Tandverzorging bij honden

Gebitsproblemen zijn de meest gediagnosticeerde medische aandoening bij honden van ouder dan drie jaar. Ontdek hoe u ervoor kan zorgen dat uw hond gezonde tanden en gezond tandvlees heeft.
Tandverzorging
Tandverzorging
Tandverzorging

Tandverzorging

Gezonde tanden zijn erg belangrijk voor uw hond. De tanden en het tandvlees van uw hond zijn even kwetsbaar voor infecties als de uwe en tandproblemen zijn de meest voorkomende infectie bij honden van ouder dan drie jaar. Zonder gezond tandvlees en gezonde tanden kan uw hond niet het beste halen uit zijn voedsel. Bij een gebrek aan goede tandheelkundige zorg ontwikkelen zich schadelijke bacteriën, die de stofwisseling verstoren en die vaak uiteindelijk in de bloedsomloop terechtkomen, wat een invloed heeft op de nieren, het hart en andere organen.

Tandziekten bij honden

Tandplak - Tandplak wordt gevormd wanneer bacteriën, die zich voeden met overgebleven voedsel in de mond, in contact komen met speeksel en voedselresten die zich tussen de tanden en het tandvlees bevinden. In het algemeen zet plak zich vast op de buitenkant van de tanden, met name op de bovenste voorkiezen en kiezen.

Tandsteen - Als tandplak niet wordt verwijderd, mengt het zich (binnen 3 tot 5 dagen) met de mineralen in het speeksel en vormt het door verharding tandsteen. Het tandsteen kan dan de oorzaak zijn van gingivitis, een irritatie van het tandvlees dat tot uiting komt door een ontsteking van het tandvlees (rood tandvlees). Het is ook een van de belangrijke oorzaken van een slechte adem.

Parodontitis - Het tandsteen hoopt zich uiteindelijk op onder de tandvleesrand en scheidt de diepe benige structuren van de kaak met de tanden en vormt holten en abcessen die nog meer de groei van bacteriën stimuleren. De schade is dan onomkeerbaar en leidt vaak tot het verlies van tanden, bloedend tandvlees, moeite met het kauwen en infecties van nieren, hart en lever.

Gevaarsignalen

Onderzoek regelmatig de mond van uw hond om eventuele tekenen van orale infecties op te sporen. Een slechte adem is het meest opvallende symptoom, maar let ook op rood, gezwollen of bloedend tandvlees, met een afzetting van geelbruin tandsteen op de tanden en een overmatige productie van speeksel. Bij acute gingivitis met pijn bij het kauwen kunnen honden hun voedsel uit hun mond laten vallen of gewicht verliezen. Wees voorzichtig met gebroken, verkleurde of ontbrekende tanden en zorg ervoor dat de kaak niet gezwollen of misvormd is.

Tandverzorging thuis

Hoe lang houdt u het uit om uw tanden niet te poetsen? De tanden en het tandvlees van uw hond verdienen een regelmatige verzorging, minstens 3 tot 4 keer per week en liefst elke dag.

Tandheelkundige zorg moet zeer vroeg beginnen, zelfs nog voordat een pup zijn melktanden (4-6 maanden) verliest. Om uw puppy te laten wennen aan het onderzoeken en poetsen van zijn tanden, moet daar langzaam en systematisch mee worden begonnen. Kies een tijdstip waarop uw pup kalm en rustig is. Hef in het begin gewoon de hanglippen aan beide zijden van de mond op en wrijf over zijn tanden met een vinger gewikkeld in gaas of doek. Concentreer u op de buitenkant van de tanden, waar de tandplak de neiging heeft zich op te hopen. Prijs uw hond en beloon hem aan het eind van elke sessie.

Zodra uw hond gewend raakt aan het poetsen van de tanden, kunt u een zachte tandenborstel voor honden gebruiken. Gebruik in het begin geen tandpasta. Dompel de tandenborstel onder in warm water en poets de tanden met de nadruk op de plek waar tanden en tandvlees bij elkaar komen en kantel de tandenborstelkop 45° om de zone onder de tandvleesrand te bereiken. Maak regelmatige bewegingen en oefen een lichte druk uit.

Wanneer uw hond tot slot gewend is aan het poetsen, gebruik dan een enzymentandpasta voor honden (er zijn verschillende smaken: vlees, munt en mout). Gebruik nooit een tandenborstel voor mensen.

Als uw hond het niet toelaat dat u zijn mond onderzoekt (een veel voorkomend probleem wanneer tandheelkundige zorg wordt gestart op latere leeftijd), kunt u dit probleem oplossen door gebruik te maken van mondhygiënegels (verkrijgbaar bij uw dierenarts) die enzymen bevatten die in staat zijn de bacteriën die de vorming van tandplak veroorzaken tegen te gaan, tandheelkundige kussentjes die aan het tandvlees worden vastgeplakt, speeltjes om op te kauwen en kauwproducten die speciaal ontworpen zijn om tandsteen te verminderen en het tandvlees te masseren.

Droog hondenvoer kan ook helpen de verwijdering van tandplak en tandsteen te bevorderen.

Bij de dierenarts

Een regelmatige tandencontrole kan snel eventuele problemen opsporen. Bij het onderzoek van de mond zal uw dierenarts de kop van uw hond onderzoeken om een asymmetrie, zwelling of afscheiding op te sporen. Dan controleert hij de mondholte, het mondslijmvlies, de tandoppervlakken en het tandvlees, de binnenoppervlakken van de tanden en het tandvlees, de tong, het gehemelte, de amandelen en de onderkant van de tong.

Als de tanden van uw hond tandsteen vertonen, zal uw dierenarts dit verwijderen en de tanden bijvijlen. Tot e​en routinegebitsreiniging kunnen behoren:

  • het spoelen van de mond met een antibacteriële oplossing
  • het reinigen van tanden met een draagbare en ultrasone tandsteenverwijderaar om tandsteen boven en onder de tandvleesrand te verwijderen
  • het gebruik van een traceerproduct om de zones te benadrukken die nog tandsteen bevatten en dat daarna wordt verwijderd
  • het bijvijlen van de tanden om microscopische krassen te verwijderen
  • een onderzoek van elke tand en het tandvlees eromheen om elk teken van infectie op te sporen
  • Uw dierenarts zal daarna aangeven hoe u de tandheelkundige zorg voor uw hond thuis kunt voortzetten.