Rasgroepen

Het grootste voordeel van de aankoop van een raskat is dat u kunt informeren naar de belangrijkste kenmerken van uw toekomstige maatje. Raskatten hebben gewoonlijk een specifieke persoonlijkheid. Dit is ideaal omdat u een maatje zoekt dat past bij uw levensstijl en karakter. Als u bijvoorbeeld een ontspannen kat wenst die op uw schoot blijft zitten, dan zal een Perzische kat een goede keuze zijn. Als u een actieve, kletserige kat wilt die kunstjes kan leren, kies dan voor een Siamees.

De Britse korthaar

Dit ras is afkomstig van gewone huiskatten. Dit is een kortharige kat die een grote verscheidenheid van kleuren heeft: van wit tot zwart, met soms een licht gestreepte vacht. Fokkers begonnen het type vast te leggen in de 19de eeuw om het behoud van de aparte eigenschappen van deze katten te verzekeren, tot de Britse korthaar uiteindelijk werd erkend als ras. Er werd een Perzische en Oosterse toets toegevoegd om het ras te doen herleven omdat het met uitsterven werd bedreigd in het midden van de 20ste eeuw. De Britse korthaar is een robuuste en sterke kat met een stevig en gespierd lichaam op korte poten. Hij heeft een rond gezicht, grote ogen en een korte, dichte vacht.

Net als de Perzische kat kunnen deze katten onafhankelijk en niet veeleisend zijn, maar ze genieten van een lieve streling als u hem die aanbiedt. De meesten Britse kortharen zijn graag buiten, maar sommige kunnen zich goed aanpassen aan het leven binnen.

In het algemeen kunnen ze goed opschieten met andere dieren in hun omgeving.

De Oosterse korthaar Het gaat hier om een groep van zeer uiteenlopende rassen, van de Bengaalse kat - deze kat heeft een wild uiterlijk dat werd verkregen door de kruising van een tamme kat en de Bengaalse luipaardkat - tot de ondeugende Devon Rex met buitenaardse trekken. De Tiffany kat heeft lang haar, de Devon Rex en de Cornish Rex hebben krulhaar. De verschillen in grootte zijn ook opmerkelijk: van de grote Bengaalse kat naar de zeer kleine Singaporese kat. Katten van deze groep zijn afkomstig van over de hele wereld, waaronder Engeland, Rusland, het Verre Oosten en Afrika, en sommige van hen (zoals de Ocicat) zijn "gecreëerd door de mens" en vormen het resultaat van kruisingen of aanpassingen van bestaande rassen. De Foreign zijn meestal heel sociale katten. Deze actieve, intelligente en veeleisende katten laten u niet met rust tot u toegeeft wanneer ze willen eten, spelen of een knuffeltje willen. En waag het niet om hen te negeren!

De Oosterse kat

Er zijn twee soorten van Oosterse katten: met kort haar en met middellang haar.

De Oosterse korthaar kan worden omschreven als een gekleurde Siamees, dus zonder punten, en de andere langharige worden Angorakatten genoemd.

De Oosterse kat heeft vaak de karaktereigenschappen of het fysieke uiterlijk van de Siamees, maar alleen de Oosterse kat met de witte vacht heeft blauwe ogen. De andere katten hebben gele of groene ogen.

De Perzische katten

De Perzische kat is de echte "ster" van de kattenwereld. Het is een van de oudste gekende rassen van katten. Zijn roem heeft hij te danken aan zijn prachtige lange en dikke vacht die tot 15 cm lang kan worden.

Perzische katten hebben een gedrongen morfologie: ze hebben dus vrij korte poten en hals en een brede borst. Ze hebben een prachtige pluimstaart en manen. Omdat zijn ondervacht zo dicht is en de vacht zo lang, vergt een Perzische kat heel wat verzorging (ten minste 20 minuten per dag). Let goed op hun ogen, want die hebben de neiging om te tranen.

Het karakter van de Perzische kat is in het algemeen ontspannen en rustig. Ze zijn uitstekende binnenhuiskatten en houden van dutjes, dus zijn ze ideale katten als u voltijds werkt. Om hen overdag het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn, is het echter essentieel om het een ander Perzisch speelkameraadje te geven met wie ze kunnen spelen en tegen wie ze gezellig kunnen samenkruipen.

Rassen met middellang haar

Deze groep omvat zes rassen die zeer verschillend zijn qua uiterlijk en karakter, maar die allemaal een langharige vacht gemeen hebben (maar wel minder kort dan de Perzische kat). Dit is een kort overzicht van hun kenmerken:

Birmaan

De Birmaan is een middelgrote kat met een stevig lichaam, een afgeronde borst en een ronde kop. Hij heeft een dikke zijdezachte vacht, een weelderige staart en ronde, helderblauwe ogen. Er bestaat een grote verscheidenheid van vachtkleuren. Ook deze katten moeten dagelijks worden verzorgd. Het is ook een ras "met punten", wat betekent dat de uitersten van het dier (poten, staart, snuit en oren) een donkerdere kleur hebben dan de rest van het lichaam. Omdat de vingers niet gekleurd zijn, is het alsof de kat handschoenen draagt. Samen met hun lange, maar stevige lijf is een Birmaan niet zo gedrongen als een Perzische kat. Wat hun karakter betreft, zijn Birmanen speels, vriendelijk, slim en ontspannen. Ze zijn lief en vragen vaak aandacht als ze willen dat er voor hen gezorgd wordt!

