Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technisch communicatie manager en dierenarts @ Purina

Jenifer
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Waar komen allergieën voor honden- of kattenhaar vandaan?

Allergieën van mensen voor honden of katten treden op wanneer iemands immuunsysteem gevoelig is voor allergene eiwitten (allergenen) die door een hond of kat worden geproduceerd. Allergenen kunnen aanwezig zijn in speeksel, urine, vacht en huidschilfers van honden en katten, en kunnen allergische reacties veroorzaken wanneer mensen die allergisch zijn hiermee in aanraking komen.

Deze allergieën hebben gevolgen voor zowel de eigenaar die een allergie heeft, als ook voor de hond of kat. De huidige methoden om menselijke allergieën voor katten en honden onder controle te houden hebben beperkingen:

• Allergieën en de bijwerkingen van medicatie kunnen werk, sociale en dagelijkse activiteiten negatief beïnvloeden waardoor de levenskwaliteit van mensen met een allergie omlaag gaat.

• Pogingen om de blootstelling aan allergenen te voorkomen of verminderen kan de interactie tussen eigenaar en huisdier beperken.

• Allergieën zijn een veelvoorkomende reden waarom katten en honden in een asiel terechtkomen, en vormen een belemmering voor het nemen van een kat of hond.

Het verminderen van de hoeveelheid allergenen in de omgeving is positief gebleken voor mensen met een allergie. De allergeenbelasting is de totale hoeveelheid allergenen die op een bepaald moment in de omgeving aanwezig zijn, en de allergiedrempel is de tolerantiegrens van een individu op de allergeenbelasting.

Als de allergeenbelasting kan worden verminderd door het voorkomen of verminderen van de blootstelling aan één of meer van de verantwoordelijke allergenen, dan kan het totaalniveau van de blootstelling aan allergenen onder de grenswaarde van een individu blijven waardoor de allergische symptomen afnemen of zelfs verdwijnen.

Maar liefst 1 op de 5 volwassenen wereldwijd heeft last van kattenallergie. Tot 95% van alle reacties van mensen met kattenallergie wordt veroorzaakt door Fel d1, het belangrijkste kattenallergeen. Fel d1 is een eiwit dat met name in de speeksel- en talgklieren van katten wordt geproduceerd, en wordt verspreid in de vacht wanneer katten zich wassen. Vervolgens komt het samen met haar en huidschilfers (dode huidcellen) in de omgeving terecht.

Fel d1 is wijd verspreid. Het komt via huidschilfers en stofdeeltjes makkelijk in de lucht terecht en wordt via kleding passief meegenomen naar plaatsen zoals scholen, huishoudens zonder katten en zelfs het openbaar vervoer en openbare gebouwen. De rol van Fel d1 is nog niet bekend, maar men gaat er vanuit dat het eiwit een feromone/chemische signaalfunctie heeft.

Alle katten produceren Fel d1, ongeacht ras, leeftijd, haarlengte, haarkleur, geslacht of gewicht: er bestaan geen allergeenvrije of hypoallergene katten. De productie van Fel d1 varieert sterk per kat en kan bovendien gedurende het jaar sterk variëren voor dezelfde kat.

Na meer dan 10 jaar onderzoek heeft Purina in 2019 een revolutionaire aanpak geïntroduceerd voor het beheersen van kattenallergenen. Een veilige en beproefde aanpak voor het neutraliseren van het belangrijkste kattenallergeen, Fel d1, direct bij de bron via het speeksel van katten. Deze aanpak heeft geen invloed op de normale productie van Fel d1 door de kat of op de algehele fysiologie van de kat. Een veilig eiproduct in de voeding van de kat neutraliseert het Fel d1-allergeen in de mond, waardoor het actieve allergeen dat naar de vacht en huidschilfers wordt overgebracht tijdens het wassen wordt verminderd, zodat het actieve Fel d1 in de omgeving afneemt. In 2020 heeft Purina PRO PLAN® LIVECLEAR® geïntroduceerd. Dit is het eerste en enige kattenvoer dat de allergenen op kattenharen en huidschilfers vermindert.