Als uw kat veel buitenloopt, loopt hij vaak op ruwe oppervlakken, en in dat geval hoeft u zich niet te bekommeren over het knippen van de nagels van uw kat. De nagels ​van binnenhuiskatten en oudere katten moeten echter regelmatig worden bijgeknipt, tenminste eenmaal per maand. Dit zal voorkomen dat ze in de kussentjes ingroeien, wat kan leiden tot pijn en infecties.

Hoe kunt u de nagels van uw kat knippen?

  • Maak het uw kat van jongs af aan gewoon om te wennen aan het idee dat zijn nagels worden geknipt. Doe alsof u ze knipt door een lichte druk toe te passen op de vingers van uw kitten.
  • U kunt de nog enigszins zachte nagels van een kitten doodgewoon inkorten door ze te vijlen. Zo is er minder kans op pijn en bloedingen.
  • Controleer één keer per week de nagels van uw kat. Als ze zichtbaar zijn als de kat rust - normaal moeten ze dan volledig ingetrokken zijn - dan betekent dit dat ze geknipt moeten worden. In het algemeen moeten de nagels van de achterpoten het vaakst worden geknipt.
  • Voor volwassen dieren kunt u een nagelsknipper gebruiken die speciaal voor katten is gemaakt en die te vinden is in dierenwinkels. Zorg er goed voor, zodat die scherp blijft.
  • Knijp zachtjes op de kussentjes van uw kat met uw duim en wijsvinger zodat de klauw naar voren komt. Knip alleen de door​zichtige punt van de nagel, daar zitten geen bloedvaten in.
  • Als u het niet gewoon bent en onhandigheid vreest, dan kunt u uw kat pijn doen door in het gevoelige deel aan de basis van de nagels te snijden. Vraag aan uw dierenarts of uw dierenverzorger om u te laten zien hoe dit moet, als u niet zeker bent van uzelf.​
  • ​Raadpleeg eventueel uw dierenarts als u per ongeluk een nagel te kort heeft afgeknipt en het bloeden niet vanzelf stopt.
  • Wanneer u de nagels controleert, maak dan van de gelegenheid gebruik om te controleren of de kussentjes geen insnijdingen vertonen of er geen vreemde voorwerpen in zitten. Controleer tussen de vingers of er geen ander teken van pijn is. Neem contact op met uw dierenarts indien u iets ongewoons vaststelt.