Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ginger kat stapt uit kattenbed

Waarom kwispelen katten met hun staart?

Leestijd: 1 min

Het is een veelvoorkomend misverstand dat katten alleen met hun staart zwaaien als ze boos zijn, maar er zijn eigenlijk tal van redenen waarom ze dit kunnen doen. Ontdek alles wat je moet weten over de taal van kattenstaarten in dit artikel.

De lichaamstaal van een kat is vaak moeilijk te ontcijferen. Katten zijn erg complex en de manier waarop ze je vertellen hoe ze zich voelen is niet altijd duidelijk. Het gedrag van je kat is gemakkelijk verkeerd te interpreteren, wat er vaak toe kan leiden dat een ontevreden kat je een tik met hun poot geeft als je hem/haar op het verkeerde moment aait.

Eén ding dat je in het bijzonder kan helpen begrijpen hoe je harige vriend zich voelt, is zijn staart. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de staart van een kat eigenlijk heel expressief. Deze kan je precies vertellen of hij zich speels, gelukkig of bang voelt. Blijf lezen om de geheimen achter kattenstaarttaal te ontdekken en kom meer te weten meer over de emoties van je kat.

Waarom kwispelen katten met hun staart? Wat is de verborgen betekenis?

In tegenstelling tot honden, zwaaien katten vaak met hun staart als ze boos of overstuur zijn, maar dat is niet altijd het geval. De taal van kattenstaarten is echt verfijnd en kan een uitstekende indicator zijn voor de emoties van je kat.

Door te letten op de richting en de snelheid van het kwispelen van de staart en de rest van het lichaam van je kat, kun je meestal goed inschatten hoe je kat zich voelt. Bekijk onze lijst met mogelijke verklaringen waarom je kat met zijn staart kwispelt.

Katten zwaaien met hun staart als ze ongelukkig zijn: Lage zwaai
Het lage kwispelen van de staart wordt getoond als een snelle heen-en-weer actie. Als je dit zwiepen van de staart ziet, geef hem dan de ruimte, want dit betekent dat hij ontevreden is en met rust gelaten wil worden. Je zult deze kattenstaarttaal waarschijnlijk zien wanneer hij in een situatie belandt waar jouw kat niet blij van wordt, zoals naar de dierenarts gaan.

Je kat kan met zijn staart zwaaien omdat hij bang is: Laag kwispelen
Als de kwispelende staart van je kat dicht bij de grond is, is dit over het algemeen een indicatie dat hij bang is. Zijn oren kunnen ook naar achteren gericht zijn, het lichaam laag bij de grond gehurkt en als katten echt bang zijn, kunnen ze de staart tussen hun poten stoppen.

Katten kunnen ook met hun staart zwaaien wanneer ze geïrriteerd zijn: Langzaam zwiepen
Wanneer jouw kat zijn staart langzaam van links naar rechts zwaait, weet je dat hij een beetje geïrriteerd is. Als je dit ziet, is het is een goed idee om je kat de ruimte te geven, omdat dit snel kan omslaan in een boze lage zwaai.

Sommige katten zwaaien met hun staart wanneer ze een in een speelse bui zijn: Snelle zwiep
Soms kan het zwiepen van de kattenstaart verward worden met een boze lage zwaai, maar dat is helemaal niet hoe hij zich voelt. Als je kat in een speelse bui is, herken je dit door het snel van links naar rechts zwaaien van zijn staart en dit wordt vaak gevolgd door ergens bovenop te springen Dit gedrag komt het meest voor bij het spelen met kattenspeelgoed of een andere kat en gaat gepaard met verwijde pupillen en naar voren gerichte oren.

Katten kwispelen ook met hun staart als ze zich concentreren: Snelle trek
Als je merkt dat de staart van je kat een korte, snelle haal maakt, duidt dat meestal op concentratie. Je ziet deze kattentaal het meest wanneer hij naar een klein beestje of vogeltje kijkt. Hij kan dan zelfs vreemde kattengeluiden voortbrengen, zoals tjilpen of kwebbelen.

Katten zwaaien ook met hun staart als ze enthousiast zijn: De trillende pijlkoker
De pijlkokerstaart is misschien wel de schattigste staartactie, omdat het betekent dat je kat blij is van opwinding om je te zien!

Je kat zal naar je toe komen met zijn staart hoog in de lucht en de punt zal een kleine trillende beweging maken, vergelijkbaar met hoe een ratelslang met zijn staart schudt. De kat gebruikt deze kattenstaarttaal om jou of andere katten te laten weten dat hij klaar is voor interactie en zal meestal spinnen,  zijn kop tegen je aan wrijven en soms ook vrolijk miauwen.

Soms zwaaien katten met hun staart om hun liefde te tonen: De omwikkelende staart
Als je kat jou genegenheid wil tonen, kan hij zo nu en dan zijn staart om je hand, je arm of zelfs je nek wikkelen. Dit komt echter minder vaak voor, omdat de meeste katten hun liefde voor jou tonen door je kopjes te geven.

Katten kunnen met hun staart kwispelen wanneer ze in gevaar zijn: Opgezette staart
Wanneer je kat zijn staart opzet, komt dat omdat hij het gevoel heeft dat er gevaar dreigt. Hij doet dit meestal tijdens een confrontatie, bijvoorbeeld met een hond, een andere kat of misschien wel met je superenge stofzuiger. Volgens The Nest pluist een kat zichzelf op om te proberen groter en enger over te komen op zijn vijand, en daarom zal een kat ook zijn rug krommen.

Sommige katten zwaaien met hun staart terwijl ze slapen: de slaaptrek.
Als je kat slaapt en je hem aait of tegen hem praat, kan hij soms met zijn staart trillen. In kattenstaarttaal betekent dit: ""Ik weet dat je er bent, maar ik voel me veilig genoeg om toch door te gaan met dutten.""

Het zwaaien van de staart van een kat kan een teken zijn van pijn: Zwaaien met de staart tijdens het liggen
Dr. Ernie Ward suggereert ook dat het kwispelen van kattenstaarten er soms op kan duiden dat een kat pijn heeft of zich niet lekker voelt. Als je kat gaat liggen en met zijn staart zwaait, maar zich ook vreemd gedraagt - zoals niet meer eet of zich vaak verstopt - dan kan het zijn dat hij niet lekker in zijn vel zit. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een diagnose.

Nu weet je alle redenen waarom katten met hun staart kwispelen! Let goed op de taal van de staart van je kat bij de volgende keer dat je gaat knuffelen - zo voorkom je een onverwachte mep of beet!