Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dalmatische puppy's die worden gekieteld op de buik

Puppy aanschaffen? Vind een goede fokker

Leestijd: 12 min

Als je zeker wilt zijn dat jouw puppy de beste start in het leven heeft gekregen om op te groeien tot een gelukkige en gezonde hond, is het van cruciaal belang dat je een goede fokker uitzoekt. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het kiezen van een fokker.

Een puppy in huis is een geweldige ervaring, maar bij de aanschaf van een pup komt wel wat kijken. Voordat je die schattige pluizenbol in huis haalt, moet je je een paar vragen stellen, zoals "Ben ik klaar om veel tijd aan een hond te besteden?" en "Welk ras past het best bij mijn levensstijl?" Nadat je al die vragen beantwoord hebt, moet je een betrouwbare fokker vinden, want je moet erop kunnen vertrouwen dat je een gezonde puppy koopt die een goede start heeft gekregen, dat zal jullie levens gemakkelijker maken. Wij hebben deze adviezen opgesteld om je te helpen in je zoektocht naar je nieuwe beste vriend.

Checklist voor de aanschaf van een puppy

Voor je beslist een puppy te kopen, moet je ja kunnen antwoorden op alle vragen uit de onderstaande controlelijst. Je krijgt enorm veel terug van een hond: onvoorwaardelijke liefde, gezelschap, een gezondere levensstijl en levensvreugde. Maar ben je klaar voor de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat?  

  • Kan ik me financieel een hond veroorloven voor de rest van zijn leven? Er komen heel wat kosten bij kijken: voeding, dierenarts,wandel-, slaap- en transportbenodigdhedenen verder een heleboel facultatieve kosten, zoals hondensport, hondenschool, trimsalon, vakantieopvang, verzekering enz.
  • Past een hond in mijn levenswijze? Denk daarbij aan je werkuren. Hoeveel plaats heb je in je huis? Is er iemand thuis om voor de hond te zorgen als je lange dagen werkt? Of kan je de hond meenemen naar jouw werkplek?
  • Kan ik een heel hondenleven lang voor de hond blijven zorgen? Honden worden gemiddeld 12 jaar oud. Zo lang zal de hond dus deel uitmaken van je leven.
  • Kan ik de hond elke dag beweging geven? Kan ik de hond opvoeden, verzorgen en alles geven wat hij nodig heeft?
  • Luidt mijn antwoord op alle vragen van deze lijst "ja", 365 dagen per jaar? 

Als je antwoord op al deze vragen inderdaad "ja" is, kun je verder gaan met de volgende stappen. 

Welk hondenras past bij jou?

De volgende stap is dat je moet beslissen welk hondenras bij je past al naargelang het gewenste formaat, het energieniveau, de verzorgingsbehoefte en het karakter. Er zijn vele verschillende rassen, die passen bij verschillende soorten mensen en levenswijzen. Een border collie is bijvoorbeeld niet geschikt voor een appartement zonder tuin en zonder regelmatige lichaamsbeweging, terwijl een kleiner ras als een chihuahua die leefomstandigheden waarschijnlijk niet zo erg vindt.

Zaken waarmee je rekening moet houden:
  • Hoeveel lichaamsbewegingkunje per dag bieden? 
  • Hoeveel tijd wil je besteden aan de vachtverzorging?
  • Heb je gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld astma of een allergie?
  • Woon je in de stad of op het platteland?
  • Hoe woon je (appartement, huis)?
  • Hoe groot is je tuin?
  • Kun je een grote hond aan?

Rasinformatie en beschikbare nesten 

Eén van de dingen die niet mogen ontbreken op je checklist voor de aanschaf van een puppy, is het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie over het ras van je keuze. Bespreek je keuze met mensen die het ras kennen: rasverenigingen, hondenfokkers, je dierenarts, de hondenschool, hondentrimmers, asielmedewerkers enz. Zij kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in rasspecifieke eigenschappen zoals karakter, gedrag en behoeften. Ook in gespecialiseerde tijdschriften kun je veel nuttige informatie vinden. 

