Vind de geschikte puppy

Nadat u het perfecte ras hebt gevonden, is het moment gekomen om de meest geschikte puppy te zoeken. De eerste stap is het vinden van een asiel of een verantwoordelijke dierenfokker.

Een fokker vinden

Wanneer u een pup koopt van een eigenaar of een fokker, dan begint aan beide kanten een beoordelingsproces. U wilt zeker zijn van hun referenties en zij willen zeker zijn dat u een goede thuis biedt voor het dier. Het secretariaat van een hondenschool heeft meestal een lijst van nesten met beschikbare pups of kan u in contact brengen met fokkers in uw omgeving die een goede reputatie hebben. U kunt ook naar een hondenwedstrijd gaan om fokkers en eigenaren te ontmoeten en meer gedetailleerde informatie te verkrijgen.

Wat moet u vragen aan een fokker?

  • In hoeverre zijn ze geïnteresseerd zijn in het ras? Bijv.: wedstrijden, behendigheid, gehoorzaamheidstraining of gewoon het fokken van honden?
  • Concentreren ze zich op één enkel ras? Probeer na te gaan of de aandacht die uw potentiële puppy krijgt, hem correct voorbereidt op zijn leven als gezelschapsdier.
  • Hoeveel nesten produceren ze per jaar? Verantwoordelijke fokkers produceren nooit meer dan een nest per teefje per jaar.
  • Waar wordt het nest grootgebracht? Puppy's die opgroeien met de mogelijkheid om in een levendig huis vol katten, honden, kinderen en veel bezoekers rond te lopen, zullen een veel socialer gedrag vertonen dan de puppy's die worden grootgebracht in een rustiger huis of in een hok.
  • Welke ondersteuning geven ze? In het algemeen geven verantwoordelijke fokkers advies en bieden ze ondersteuning tijdens de hele levensduur van het dier en vragen ze om de hond terug te brengen indien u niet meer in staat bent om voor hem te zorgen, ongeacht de leeftijd van het dier.
  • Werd de gezondheidstoestand van de honden gecontroleerd om mogelijke genetische problemen die specifiek zijn voor het ras te detecteren?

Wees niet verbaasd of beledigd als de fokker u evenveel vragen stelt dan dat u er hem stelt. Dat is een zeer positief teken dat laat zien dat hij echt de beste opvang voor zijn pups wil vinden.

Kennismaken met de ouders

Als u tevreden bent met uw omgang met de fokkers, is het tijd om een ontmoeting te organiseren. Zoek een fokker die u vriendelijk en betrouwbaar lijkt, met honden die er aardig, gezond en slim uitzien. Honden moeten met respect worden behandeld en de fokker moet vrij en vriendelijk met elke hond omgaan.

U moet de moeder van de puppy ontmoeten. Wees heel voorzichtig als u haar of de plaats waar de honden worden gefokt niet mag zien. De vacht en de algemene conditie kunnen mogelijk niet optimaal zijn na een geboorte. Het is normaal dat ze een beetje op haar hoede is wanneer u haar nest bekijkt, maar ze moet veeleer aandachtig dan nerveus of agressief lijken.

Het is onwaarschijnlijk dat de vader aanwezig is tijdens uw bezoek. De meeste fokkers gebruiken een rashond die perfect bij hun teefje past. Vraag meer informatie over het karakter, de gezondheid en de stamboom van de vader. Zijn stamboom (voorouders) moet ongeveer 5 generaties teruggaan. In het ideale geval vraagt u om een foto te mogen zien zodat u kunt zien of het gaat om een goed fysiek voorbeeld van het ras.

Uw puppy kiezen

Meestal ontmoet u uw pup voor het eerst wanneer hij ongeveer zes weken oud is. Probeer hem indien mogelijk te zien na drie of vier weken. Op deze leeftijd zijn de pups steeds speelser, extraverter, schalkser en erg geïnteresseerd in hun omgeving.

Vermijd nerveuze, teruggetrokken of overdreven opgewonden pups, omdat hun opvoeding en socialisatie langer kan duren. Puppy's mogen mollig maar niet vet zijn en geen verdikkingen of builen hebben. Kies ook geen puppy met een opgezwollen buik, want die kan wormen hebben. Zorg ervoor dat het dier geen navelbreuk heeft (zwelling van de navel).

Ga na of de ogen, oren, neus, het achterste en de vacht proper zijn. De ogen moeten ook helder zijn. De oren mogen niet vuil of rood zijn en niet ruiken of jeuken. Ten slotte mag de vacht geen kale of rode plekken vertonen.

Zet de pup op de grond en klap in uw handen of slaak een scherp kreetje. Reageert de puppy? Doofheid is een groot probleem bij sommige rassen (bijvoorbeeld bij dalmatiërs) en vooral bij witte honden. Daarom adviseren wij om geen pup te kiezen die niet reageert op duidelijke plotse geluiden.

Tijd is belangrijk

De tijd die pups doorbrengen met hun moeder en met hun broertjes en zusjes is van cruciaal belang. Op dat moment leren ze te communiceren en wat ze mogen doen en niet mogen doen. In het algemeen moet u uw puppy afhalen als hij zeven à acht weken oud is (iets later voor sommige rassen), maar als u moet wachten tot 12 weken, kies dan een puppy uit een zeer levendige thuis. Sommige verzekeringspolissen dekken geen honden die hun fokker verlaten voor ze acht weken oud zijn.

Een puppy uit een asiel adopteren

Veel pups van allerlei rassen kunnen worden geadopteerd in asielen die over het hele land verspreid zijn. Een goed asiel is uitgerust met propere en aangename hokken, met een beschutte en verwarmde ruimte waar honden kunnen slapen, een enorme ruimte waar ze zich kunnen uitleven en heel veel speeltjes.

Het personeel is vriendelijk, attent en vakkundig en stelt u veel vragen over u en uw levensstijl om te bepalen welke hond het beste is voor u. De meeste asielen komen ook op huisbezoek om na te gaan of uw huis en de ligging ervan veilig zijn. De meeste asielen castreren hun honden voor ze worden meegegeven of dringen erop aan dat u een overeenkomst tekent als garantie dat u de operatie laat uitvoeren.