Leer uw kat goede manieren

In tegenstelling tot wat velen denken, kunt u uw kat aanleren een aantal nuttige dingen te doen. U kunt katten aanleren hun naam te herkennen en naar u te komen als u ze roept. Hoe eerder u begint, hoe groter de kans op succes.

Sociaal gedrag

Om zijn sociaal gedrag te stimuleren is het belangrijk om uw kittens te laten kennismaken met nieuwe mensen en andere katten en honden terwijl ze nog redelijk jong zijn. Als ze groot genoeg zijn om zelfstandig te bewegen, gaan kittens zonder vrees naar elke nieuw voorwerp. De eerste grote leerperiode begint na ongeveer drie weken wanneer de kittens hun ogen en oren voor de eerste keer openen en ze de wereld rondom hen verkennen.

Na zeven weken worden kittens voorzichtiger, dus het is van cruciaal belang om ze zoveel mogelijk nieuwe situaties te laten beleven vóór deze leeftijd, maar ook erna. Helaas is het onwaarschijnlijk dat u een kitten adopteert dat jonger is dan zeven weken. Daarom is de keuze van de fokker of het asiel zo belangrijk.

Meestal houden fokkers raskittens bij zich tot ze 12 of 13 weken oud zijn, dus missen de kleintjes enkele stappen in hun emotionele ontwikkeling. U dient die verloren tijd in te halen zodra uw kitten bij u komt en moet hem zo goed mogelijk aan vele dingen laten wennen.

Natuurlijk houdt de emotionele ontwikkeling van uw kitten niet op als hij 12 weken oud is. Katten hebben een groot aanpassingsvermogen en u moet ze leren zich uit de slag te trekken en van het leven te genieten, ook al lijken ze bij hun aankomst wat wantrouwiger dan ze zouden moeten zijn.

Het sociale leven

 • Nodig vrienden bij u uit, zodat uw kitten het gewend raakt om mensen te zien van een verschillend geslacht, grootte, lichaamsbouw, ras en leeftijd.
 • Als u geen kinderen hebt, nodig er dan uit bij u thuis, nadat u hen hebt uitgelegd hoe ze zich moeten gedragen met uw kitten.
 • Nodig vrienden uit die honden hebben, die goed overweg kunnen met katten. De honden moeten afgericht zijn en gehoorzamen aan bevelen, in welke omstandigheden ook.
 • Neem uw kitten mee op korte ritjes met de auto om hem vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan dit soort verplaatsingen.

Acties en reacties

Wanneer uw kitten met iets nieuws wordt geconfronteerd, reageer dan alsof er niets is gebeurd. Als u ze te veel in de watten legt of ze te fel probeert gerust te stellen, versterkt u nog hun angsten. Ze kunnen er ook uit concluderen dat ze meer aandacht krijgen als ze zich angstig voordoen! Een kalme en gewone houding zal efficiënter zijn.

Eerste stappen op weg naar een goed gedrag

Uw kitten heeft veel te leren. Wees geduldig, beloon goed gedrag en negeer het minder wenselijke gedrag dat vanzelf zal verdwijnen.

Sla uw kitten nooit. Onderbreek het verkeerde gedrag eerder met een ferme "NEE" en leid uw kitten dan naar een geschiktere activiteit.  

Zijn naam herkennen

 • Herhaal de naam van uw kitten bij aangename momenten, zoals wanneer hij eet of wanneer u hem knuffelt.
 • Schreeuw nooit zijn naam als u boos bent, hij moet zijn naam associëren met leuke dingen. Dit is vooral belangrijk voor buitenkatten. Het is de bedoeling dat uw kat naar u komt gelopen als u hem roept.

Krabpaal

 • Het is belangrijk dat u katten aanleert om zijn klauwen te oefenen, zodat hij uw bank niet al te veel aandacht geeft!
 • Toon uw kat de krabpaal en hang er een speeltje aan om hem aan te moedigen te spelen. Hij zal zijn klauwen beginnen te scherpen, zodra hij de krabpaal aanraakt. Bingo!
 • U kunt ook de voorpoten van uw kat voorzichtig vastnemen en hem laten zien hoe hij met zijn klauwen aan de krabpaal kan krabben. Uw kat zal snel leren om het alleen te doen.
 • Een beetje kattenkruid op de krabpaal kan hem eveneens aanmoedigen om te beginnen er zijn klauwen op los te laten.
 • Hoe meer hij met zijn klauwen op de krabpaal krabt, hoe vaker hij ernaar zal terugkeren, want hij zal de geur van zijn eigen poten ruiken.

Leuk en nieuwsgierig

De meeste katten hebben het overdag te druk met spelen of rond te lopen om niets te doen. Niet alle katten willen per se op de schoot van hun baasjes komen liggen, laat dus uw kat naar u komen om te worden gestreeld en geknuffeld. Geef uw kitten de speelruimte die hij nodig heeft om te groeien. Na verloop van tijd zal hij meer tijd met u doorbrengen. Leren leven met een nieuwkomer, vooral een kitten, vereist immers geduld, begrip, een beetje compromis en een groot gevoel voor humor!