Online forums en Facebookgroepen over honden 

In gespecialiseerde online groepen kun je waardevolle informatie vinden over de aanschaf van een pup, aangezien daarin vaak leden actief zijn die een grote passie hebben voor honden in het algemeen of een specifiek ras. Ga altijd op zoek naar echte kenners en lees voor je beslist een pup van iemand te kopen, de beoordelingen van eerdere puppykopers. 

Hoe vind je een goede fokker? 

Hoe schattig de pup er ook uitziet, laat je niet verleiden tot het kopen van een puppy in omstandigheden waar het niet duidelijk is waar de puppy vandaan komt.  

De Raad van Beheer - houden van honden  is de Nederlandse bestuursorgaan van alles wat met honden te maken heeft en ze hebben een uitgebreide en informatieve website met een gedeelte over het vinden van de juiste fokker/nest voor jou. De Raad van Beheer hanteert ook strenge criteria met betrekking tot het welzijn en gezondheid van de honden voordat een fokker zich met een officiële kennelnaam mag registreren. Ook rasverenigingen zijn een uitstekende bron voor het vinden van erkende fokkers.  

Houd er rekening mee dat er vaak een wachtlijst is om een puppy te krijgen. Niet van alle rassen worden er ieder jaar veel nesten gefokt en mogelijk is de vraag naar pups groter dan het aanbod. Verwacht ook niet dat je de puppy van jouw keuze altijd bij je in de buurt zult vinden. Je zult er mogelijk een aanzienlijke afstand voor moeten afleggen. 

Ook op hondenshows kun je verschillende hondenrassen en verschillende exemplaren van hetzelfde ras op één plaats bekijken. Je kunt er ook kennismaken met zowel eigenaren als fokkers. Zij vertellen je graag trots meer over hun ras.  

Vragen die je moet stellen bij het kopen van een pup 

Als je nadenkt over welke vragen je moet stellen bij de aanschaf van een puppy, is het een goed idee om eerst zelf wat research te doen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het ras door te praten met mensen die een hond van dat ras hebben en online informatie op te zoeken, en denk daarna na of er nog iets is wat je wilt weten. 

Over de ouders van de puppy 

  • Hoeveel worpen heeft de moeder gehad? Hoeveel per jaar? Verantwoorde fokkers zullen nooit meer dan één keer per jaar fokken met dezelfde teef. 
  • Hoe is de zwangerschap verlopen? Waren er complicaties? 
  • Hebben de moeder- of de vaderhond gezondheidsproblemen? Vraag uitdrukkelijk naar heup-/elleboogdysplasie en oogaandoeningen. 
  • Zijn de honden getest op erfelijke aandoeningen die veel voorkomen in het ras? (Doe zelf onderzoek voor je contact opneemt met de fokker, zodat je weet welke problemen eigen zijn aan het ras en welke testen er mogelijk/nodig zijn.) 
  • Is het mogelijk de vaderhond te ontmoeten? Als de vaderhond niet aanwezig is, moet je erop staan de moederhond te zien.  

  

Over de pups 

  • Wordt je puppy gechipt? Sinds 1 april 2013 moet iedere hond binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Meer informatie vind je hier.
  • Wordt je puppy ingeënt, ontwormd en behandeld tegen vlooien voor je hem mee naar huis neemt? Verantwoorde fokkers zorgen dat puppy’s al vanaf jonge leeftijd de benodigde behandelingen krijgen 
  • Heeft de pup gezondheidstesten ondergaan? Dat is belangrijk als je gekozen hebt voor een ras dat vatbaar is voor specifieke gezondheidsproblemen. 

