Problemen met de kattenbak

Katten zijn zeer nauwgezette dieren. Hun gewoonlijke routine in het verschonen van de kattenbak geraakt gemakkelijk verstoord wanneer ze veranderingen ervaren in hun omgeving. Het is dus ook helemaal niet verrassend dat de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten gerelateerd zijn aan de kattenbak. Gelukkig kunnen deze problemen gewoonlijk snel worden opgelost. Als uw kat de kattenbak pertinent weigert te gebruiken, raadpleeg dan uw dierenarts voordat u iets anders onderneemt. Een volledig lichamelijk onderzoek met analyses van de urine, de ontlasting en het bloed zal uitwijzen of er een medische oorzaak is.

Waar de kattenbakken plaatsen?

Als er geen medisch probleem is, bestaat de volgende stap erin voldoende kattenbakken te plaatsen. U moet evenveel kattenbakken hebben als katten, plus nog één extra. U kan kiezen tussen grote, effen en platte bakken of, als uw kat meer privacy wil, een bak met een deksel. Als katten mogen kiezen, doen ze hun behoefte het liefst in schone en open ruimten. Het is ook mogelijk dat ze zich wantrouwig opstellen tegenover geluiden, vochtigheid, een slechte plek van de kattenbak of onaangename geuren. Uw bakken moeten zich dus op geschikte plaatsen bevinden waar uw kat vaak komt. De kelderverdieping is dus mogelijk niet geschikt. Plaats de bakken ver genoeg van de eetkommen.

Schoonmaak

Kattenbakken moeten één keer per dag worden schoongemaakt. Als u ze te vaak reinigt, zal uw kat niet weten waarvoor ze dienen omdat u de geuren zo verwijdert. Maar als u te lang wacht om de kattenbak schoon te maken, zal uw kat afkeer tonen en elders gaan.

Katten die de gewoonte hebben aangenomen om hun behoefte buiten de kattenbak te doen moeten er één of twee keer per dag met zachtheid naartoe worden gebracht. Als ze hun behoefte erin doen, moeten ze worden beloond. U kunt ook proberen om de kattenbak op de plaats te zetten waar uw kat blijft naartoe gaan zodat hij deze plaats leert associëren met de plaats waar hij zijn behoefte doet. Als uw kat kiest om naar een zeer vervelende plaats te gaan, probeer er dan stukjes aluminiumfolie te leggen. Katten houden niet van deze textuur op hun poten. Of u kunt proberen de eetkommen er dichtbij te zetten: katten eten niet graag in hun toilet!

U moet deze plaats ook grondig schoonmaken en een spray met een voor katten afstotende geur gebruiken, zoals verstuivers op basis van feromonen die verkrijgbaar zijn bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Als uw kat uw badkamer wil gebruiken als toilet, ontzeg hem dan eenvoudig de toegang door de deur dicht te houden. Als uw kat tot slot gewend is aan een bepaalde soort kattenbakvulling, probeer dan altijd die soort te blijven gebruiken. Verandering kan zeer verwarrend zijn.