Een nieuwe kat voorstellen aan andere katten

Katten zijn erg gehecht aan hun territorium. Ze bakenen dit snel af en zijn niet altijd geneigd om nieuwe bewoners toe te laten. Zij moeten ook weten wie de baas is en leven volgens een strikte sociale hiërarchie. Iedere nieuwkomer die de regels overtreedt, zal waarschijnlijk zeer snel op zijn plaats worden gezet. Als u dus een nieuwe kat mee naar huis brengt als u er al één of twee hebt, dan zijn dit enkele tips om het voorstellen gemakkelijker te maken.

  • Als u een nieuwe kat kiest, dan zal de sfeer rustiger zijn als het een kitten of een jonge kat is en als beide katten gesteriliseerd zijn. Oudere katten zijn vaak minder gastvrij.
  • Stel de nieuwe kat geleidelijk voor.  Confronteer de bewoners niet rechtstreeks met de nieuwkomer. Wanneer u de nieuwe kat mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat de kat die al bij u verblijft in een kamer is waarin hij zich goed voelt. Plaats de nieuwkomer in een aparte ruimte die als thuisbasis zal dienen tijdens zijn aanpassingsperiode en waar hij zijn eigen kom, waterbak en kattenbak zal hebben.
  • Zodra de nieuwe kat geïnstalleerd is, kunt u de andere kat bij u nemen en hem laten ruiken aan uw handen en kleren, terwijl u zachtjes met hem praat en hem een beloning geeft. Verwaarloos tijdens de aanpassingsperiode van uw nieuwe kat uw eerste kat niet. Respecteer zijn gewoonten, anders zal hij zich ontstemd voelen. Laat de nieuwe kat ondertussen rustig in zijn eigen kamer. De tijd dat u de twee katten gescheiden moet houden, zal afhangen van de reactie van de twee katten.
  • Laat de eerste kat wennen aan de geur van zijn nieuwe metgezel. Meng in de eerste dagen de geur van de nieuwkomer met die van het huis. Wissel in de eerste week geleidelijk de eetkommen en de manden. Als een van de katten slecht reageert op de geur, bied hem dan onmiddellijk iets positiefs, zoals een snoepje.
  • Zodra elke kat gewend is geraakt aan de geur van de andere, kunt u toestaan dat de ene het territorium van de andere verkent, maar dan wel op een ander moment, zonder dat ze tegenover elkaar komen te staan. Als elke kat zich voldoende op zijn gemak voelt in het territorium van de andere, dan is het moment gekomen om de katten echt aan elkaar voor te stellen.
  • Het beste moment voor een eerste ontmoeting is de maaltijd. Zet de schalen in dezelfde kamer, maar wel op een afstand van elkaar. De aantrekkingskracht van het voedsel zal waarschijnlijk sterker zijn dan het wantrouwen. Dwing ze niet om dichter naar elkaar te gaan en doe dit in een grote ruimte, zodat ze uit elkaars buurt kunnen blijven als ze dat willen. Verwacht u aan onderzoekende blikken, geblaas en een hoge rug tijdens deze fase waarin de hiërarchie wordt bepaald. Dit is heel normaal. Maar houd altijd een deken bij de hand in het geval het tot een gevecht komt. Als één van de katten een hevige reactie toont, scheid ze dan onmiddellijk en keer terug naar de vorige stap.
  • Scheid onmiddellijk uw katten na het eten. Bij de volgende maaltijden kunt u ze langer bij elkaar laten tot ze helemaal ontspannen zijn in het bijzijn van elkaar. Geleidelijk zal uw eerste kat de aanwezigheid van het nieuwe huisdier associëren met zijn favoriete voedsel. Verdeel uw tijd evenredig tussen de twee katten, zodat uw geur zich vermengt met die van hen en ze niet merken dat één van de twee uw lieveling is.

Als uw kat zich agressief blijven gedragen, praat dan hierover met uw dierenarts die u een behandeling kan voorstellen. Uw katten zullen rustiger zijn en u kunt ze opnieuw aan elkaar voorstellen. U moet wel weten dat sommige kattenpersoonlijkheden gewoon niet bij elkaar passen. In dat geval moet u er rekening mee houden dat u uiteindelijk de nieuwe kat moet opgeven.