Over de fokkers: 

  • Zijn ze geregistreerd met hun kennelnaam bij de Raad van Beheer? En worden ook de pups officieel geregisteeerd? Deze vraag is alleen van toepassing als je op zoek bent naar een rashond met een stamboom. 
  • Fokken ze alleen, of zijn ze ook betrokken bij het showen of doen ze mee aan wedstrijden met hun honden? 
  • Hoe lang fokken ze al? Ervaren fokkers zullen meer kennis hebben van hun gekozen ras. 
  • Fokken ze met meer dan één type hond? Meerdere verschillende rassen met puppy's op één plek, kan meer duiden op een commercieel bedrijf of, in het slechtste geval, op een broodfokker. 
  • Welke ondersteuning bieden ze? Verantwoordelijke fokkers bieden meestal advies en ondersteuning, inclusief schriftelijke informatie over de zorg voor de puppy. Gerenommeerde fokkers bieden meestal ondersteuning voor het hele leven vanjouw hond.
  • Bieden zij aan om de puppy/hond terug te nemen bij eventuele problemen gedurende het hele leven van de hond (bijvoorbeeld gezondheids- of gedragsproblemen)?

Je bezoek aan het nest 

  • Ga je puppy meerdere keren bezoeken in het nest. Een goede fokker staat dat graag toe en zal ook al je vragen met plezier beantwoorden. 
  • Kijk naar de leefomgeving van de pups. Zitten ze schoon en droog? Hebben de moederhond en haar pups een eigen ruimte? Er mogen niet veel honden samen in één ruimte gehouden worden. 
  • Bekijk alle honden in hun omgeving. Zien ze er allemaal gezond, gelukkig en vriendelijk uit? Hoe reageren de aanwezige honden op mensen en op de andere dieren? Voelen ze zich goed bij de fokker? Alle honden moeten met respect behandeld worden.  
  • Ga de moederhond en het hele nest bezoeken voor je de puppy in huis neemt. Verantwoorde fokkers staan dat graag toe. Het is normaal dat de moederhond niet graag heeft dat mensen naar haar puppy's komen, maar let erop hoe ze zich gedraagt. Ze moet aandachtig zijn, maar niet nerveus of agressief. Als de puppy's oud genoeg zijn, moet je ze ook mogen vasthouden, maar vraag zeker eerst toestemming aan de fokker. 
  • Kijk naar de grootte en het temperament van de moeder, want het kan zijn dat je puppy die eigenschappen van haar geërfd heeft. 
  • Vraag naar het karakter en de gezondheid van de vader (met inbegrip van eventuele genetische of gezondheidstesten) en naar diens afstamming. 
  • Vraag naar de bewijzen van de gezondheidscontroles van de ouders. 

Wat kun je verwachten van een hondenfokker? 

De ontmoeting met de hondenfokker moet altijd een aangename ervaring zijn. Hij moet je vragen open en eerlijk beantwoorden en bereid zijn aan je te laten zien hoe hij te werk gaat bij het fokken. 

Iedere fokker moet aan de volgende eisen voldoen: 

  • De wettelijke aanbevolen fokrichtlijnen volgen 
  • Gebruik maken van gezondheidsscreening, zoals testen op heupproblemen en oogaandoeningen, die eigenaren zullen helpen de toekomstige gezondheid van hun puppy te voorspellen 
  • Zorgen dat de puppy wordt gezien met zijn moeder, om een ​​indicatie te geven van hoe de puppy waarschijnlijk zal worden 
  • Voorbereid zijn om jouw vragen over het ras te beantwoorden 
  • Nieuwe eigenaren schriftelijke informatie geven over de socialisatie en training van de pup 
  • Er gedurende het hele leven van de puppy zijn als aanspreekpunt om ervoor te zorgen dat de hond en het baasje een gelukkige, sterke relatie hebben. 

Procedure voor het kopen van een puppy

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen bij de aanschaf van een puppy, is een bezoek brengen aan het nest wanneer alle pups nog bij hun moeder zijn. Dan krijg je een idee van de leefomstandigheden van de puppy's, hun temperament (pas op voor puppy's die wegkruipen in een hoekje; alle puppy's moeten blij zijn je te zien) en ook een indicatie van hoe ze waarschijnlijk zullen opgroeien.  

