Arbeid en geboorte

Als uw hond op het punt staat te bevallen, blijf dan kalm! Honden zijn veel beter voorbereid op dergelijke gebeurtenissen dan wij. Zorg ervoor dat ze zich op haar gemak voelt, kijk op voldoende afstand toe en treed alleen op als er iets misgaat, wat niet zou mogen gebeuren.

Natuurlijk is het overbodig om te zeggen dat u bepaalde dingen moet weten om na te gaan dat alles zo vlot mogelijk verloopt.

Zich goed voorbereiden

Het is altijd goed om het telefoonnummer bij de hand te hebben waar u uw dierenarts buiten de kantooruren kunt bereiken, want veel geboorten vinden vaak 's nachts plaats. Zorg daarnaast dat u alle essentiële elementen bij de hand hebt voor het geval u ze nodig hebt: nagelschaar, een schone en droge handdoek en een extra mandje.

Hoe weet ik dat de pups weldra geboren zullen worden?

Begin tijdens de laatste week van de zwangerschap twee keer per dag rectaal de temperatuur van uw hond te meten. Het eerste teken van arbeid is een daling van de temperatuur van de moeder, van 38,5 ºC tot 37 ºC (hoewel de temperatuur enigszins van de ene hond tot de andere kan variëren). Dit gebeurt gewoonlijk 12 tot 24 uur vóór de bevalling.

In de laatste dagen van de dracht eet de hond niet veel, kan ze overgeven en herschikt ze waarschijnlijk haar mand voor de nakende komst van de kleintjes. Weeën zijn een ander duidelijk teken. De hond verkrampt tijdens de weeën en ontspant als ze eenmaal voorbij zijn. Het is ook mogelijk dat uw hond erg onrustig en in de war is, en soms kan ze ook beginnen te hijgen en te trillen.

Het laatste teken is vaginale afscheiding. In het algemeen is dit in het begin helder, daarna lichtgroen en uiteindelijk donkergroen. Het donkergroen betekent dat de placenta is losgekomen en dat de pups niet lang meer op zich zullen laten wachten. Als uw hond binnen het uur na deze afscheiding geen pup heeft, bel dan uw dierenarts.

De geboorte

Puppy's worden meestal om de 20 minuten geboren, maar is het normaal dat de hond op een bepaald moment van de partus een beetje "rust" neemt en geen inspanning kan leveren gedurende twee uur tussen elke pup. Als u uw hond grote inspanningen ziet doen en meer dan een uur gestoord en in de war lijkt of als ze een pauze van langer dan vier uur neemt, raadpleeg dan uw dierenarts.

De bevalling

Van sommige pups (meestal de helft) ziet u eerst de staart. Dat is niet abnormaal bij honden. Hun moeder zorgt dan voor hen en likt elke pup om ervoor te zorgen dat de vruchtzak van hun gezicht verdwijnt en ze normaal kunnen ademen, daarna bijt ze de navelstreng door met haar tanden.

Als het de eerste keer is dat uw hond bevalt, kan ze een beetje hulp nodig hebben, dus hou u klaar om haar met woorden te troosten. Soms is de moeder bezig om te bevallen van een pup, terwijl een eerder geboren pup hulp nodig heeft. Indien dit het geval is, haal dan het membraan rond de pup weg, neem een dik stuk touw en maak een knoop op ongeveer 2,5 cm van de plek waar de streng aan het lichaam is bevestigd. Maak dan een beetje verder van de eerste een andere knoop en snij de streng met een propere schaar tussen de knopen. Wrijf de pup snel tegen de haren in droog met een schone doek (washandjes zijn ook goed als ze groot genoeg zijn om de pup te bedekken en u er niet verstrikt in kunt raken). Wrijf tot slot de pup krachtig met een lauwe doek droog en warm en laat hem goed ademen. Door het keffen kan alle vloeistof uit de luchtwegen verdwijnen. Indien u een neussnuiter hebt, kunt u deze gebruiken om elk neusgat voorzichtig te reinigen.

Als de arbeid veel tijd in beslag neemt, kan de moeder het nodige doen voor of tussen elke geboorte. Wees voorzichtig als ze tegelijk van de pup begint te bevallen.

Zodra de arbeid volledig afgelopen is, geef de moeder dan eten en drinken en help haar naar buiten te gaan (want dit kan moeilijk zijn). Verwijder en vervang vuile dekens uit haar mand en laat haar een beetje alleen met de nieuwkomers.

Als de moeder echter niet erg geneigd is om voor haar pups te zorgen, vooral als deze verwaarlozing ruim een uur duurt, moet u het overnemen en onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. In sommige gevallen kan het nodig zijn om zelf aan de slag te gaan als de moeder haar kleintjes verwaarloost of zij geen melk produceert.