Een zwangerschap zonder probleem

Een zwangerschap veroorzaakt grote spanningen bij een hond. Haar lichaam ondergaat grote wijzigingen en ze zal veel meer verzorging en aandacht nodig hebben. Voordat u uw hond laat dekken, moet u nadenken over al deze veranderingen en moet u nagaan of u bereid bent de gevolgen hiervan te dragen. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts of een geregistreerde fokker en de voor- en nadelen te bespreken.

Voedsel en voeding

Een aanstaande moeder zal geleidelijk nood hebben aan grotere hoeveelheden voedsel van goede kwaliteit, voor zichzelf en voor haar toekomstige kleintjes. Voor puppy's is het inderdaad van vitaal belang om de juiste voedingsstoffen en mineralen te krijgen, terwijl de moeder meer eiwitten dan normaal nodig heeft om haar jongen de eerste dagen, wanneer ze heel erg groeien, te zogen. Een voeding met een hoog energiegehalte, zoals die van de samenstellingen voor "actieve" honden of puppy's, zal honden de extra calorieën en andere belangrijke voedingsstoffen bieden die ze nodig hebben in grotere hoeveelheden. Zoals voor elk nieuw voedingsmiddel moet de overgang naar een formule met een hoog energiegehalte geleidelijk gebeuren, vanaf ongeveer de zesde week van de zwangerschap. In de latere stadia van de zwangerschap is er minder ruimte in de buik van uw hond voor voedsel. Dan zal ze kleinere maar meer maaltijden nodig hebben. Ook moet zij altijd een kommetje met vers water ter beschikking hebben.

Denk er ook aan dat obesitas een gevaarlijk probleem kan zijn voor zwangere honden, hoewel de zwangerschap niet het juiste moment is om een dieet te beginnen. Uw dierenarts zal u helpen om het juiste voedingsprogramma voor uw hond op te stellen.

Bewegen

Een regelmatige wandeling kan de moeder in vorm houden, maar intensieve training, deelname aan evenementen en gehoorzaamheidstraining kunnen te veel stress met zich brengen (en een ongelukkige slag op het lijf van de moeder kan schade toebrengen aan de toekomstige puppy's). Door in vorm te blijven zal zij veel beter in staat zijn om de bevalling te doorstaan. Tijdens de zwangerschap zal uw hond in het begin niet al te kleinzerig zijn, maar na verloop van tijd zal het lopen haar meer vermoeien en tot ongemak leiden. Laat haar daarom minder lang bewegen, maar wel vaker.

Vaccinaties

Uw hond dient niet te worden gevaccineerd tijdens de zwangerschap. In het ideale geval werden haar vaccinaties vernieuwd net voor de fokkerij. Gezonde moeders geven hun immuniteit door aan hun pups met de de eerste melk die ze produceren. Zorg er daarom voor dat ze over een zo groot mogelijke hoeveelheid antilichamen beschikt.

Parasieten

Tijdens de zwangerschap en na de geboorte van de pups is het bijzonder belangrijk om te controleren op vlooien en om te ontwormen. Vraag raad aan uw dierenarts. Rondwormen en haakwormen kunnen tijdens de dracht worden overgedragen van de moeder op de puppy's. Het wordt daarom aangeraden om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, met behulp van producten die geen risico vormen voor de dracht. Als u gewend bent om de moeder een preventief middel tegen hartwormen te geven, dan kunt u dit blijven doen tijdens de zwangerschap. Uw dierenarts kan raad geven over welk product u moet gebruiken.

Voorbereiding van het "nest"

Tijdens de laatste twee weken maakt u een "nest" klaar voor de moeder, waarin ze zich warm, comfortabel en veilig voor de geboorte kan voelen. Een kartonnen doos gevuld met dekens, lakens of oude handdoeken wordt zeer op prijs gesteld. Plaats het nest op een rustige plek, waar ze niet wordt gestoord, bij voorkeur in de buurt van een kachel of verwarmingsketel. De ideale temperatuur is 25 tot 30 °C tijdens de eerste dagen, maar als er geen tocht is, is een temperatuur van 22 °C daarna voldoende.