Te ontvangen documenten 

Wanneer je je puppy gaat ophalen, moet je een aantal documenten meekrijgen: 

  • Een stamboom(alleen voor rashonden met stamboom)
  • Koopovereenkomst
  • Chipgegevens- fokker moet ervoor zorgen dat de hond op jouw naam komt te staan. 
  • Inentingsbewijs (indien er puppy-entingen zijn gedaan)
  • Een puppypakket met daarin:voeding, voedingsadvies,verzorgingsadvies etc. 
  • Als uw pup al is ingeschreven bij deRaad van Beheer, wordt ook het registratiedocument verstrekt. Sommige fokkers sturen dit echter later toe.

De taken van de fokker en jouw taken 

De puppy moet volledig ontwormd zijn voor je hem ophaalt en je moet ook vragen wanneer de volgende ontworming nodig is. Dat geldt ook voor de behandeling tegen andere parasieten. Zorg ervoor dat je de inentingen toevoegt aan je lijst met vragen die je moet stellen bij de aankoop van een puppy. Anders weet je niet of je puppy volledig, deels of helemaal niet ingeënt is. De fokker moet ervoor zorgen dat alle pups gechipt en geregistreerd zijn voor ze naar hun nieuwe thuis vertrekken. 

Het contract en wat het inhoudt  

Je moet bereid zijn een koopovereenkomst te ondertekenen. Lees de overeenkomst goed na en stel vragen aan de fokker. In de overeenkomst kan bijvoorbeeld vastgelegd worden of je met de hond mag fokken of niet, of hij showpotentieel heeft of eventuele rasfouten of andere tekortkomingen, of je de hond kan teruggeven in geval van problemen enzovoort. Het is altijd een goed idee om binnen de twee weken na je aankoop met je puppy naar de dierenarts te gaan voor een algemene gezondheidscontrole. 

Een blijvende relatie 

Je fokker wordt graag op de hoogte gehouden over de vooruitgang van je puppy. Hij zal blij zijn als je af en toe eens belt of foto's mailt. Het is ook een goed idee om zijn contactgegevens te bewaren voor het geval dat je de hond door een onverwachte levenswending niet meer zou kunnen houden. In dat geval zou je eerst contact moeten opnemen met de fokker. Betrouwbare fokkers zijn altijd bereid om te helpen. Wees zelf ook altijd eerlijk tegen de fokker. Als er iets scheelt met de puppy, neem dan contact met hem op om het te bespreken. 

Hoe herken je een broodfokker? 

Als je op zoek bent naar een nieuwe trouwe viervoeter, vraag je je misschien af ​​hoe je een broodfokker kunt herkennen. Een broodfokker is een fokker die puppy's in grote hoeveelheden fokt en vaak geen oog heeft voor de gezondheid of het welzijn van de puppy's of hun ouders. Het zal je misschien verbazen dat dit helaas nog steeds veel voorkomt. Een broodfokker biedt puppy's voor een lagere prijs, maar je krijgt dan geen goed gesocialiseerde, op gezondheid geteste puppy zoals je zou krijgen bij een erkende fokker. Een paar tips om een broodfokker te herkennen zijn: 

  • De prijzen lijken misschien goedkoper en te mooi om waar te zijn.
  • Koop nooit een puppy als je de moeder niet hebt gezien.
  • Een erkende fokker zal je altijd willen ontmoeten voordat hij je een puppy verkoopt en dit zal altijd in zijn eigen huis zijn. Pas op voor mensen die zeggen dat ze een puppy zullen afleveren of je ergens zullen ontmoeten.

Tot zover onze puppy aankoop adviezen! Nu weet je alles wat je moet weten als je een puppy gaat kopen bij een fokker. Wil je liever een puppy adopteren? Lees dan ons artikel hierover.