De kattenbak leren gebruiken

Katten verzorgen zichzelf uiterst goed en hebben de neiging om hun behoeften buiten te doen in open en ongebruikte gebieden. Tenzij ze opzettelijk hun geur achterlaten om hun territorium af te bakenen voor andere katten, bedekken ze zorgvuldig hun behoeften en gaan er dan vandoor.  

Katten vragen om gebruik te maken van een kattenbak is hen vragen in te gaan tegen hun instincten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het meest voorkomende probleem dat katteneigenaren melden de weigering betreft van hun huisdier om de kattenbak te gebruiken.

Het is belangrijk om uw kat geen reden te geven waarom hij de kattenbak niet zou gebruiken. Houd de bak proper en plaats hem op de plek waar uw kat hem het liefst gebruikt. U moet misschien nog andere bakken plaatsen, waarvan één op de plek waar de kat dat het liefste heeft.

Problemen vermijden

 • De meeste kittens hebben de kattenbak leren gebruiken wanneer u ze bij u neemt: ze leren die gebruiken door hun moeder te imiteren. Kittens die snuiven, krabben of in een hoekje kruipen moeten voorzichtig in de kattenbak worden geplaatst.
 • Kies een kattenbak die uw kitten gemakkelijk kan gebruiken. Indien nodig improviseert u tijdens de eerste weken met een ondiepe container die u kunt weggooien.
 • Zet minstens een kattenbak voor elke kat in uw huis, plus een extra kattenbak. Plaats elk in een rustige, weinig gebruikte en gemakkelijk toegankelijke hoek.
 • Houd de kattenbak uit de buurt van het eten van uw kat, op een plek die gemakkelijk toegankelijk, maar relatief veel privacy biedt. Vermijd vochtige en donkere kelders, afgelegen kamers, plekken waar lawaaierige wasmachines staan of die in de buurt van het verkeer liggen enzovoort.
 • Kies een kattenbak die diep genoeg is om te vermijden dat de katten de inhoud van de kattenbak verspreiden als ze zich krabben, en voldoende groot dat ze er zich volledig in kunnen omdraaien.
 • U kunt een open bak gebruiken, maar voor katten die meer privacy wensen kunt u een kattenbak met een deksel kiezen, met een koolstoffilter om onaangename geuren te verminderen. Dit zal ook voorkomen dat de inhoud verspreid wordt.
 • Katten geven de voorkeur aan een compacte kattenbak met een samenklonterende inhoud. Verwijder de vervuilde delen met een schopje en laat zo de rest van de kattenbak schoon en droog.
 • Als uw kat uit een ander huis komt, vraag dan welk type kattenbak ginder werd gebruikt. Sommige katten weigeren een bepaald type van kattenbak te gebruiken.
 • Vul de kattenbak tot de door de fabrikant van de kattenbak aanbevolen diepte en plaats hem op een gemakkelijk afwasbaar oppervlak. Als u het type kattenbak wijzigt, controleer dan opnieuw de aanbevelingen van de diepte, want deze kunnen variëren.
 • Verwijder het vuil ten minste eenmaal per dag uit de kattenbak. Maak één keer per week de bak leeg en maak hem schoon met warm water en detergent. Vermijd desinfecteermiddelen, want sommige zijn giftig voor katten.
 • Als u zwanger bent, mag u de vuile vulling nooit aanraken, vanwege het risico van toxoplasmose.
 • Laat uw kat nooit binnen zonder een kattenbak. Als uw kat zijn urine lang ophoudt, zullen zich bacteriën ontwikkelen in de blaas, wat leidt tot blaasontsteking.
 • Als uw kat in huis zijn behoeften doet, kan het ook te wijten zijn aan een lichamelijk probleem, zoals het feline urologische syndroom (FUS) van de lagere urinewegen, een pijnlijke en potentieel dodelijk probleem als de doorgang van urine geblokkeerd raakt.
 • Vele bezoekjes aan de kattenbak, de aanwezigheid van vlekken, donkere of roodachtige urine, stoelgang in huis, angstkreten of een overmatige verzorging van de genitaliën kunnen wijzen op het FUS van de lagere urinewegen. Neem altijd contact op met uw dierenarts als u gezondheidsproblemen vermoedt.