Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technisch communicatie manager en dierenarts @ Purina

Jenifer
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke Purina ontdekkingen?

Purina heeft in 1926 als eerste bedrijf een onderzoekscentrum voor dierenvoeding opgezet. In datzelfde jaar produceerde Purina de eerste complete, evenwichtige voeding voor honden. In 2001 is Purina overgenomen door Nestlé. Het nieuwe gecombineerde bedrijf bracht de unieke wetenschappelijke kennis en expertise van Nestlé en Purina samen waardoor een van ’s werelds meest toonaangevende wetenschappelijke instituten op het gebied van dierverzorging en dierenwelzijn ontstond. De belangrijkste onderzoeksgebieden van Nestlé en Purina zijn gericht op gewichtsbeheersing, obesitas en diabetes, ouder worden en cognitie, de gezondheid van het maag-darmstelsel en microbiota.

Voorbeelden van belangrijke ontdekkingen van Purina zijn onder meer: 

Probiotica: 
Wetenschappers van Nestlé hebben baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van probiotica. Leren hoe probiotica een goede invloed kan hebben op de spijsvertering van mensen heeft tot tal van baanbrekende producten geleid, zoals flesvoeding voor baby’s met probiotica, voedzaam drinken voor kinderen en speciale yoghurt voor volwassenen. Onderzoek van Nestlé heeft de wetenschappers van Purina geholpen erachter te komen hoe probiotica de spijsvertering van honden en katten ondersteunen, een vakgebied waarin Purina vooroploopt.
Een team wetenschappers van Nestlé en Purina heeft in samenwerking met partners uit de industrie en vooraanstaande academische laboratoria en dierenartsen een reeks studies uitgevoerd die hebben geleid tot de ontwikkeling van een product (Pro Plan® FortiFlora®) dat het probioticum Enterococcus faecium SF68® bevat. Een probiotische stam die exclusief voor Purina is goedgekeurd voor honden en katten. De studies waarbij E. faecium SF68® is getest bij huisdieren hebben de veiligheid voor katten en honden aangetoond, de overleving in het darmkanaal en de effectiviteit bij het controleren van een losse stoelgang. Daarnaast ondersteunt het de darmgezondheid en een sterk immuunsysteem.

Prebiotica: 
Prebiotica zorgen voor een selectieve stimulatie van de groei van nuttige bacteriën (bijv. lactobacillus en bifidobacteriën) in de dikke darm van huisdieren, en helpen zo de darmmicroflora in balans te houden. In gezonde darmen is er een goede balans tussen de antagonistische en synergetische activiteiten van bacteriën. Deze balans kan echter makkelijk worden verstoord door verschillende factoren, variërend van stress tot gastro-intestinale aandoeningen. 
Onderzoek van Purina heeft aangetoond dat cichoreiwortel met inuline (een fermenteerbare polysacharide die als prebioticum functioneert) een substraat levert met een gunstige invloed op de groei van microflora en waardoor ziekteverwekkende bacteriën zoals clostridia worden bestreden. Wetenschappers van Purina hebben tevens ontdekt dat cichorei helpt de verteerbaarheid van calcium bij honden te verbeteren door een positieve invloed op het maag-darmkanaal. Van de Purina-merken hebben een aantal producten van PURINA® ONE® en PURINA® PRO PLAN® gedroogde cichoreiwortel in hun samenstelling.

Hypoallergene voeding: 
Allergische reacties op voeding bij honden en katten behoren tot de meest voorkomende problemen waarmee dierenartsen en eigenaren worden geconfronteerd. Een allergische reactie op voedsel kan optreden wanneer eiwitantigenen in het spijsverteringskanaal van een hond of kat terechtkomen en een immuunreactie veroorzaken. Hydrolyse houdt in dat het eiwit zo klein wordt gemaakt, dat het immuunsysteem dit niet herkent in de darmen. Purina heeft soja-eiwit gehydrolyseerd en gezuiverd om een zeer geconcentreerd, kwalitatief hoogwaardig eiwit te creëren met een geringer moleculair gewicht. Purina heeft een gepatenteerde, hypoallergene voeding met soja-eiwit geïntroduceerd onder de naam PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® HA Hypoallergenic.

