Your Pet, Our Passion.
Grijze kat rolt rond op een bed.

Is jouw kat drachtig - Informatie & Advies

Leestijd: 4 min

Het krijgen van kittens is een zeer spannende en emotionele tijd voor jou en je kat. Voordat je de kittens kunt verwelkomen, moet je weten hoe je kunt zien of je kat drachtig is en wat je kunt doen om haar drachtperiode zo gelukkig mogelijk te maken. 

Het is belangrijk om te onthouden wanneer je van plan bent kittens te krijgen dat jekat en haar nest eisen zullen stellen waar jij op voorbereid moet zijn. Om je te helpen je kat tijdens haar dracht en bevalling te ondersteunen, hebben we alles op een rijtje gezet wat je moet weten over zwangere katten. 

Krolse katten 

Katten zijn erg vruchtbaar. Een zwangerschap kan op elk moment voorvallen als de kat krols is en dat zijn ze meerdere keren per jaar, dus er zijn genoeg mogelijkheden voor je kat om drachtig te worden! Maar bij een zwangere kat zijn in de eerste weken weinig grote veranderingen te merken, dus zul je niet echt een verschil zien. Na ongeveer drie weken moet je echter al enige signalen kunnen herkennen. 

Als je een onverwacht nestje kittens wilt vermijden, raden we je aan om je kat, voordat ze voor het eerst krols wordt, te laten steriliseren. Na de eerste krolsheid kan ze heel gemakkelijk drachtig worden. Het opvoeden van een nest kan stressvol zijn voor je kat en duur voor jou en daarom raden we je aan om het fokken indien mogelijk over te laten aan experts. 

Hoe lang is een kat zwanger? 

Een zwangerschap duurt normaal gesproken tussen 63 en 67 dagen bij katten, maar het kan moeilijk zijn om precies te weten hoelang een kat drachtig is. De draagtijd van een kat kan variëren van slechts 61 dagen tot wel 72 dagen. 

Je kat zal in het begin van de zwangerschap nog geen duidelijke fysieke tekenen van zwangerschap vertonen totdat ze een paar weken zwanger is. Als je denkt dat je kat drachtig is, breng haar dan naar de dierenarts voor bevestiging.

Als je wilt weten hoe je zelf kunt zien of een kat drachtig is, zijn er verschillende fysieke tekenen die je na twee of drie weken moet kunnen zien. 

Hoe weet ik of mijn kat zwanger is? 

  • Na ongeveer 15-18 dagen van de dracht van een kat, kun je merken dat de tepels opzwellen en roze worden.
  • Net als bij ochtendmisselijkheid bij mensen, kan je zwangere kat een periode van braken doormaken. Als je merkt dat ze vaker ziek wordt, of ze is op een andere manier helemaal niet lekker, neem dan contact op met je dierenarts.
  • De buik van je kat zal beginnen op te zwellen, maar raak haar daar niet aan om geen risico te lopen de moeder of haar ongeboren kittens pijn te doen. Er kunnen andere oorzaken zijn achter de zwelling van de buik, dus houd je kat goed in de gaten voor tekenen van ziekte en raadpleeg je dierenarts als je je zorgen maakt.
  • Een aanstaande moeder zal geleidelijk 1-2 kg aankomen (afhankelijk van het aantal kittens dat ze draagt) - dit is een sterk teken dat ze drachtig is. 
  • Zwangere katten hebben de neiging om later in hun dracht meer eetlust te hebben, wat ook zal bijdragen aan haar gewichtstoename. Een verhoogde eetlust kan ook een teken zijn van wormen of ziekte, dus raadpleeg je dierenarts om dit te bevestigen. 
  • Je drachtige kat kan zich moederlijker gedragen, wat betekent dat ze meer spint en meer aandacht van je opeist.
  • Sommige dierenartspraktijken kunnen de zwangerschap van katten diagnosticeren met behulp van echografie, soms al vanaf 15 dagen na haar zwangerschap. De dierenarts kan je mogelijk ook een indicatie geven van het aantal kittens dat je kat verwacht op dag 40 van haar dracht. Houd er rekening mee dat tijdens de zwangerschap van een kat een groter kitten andere kleinere kittens in de baarmoeder kan verduisteren, dus je kunt meer kittens hebben dan verwacht! 

Hoewel je kat prima in staat zou moeten zijn om de bevalling zelf aan te kunnen, moet je ervoor zorgen dat je voorbereid bent als het einde van haar drachtperiode nadert. Het is goed om stand-by te zijn om rustgevende woorden te bieden en in te grijpen en te helpen als ze complicaties krijgt.

Neem contact op met je dierenarts als er zich complicaties voordoen bij de bevalling of als je je zorgen maakt tijdens de zwangerschap. Zie onze gids over de bevalling voor meer informatie en advies.

Gerelateerde artikelen