Your Pet, Our Passion.
kat kijkt uit het raam

Zijn binnenkatten minder gelukkig dan buitenkatten?

Leestijd: 1 min

Wanneer je jouw kat uit het raam ziet kijken, denk je algauw: het zou beter voor haar zijn als ze in het verse gras kon spelen. Maar het is niet altijd mogelijk om je kat vrij buiten te laten rondlopen. Houdt een leven binnenshuis dan in dat ze zich ellendig voelt? 

Het is waar dat een gesloten omgeving de leefruimte en stimulering van jouw kat beperkt. Omdat ze lichamelijk minder actief is, besteedt ze meer tijd aan haar rust, verzorging en eten. Te weinig stimulering kan tot verveling of angst leiden, terwijl een gebrek aan lichamelijke activiteit haar energiebehoefte vermindert, waardoor haar spijsvertering trager verloopt en de kans op obesitas (sterk overgewicht) met wel 40% toeneemt. En omdat de seizoenen minder invloed hebben, verhaart ze niet gefaseerd maar voortdurend. Dit betekent dat ze grote hoeveelheden haar kan inslikken tijdens de verzorging, waardoor haarballen in de maag ontstaan. 

Je kat binnenshuis tevreden houden 

Door een interactieve omgeving met de juiste verzorging en voeding te creëren, kun je haar ook binnenshuis de voordelen van het buitenleven bieden. Ontwikkel allereerst een leefruimte die het buitenleven nabootst. Geef haar bijvoorbeeld toegang tot verschillende hoogtes, meerdere rustplaatsen en een eetplek die ver verwijderd is van haar kattenbak.

Zorg vervolgens dat je kat wordt gestimuleerd. Speel spelletjes met haar en geef haar wat te doen wanneer je weg bent, zoals een speeltje waar calorie-arme brokjes uitkomen tijdens het spelen. Zie het artikel Welke speeltjes zijn het beste voor mijn kat voor ideeën over speeltjes en spelletjes. Houd tot slot haar vacht in conditie door deze regelmatig te borstelen en geef je kat een vezelrijke voeding om de vorming van haarballen tegen te gaan.