Uw kat verzorgen

Het is algemeen bekend dat katten zichzelf verzorgen, zonder dat ze daartoe moeten worden aangemoedigd. Door uw kat te helpen bij zijn verzorging krijgt u een sterkere band met hem en kunt u eveneens nagaan of hij gezond is. De meeste katten raken gewend aan de verzorging en stellen het erg op prijs. De voordelen van verzorging De verzorging stimuleert de bloedsomloop en verbetert de spierkracht. Het vermindert ook de vorming van haarballen in de maag doordat losse haartjes van de vacht worden verwijderd. Het zorgt voor een egale vacht die het lichaam doeltreffender beschermt en de klieren bij de basis van het haar stimuleert, waardoor de vacht waterafstotend wordt. Als het warm is, zorgt het speeksel dat de kat achterlaat op de vacht voor afkoeling door verdamping. De verzorging verspreidt ook de talg (een natuurlijke olie die het haar en de vacht beschermt en waterdicht maakt) over de hele vacht van de kat. Verzorg uw kat regelmatig en zo snel mogelijk, bij voorkeur van jongs af aan. Hiermee zult u niet alleen eventuele uitwendige parasieten of huidletsels op het spoor komen en de hoeveelheid haar op uw bank verminderen, maar ook een band met uw kat creëren.

Hoe uw kat verzorgen?

  • Gebruik voor katten met kort haar één keer per week een fijngetande metalen kam en een borstel met natuurlijke of rubberen tanden om losse haren te verwijderen.
  • Borstel of kam voorzichtig de vacht van uw kat, in de richting van de haargroei.
  • Gebruik de borstelharen om de vacht naar voren naar de kop te kammen en kam ze dan terug glad naar beneden.
  • Voor langharige katten gebruikt u elke dag een metalen kam.
  • U kunt knopen ontwarren met uw vingers of ze voorzichtig wegknippen met een schaar. Een andere oplossing bestaat erin dit over te laten aan uw dierenarts, want u zou per ongeluk in de huid van uw kat kunnen snijden.
  • Als uw kat dit niet laat doen, probeer hem dan iets extra's om te eten aan te bieden, hem te aaien en met hem te praten om hem gerust te stellen. Profiteer er dan van dat uw kat zich focust op de snoepjes om hem te verzorgen.