Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hugues

Huisdier Obesitas Preventie Manager @PURINA

Hugues
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Hoe controleer ik of mijn kat of hond overgewicht heeft?

Overgewicht of obesitas wordt gedefinieerd als een overmatige hoeveelheid lichaamsvet die zorgt voor een lichaamsgewicht dat 15-20% hoger ligt dan een gezond gewicht.

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen of je huisdier te zwaar is. Om je te helpen de lichamelijke conditie van je huisdier goed te beoordelen, heeft Purina een Body Condition Score-tabel ontwikkeld. Vergelijk de bouw van je huisdier simpelweg met de verschillende lichaamsvormen op de grafiek om de score van je huisdier vast te stellen. Check hier de Body Condition Score van jouw kat of hond.

  • Plaats hiervoor je duimen op de ruggengraat van je huisdier en spreid je handen om de ribbenkast van het dier. Als je de ribben niet makkelijk kunt voelen, dan is je huisdier mogelijk te zwaar.
  • Bekijk het profiel van je huisdier vanaf de zijkant en van bovenaf. Vanaf de zijkant moet de buik iets hoger liggen achter de borstkas; en wanneer je van bovenaf kijkt, moet het lichaam een zandlopermodel hebben.
  • Vind je het nog altijd lastig om de lichaamsvorm van je huisdier op de grafiek te bepalen? Aarzel dan niet om je dierenarts om hulp te vragen.

Nadat je hebt vastgesteld waar je dier zich op de grafiek bevindt, kan je samen met je dierenarts een plan opstellen om het gewicht van je huisdier onder controle te krijgen. Zo bereikt je huisdier een ideaal gewicht voor een betere lichaamsconditie en een langer en gezonder leven.