen, moeten ze worden beloond. U kunt ook proberen om de kattenbak op de plaats te zetten waar uw kat naartoe blijft gaan ​zodat hij deze plaats leert associëren met zijn behoefte. Als uw kat kiest om naar een zeer vervelende plaats te gaan, probeer er dan stukjes aluminiumfolie te leggen. Katten houden niet van deze textuur op hun poten. Of u kunt proberen de eetkommen er dichtbij te zetten: katten eten niet graag in hun toilet! U kunt deze plaats ook grondig schoonmaken en een spray met een voor katten afstotende geur gebruiken, zoals verstuivers op basis van feromonen die verkrijgbaar zijn bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Als uw kat uw badkamer wil gebruiken als toilet, ontzeg hem dan eenvoudig de toegang door de deur dicht te houden.

Sommige katten die veel tijd buiten doorbrengen, kunnen zeer lastig en zelfs destructief zijn wanneer ze willen binnenkomen. Probeer een klein maar luid belletje ter hoogte van zijn ogen te hangen. Negeer het miauwen, krabben en andere pogingen om uw aandacht te trekken. Op een bepaald moment zal uw kat het belletje aanraken en het laten rinkelen. Op dat moment opent u de deur. Wanneer deze associatie meerdere keren wordt herhaald, zal uw kat snel leren het belletje bewust te doen rinkelen.

Tips voor het africhten

Train uw kat niet vlak voordat u hem zijn eten geeft, omdat het eten dat u als beloning geeft minder aantrekkelijk zal zijn als h​ij goed heeft gegeten. ​Ontzeg uw kat echter zijn eten niet om hem zodoende aan te moedigen om te werken.

Wanneer u hem begint af te richten, verwijder dan elke bron van verstrooiing: tv, stereo... Dat zou het leerproces bijna onmogelijk maken. De trainingen moet kort zijn en eindigen nog voordat uw kat zich begint te vervelen of moe begint te worden. Een kwartier is de ideale tijd om uw "leerling" geïnteresseerd te houden. Verander de trainingssessies niet: zorg ervoor dat de africhter, opdrachten, signalen en beloningen altijd hetzelfde zijn. Probeer er minstens 10 tot 15 minuten per dag op regelmatige basis aan te wijden. Eén keer per maand uw kat trainen zal niet de gewenste resultaten leveren.