Een goede verstandhouding met honden

Als u de komst van een nieuwe kat tot een succes wenst te maken, moet u zorgen voor een zo veilig en gecontroleerd mogelijke omgeving. Als u al een hond hebt, houd dan goed in het oog dat de twee dieren goed met elkaar overeenkomen. Om dat te controleren moet u door enkele fasen gaan waarin ze stap voor stap hun relatie kunnen opbouwen.

  • Besteed zo vaak mogelijk aandacht aan allebei. Vaak is een houding of een blijk van genegenheid genoeg om te voorkomen dat er een grote rivaliteit of vijandelijkheid ontstaat.
  • Observeer de katten en honden tot u zeker weet dat ze goed samen kunnen leven. Sommige volwassen honden dragen de kittens overal naartoe en de kleintjes accepteren dit soort aandacht, maar het is waarschijnlijk verstandiger om uw kitten voorzichtig uit de mond van de hond te halen om ongevallen te voorkomen.
  • Als u meer dan één hond hebt, laat ze dan niet allemaal samen naar uw kat komen. Het beste is om uw kat telkens aan één hond tegelijk voor te stellen, zodat elke hond begrijpt dat uw kat nu deel uitmaakt van het gezin en dat hij nu geen voorwerp of prooi is.
  • Zorg ervoor dat uw hond niet bij de kattenbak kan geraken. Vroeg of laat zal de hond proberen op te eten wat er inzit!
  • Houd de honden en katten gescheiden wanneer ze eten, zodat iedereen rustig kan eten. Als zuivere vleeseters hebben katten nood aan een voeding die het aminozuur taurine bevat. Als een hond het voedsel van uw kat eet, kan hij een voedingstekort ontwikkelen.
  • Laat voedsel of restjes niet achter op een plek waar de kat bij kan. De kat kan niet alleen zomaar op de tafel of het aanrecht springen of zelfs de vuilbak omkieperen, maar ze kan ook brokjes op de grond laten vallen, die de hond zou kunnen opeten.
  • Als uw hond het gedrag van een 'jager' heeft, train hem dan zodat hij gehoorzaamt aan het commando "laat". Zo houdt u zijn jagersinstincten ten opzichte van uw kat onder dwang. U kent beter meteen vermijden dat ze achter elkaar rennen, want zodra de achtervolging is ingezet, zal uw hond uw instructies compleet negeren.
  • Zorg ervoor dat uw kat achter iets anders kan zitten dan achter de staart van uw hond.