Your Pet, Our Passion.
witte kat wordt geborsteld

Vachtverzorging bij katten: voordelen en tips

Leestijd: 3 min

De meeste katten zijn trots op hun uiterlijk en besteden bijna de helft van de tijd dat ze wakker zijn aan het verzorgen van hun vacht. Katten willen graag voor zichzelf zorgen, maar dat betekent niet dat je niet af en toe een handje moet helpen bij hun vachtverzorging. Het verzorgen van je kat speelt een grote rol bij de zorg voor je huisdier en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je kat er geweldig uitziet en zich ook geweldig voelt!

Katten zijn erg hygiënische dieren en verzorgen van nature in de meeste gevallen hun vacht zelf. Elke kat heeft echter aandacht nodig en bijna allemaal vinden ze het prettig om door hun eigenaar te worden geborsteld. Het verzorgen van de vacht van je kat kan bijdragen aan het vormen van een band tussen jullie twee. Ook krijg je hierdoor de kans om te controleren op tekenen van een slechte gezondheid.

De voordelen van vachtverzorging

Naast het helpen opbouwen van een hechte band heeft vachtverzorging voor je kat een aantal gezondheidsvoordelen. Vachtverzorging helpt bij:

  • Het stimuleren van de bloedcirculatie.
  • Het verbeteren van de spierspanning.
  • Het gladstrijken van de haren, waardoor de isolerende eigenschappen van de vacht worden verbeterd en je kat helpt om warm te kunnen blijven. 
  • Het stimuleren van de klieren aan de basis van iedere haar, wat helpt om de vacht waterdicht te maken. 
  • Talg wordt gelijkmatig verdeeld wat helpt om de vacht en huid waterdicht te maken en te beschermen. 
  • Bij warm weer helpt het speeksel dat je kat tijdens het wassen verspreidt om hem koel te houden.

Tips voor de vachtverzorging van katten

Vachtverzorging van je kat hoort deel uit te maken van je vaste routine, idealiter vanaf het kittenstadium. Het is het beste om een aantal vachtverzorgingshulpmiddelen van goede kwaliteit te kopen die het hele leven van je kat meegaan.

Koop hulpmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor kort- of langharige katten, al naargelang wat nodig is. Je hebt in ieder geval een borstel nodig, en mogelijk ook specifieke hulpmiddelen die verkocht worden door een trimmer.

Gebruik voor kortharige katten wekelijks een metalen stofkam. Ook een borstel met natuurlijke haren of een rubberborstel kan dode haren verwijderen.

Borstel of kam voorzichtig het haar van je kat met halen in de richting van de haargroei, en gebruik de borstel met haren om de vacht in de richting van de kop omhoog te strijken, waarna je de vacht weer gladstrijkt.

Om de vacht van langharige katten te verzorgen borstel je deze dagelijks met een borstel of speciaal ontworpen handschoen. Klitten kun je voorzichtig met je vingers ontwarren, of ze kunnen voorzichtig worden afgeknipt met een stompe schaar of vachtverzorgingshulpmiddel.

Als je kat de vachtverzorging niet prettig vindt, probeer dan allereerst voedingstraktaties of beloningen samen met een vriendelijke stimulering te geven. Je kat zou snel daarna moeten kalmeren.

Hoe ziet een gezonde huid eruit?

Wanneer je de vacht regelmatig verzorgt, helpt dat bij het monitoren van de gezondheid van de huid van je kat. De huid hoort, afhankelijk van het ras van je kat, roze of zwart te zijn.

De huid moet vrij van korsten, jeuk, schilfers, zwarte of witte vlekken, gezwellen of knobbels zijn. Er horen geen geïnfecteerde of ontstoken plekken te zijn. De vacht hoort glad en glanzend te zijn, zonder gebroken haren, kale plekken of roos.

Een kat kan het hele jaar door verharen, maar je kunt meer haar verwachten tijdens de rui in de zomer en herfst.