Maine Coon

Katten van dit ras zijn groot, mooi en krachtig, want zij hebben dan ook de strenge winters van Maine, aan de oostkust van de Verenigde Staten, doorstaan. Vandaar de lange en dikke vacht die tegen alle weersomstandigheden bestand is. Ze hebben een kraag rond de nek en ingebouwde oorwarmers – hun vacht zorgt daarvoor! – om hen te beschermen. Hun pluimstaart lijkt op een wasbeer ("racoon" in het Engels, vandaar het tweede deel van hun naam). Deze elegante, goed geproportioneerde, atletische en krachtige katten moeten enorm gestimuleerd worden en houden van het leven in de open lucht. Ze zijn uitstekende jagers en laten zich zelden afschrikken door koude en vochtige omstandigheden. Hun voorouders werden gefokt om met nog veel strengere klimatologische omstandigheden om te gaan dan de onze! Het is weinig waarschijnlijk dat de Maine Coon zich aanpast aan het leven van een kat die altijd binnen zit, maar ze brengen wel graag tijd door met hun baasjes. Het zijn bovendien lieve en speelse dieren die makkelijk kunnen worden afgericht.

De Noorse boskat

Net zoals de Maine Coon is de Noorse boskat een andere overlevende van het ruwe klimaat van Noord-Scandinavië. Deze grote en sterke kat met bijzonder sterke (en lange) achterpoten is zeer elegant. Met zijn driehoekige kop en grote ogen is hij ook een zeer mooie kat. Dit ras is gemaakt om te klimmen en, zoals hun naam al doet vermoeden, gaan deze katten graag de bomen in. Het is dan ook van essentieel belang dat u een kattenboom in huis hebt (om te voorkomen dat hij zich aan de gordijnen vastklampt, op de kasten klimt enzovoort). De Noorse boskat is een grote liefhebber van het leven in open lucht, maar houdt er ook van te worden opgewacht door mensen als hij naar huis terugkeert.

De Ragdoll

De prachtige Ragdoll is ontstaan door de kruising van een wit Perzisch vrouwtje en een mannelijke Birmaan. Hij is een vriendelijke reus: groot, zwaar en zeer vaak onverzettelijk. Hij heeft volle wangen, grote ovale ogen en een vrij korte nek. Ondanks zijn grote omvang is hij een zeer sierlijke verschijning. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat hij soms zo ontspannen is als u hem in de armen neemt dat hij er als een lappenpop (een "ragdoll" in het Engels) bijhangt. De Ragdoll is rustig en zeer aanhankelijk, wat van hem een zeer goede binnenhuiskat maakt die vaak minder interesse toont voor het jagen dan andere stevige buitenkatten.

De Somali

Dit is de langharige variant van de Abessijn. Het haar is iets korter dan die van andere katten in deze groep en elk haar heeft twee of drie banden in een verschillende kleur. De Somali heeft ook relatief grote oren, een speciaal kenmerk dat vaak wordt aangetroffen bij katten uit een warm land, omdat ze hiermee voor afkoeling kunnen zorgen. Net als de Abessijn is de Somali zeer intelligent en zeer sociaal. Hoewel hij eruitziet als een wilde kat en gestimuleerd wordt door het buitenleven, houdt hij ook wel van zijn comfort in zijn eigen thuis.

De Turkse Van

Dit is een ander groot ras dat slank en gespierd is. De zijdezachte en halflange vacht van deze katten heeft geen onderlaag. De vacht is dus niet zo dik als bij de andere rassen, maar de Van is toch zeer sierlijk en elegant. De vacht heeft zeer kenmerkende motieven: de basiskleur is krijtwit en op en rond de oren en de staart zitten er gekleurde vlekken. Zijn roem heeft hij te danken aan zijn liefde voor het zwemmen! Dit ras is afkomstig uit de regio van het meer van Van in Turkije en heeft nog altijd een uitgesproken smaak voor het water: het zal op zoek gaan naar meren of vijvers om te zwemmen. Nog meer dan andere katten houden de Turkse Vans ervan te spelen met een lekkende kraan. Ze zijn veerkrachtig en vindingrijk en zeer aanhankelijk met mensen.

De Siamees

De Siamees is een zeer oud kattenras dat kan worden gerekend tot de meest elegante katten. Ze hebben een lang en slank lichaam, krachtige achterpoten en helderblauwe ogen. Net als de Perzische kat heeft de Siamees in de loop der tijden een grote verandering doorgemaakt. Het hoofd is nu driehoekiger, de spleetogen nog opvallender, de oren groter en het lijf kleiner en atletischer. De Siamees heeft een vacht "met punten", wat betekent dat de uitersten van het dier donkerder van kleur zijn dan de rest van het lijf, met name de poten, vingers, snuit, oren en staart. De vacht is kort en zijdezacht, met een geringe ondervacht. Hoewel de Siamees niet al te veel verzorging vergt, zijn het exclusieve katten die meestal zeer sociaal zijn en enorm veel aandacht vragen. Ze hebben een sterke wil en zijn uiterst intelligent. Houd altijd goed rekening met hun sterke karakter!