Baasje worden van een hond

Honden zijn prachtige huisdieren. Ze zijn loyaal, intelligent, toegewijd, aanhankelijk en uiterst dankbaar. Als u van hen houdt, zullen zij ook meteen van u houden. Daarom is het gemakkelijk te begrijpen waarom wij in een land wonen dat dol is op honden. Maar baasje van een hond worden brengt ook verantwoordelijkheden met zich. En het is zo dat een hond u gelukkig kan maken, maar zal u in staat zijn om hem gelukkig te maken?

 • Bent u klaar om u 10 of 15 jaar voltijds in te zetten voor de zorg voor een hond?
 • Is het met uw beroep en sociale verplichtingen mogelijk om uw hond ten minste 20 minuten per dag uit te laten (meer voor bepaalde rassen), elke dag, weer of geen weer, en zelfs tijdens de vakantie? Een hond mag niet meer dan vier uur per dag alleen worden gelaten, dus het kan nodig zijn dat u bij u thuis binnenwipt tijdens uw lunchpauze of de hulp vraagt van een buur om hem uit te laten of dat u een beroep doet op de diensten van een professionele hondenuitlater.
 • Heeft u de tijd om hem regelmatig te verzorgen? Een hond met kort haar is snel en makkelijk te verzorgen, maar als u een hond wilt van een ras met lang haar, hou er dan rekening mee dat u hem elke dag moet borstelen en dat dit tijdrovend kan zijn.
 • Wilt uw gezin even erg een hond als u? Dit kan een zware verantwoordelijkheid voor u zijn als uw gezin u niet wilt helpen om voor hem te zorgen.
 • Heeft uw huis wel voldoende ruimte om een hond op te vangen? Honden kunnen veel ruimte in beslag nemen, wat ongemakkelijk kan zijn voor zowel u als uw hond. En als u huurt, staat dan in uw huurcontract vermeld dat u een hond in uw woning mag houden? Als u woont in een krappe ruimte, zal een kleine en minder actieve hond waarschijnlijk het beste bij u passen.
 • Is uw tuin goed afgesloten en heeft u toegang tot een park? Honden moeten regelmatig kunnen bewegen, zonder gebonden te zijn aan een lijn. Als u niet beschikt over een tuin, opteer dan voor een oudere hond die gewend is aan woningen. Tegelijk vermijdt u de wanorde en de schade die jonge puppy's in een eerste fase kunnen veroorzaken.
 • Hebt u voldoende financiën om een hond aan te kopen? Jonge puppy's zijn niet duur, maar denk aan de kosten voor de dierenarts, verzekeringen, voeding, accessoires en eventuele training.
 • Is het voor u mogelijk om uw hond te vervoeren met de auto, indien dat nodig is? Een Deense dog in de kofferbak vervoeren kan inderdaad een aantal moeilijkheden opleveren! Werkt het openbaar vervoer in uw regio goed en kunnen er honden mee worden vervoerd? Als u al huisdieren hebt, zullen zij de nieuwe hond of de jonge puppy dan verwelkomen?
 • Zijn er leden van uw gezin allergisch voor honden? Sommige mensen zijn eigenlijk allergisch zonder het te weten. U kunt dit dus best nagaan voordat u een hond in huis neemt. Indien dit het geval is, weet dan dat sommige rassen beter bij u passen dan andere.
 • Bent u dwangmatig ordelijk in uw huis? Honden hebben niet altijd evenveel aandacht voor orde en netheid als de mensen die onder uw dak leven!
 • Als u ervan overtuigd bent dat een hond het huisdier is dat u wenst, dan wordt het tijd om uw zoekopdracht te beginnen beperken en het ras te kiezen van de hond die het best bij u past. En maak u geen zorgen ... de keuze is enorm!