Hersenfunctie en cognitieve gezondheid: 
Dit is een belangrijk onderzoeksgebied voor Purina. Eén van de grootste en meest merkbare problemen waarmee ouder wordende honden te maken krijgen is een verminderde cognitieve functie. Bij honden is glucose de belangrijkste energiebron voor de hersenen. Glucose speelt een essentiële rol bij normale hersenfuncties zoals geheugen, leren, beslissingen nemen en andere uitvoerende functies. Naarmate honden ouder worden, of door problemen met de hersenfunctie, gebruiken de hersenen de glucose minder efficiënt. Dit leidt tot onregelmatigheden van de hersenfunctie en problemen met het geheugen, leren, bewustzijn, de perceptie en besluitvorming. 
Het team wetenschappers van Purina heeft een product ontwikkeld om deze fysiologische aandoening door middel van voeding te controleren. Zij realiseerden zich dat door de hersenen een alternatieve energiebron te bieden, de hersenen en cognitieve functies van honden kunnen worden ondersteund. Onderzoeken hebben aangetoond dat triglyceriden met een middellange keten (Medium Chain Triglycerides ofwel MCT’s) die aan de voeding worden toegevoegd, als alternatieve energiebron kunnen dienen voor de hersenen. Op basis hiervan heeft het Purina-team aangetoond dat een dieet verrijkt met MCT’s kan helpen de hersenfunctie van honden te verbeteren en de cognitieve functie van oudere honden ondersteunt. In het kader van deze wetenschappelijke ontdekking heeft Purina PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® NC NeuroCareTM, PURINA® PRO PLAN® EXPERT CARE NUTRITION Adult 7+ en PURINA® PRO PLAN® OPTIAGETM ontwikkeld.

Ondersteuning van het immuunsysteem 
Het immuunsysteem is essentieel om dieren gezond te houden, maar kan in het gedrang komen door stressvolle situaties waarmee huisdieren regelmatig worden geconfronteerd (bezoeken aan de dierenarts, contact met andere dieren, nieuwe situaties, enzovoort). Op sommige momenten in het leven van huisdieren kan deze uitdaging groter zijn, bijvoorbeeld voor opgroeiende puppy’s/kittens wanneer hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. 
Voeding heeft een directe invloed op de immuniteit. Ons onderzoek richt zich op het vinden van voedingsoplossingen die het immuunsysteem van het dier ondersteunen, zonder dit te veel te stimuleren en waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van deze levensfase. Wetenschappers van Purina hebben de voordelen aangetoond van het opnemen van rundercolostrum in voeding.
Het onderzoek liet zien dat rundercolostrum de lokale en systemische immuunrespons kan ondersteunen en de diversiteit en stabiliteit van de darmflora kan verbeteren. Deze voordelen kunnen helpen bij het controleren van stressgerelateerde losse stoelgang en de algemene darmgezondheid verbeteren.
Purina heeft rundercolostrum toegevoegd aan Purina PRO PLAN® EXPERT CARE NUTRITION met ACTI-PROTECTTM en PURINA® PRO PLAN® met OPTISTARTTM voor puppy’s en kittens ter bevordering van het immuunsysteem en de spijsvertering.

Omgaan met kattenallergenen
Na meer dan 10 jaar onderzoek heeft Purina in 2019 een revolutionaire aanpak geïntroduceerd voor het beheersen van kattenallergenen. Een veilige en beproefde aanpak voor het neutraliseren van het belangrijkste kattenallergeen, Fel d1, direct bij de bron via het speeksel van katten. Deze aanpak heeft geen invloed op de normale productie van Fel d1 door de kat of op de algehele fysiologie van de kat. Een veilig eiproduct in de voeding van de kat neutraliseert het Fel d1-allergeen in de mond, waardoor het actieve allergeen dat naar de vacht en huidschilfers wordt overgebracht tijdens het wassen wordt verminderd, zodat het actieve Fel d1 in de omgeving afneemt. In 2020 heeft Purina PRO PLAN® LIVECLEAR® geïntroduceerd. Dit is het eerste en enige kattenvoer dat de allergenen op kattenharen en huidschilfers vermindert.