De voortekens

Wanneer uw kat zwanger is of op het punt staat te bevallen, is het belangrijk om waakzaam te zijn. Vele voortekens kunnen wijzen op mogelijke complicaties. Het kan ook nuttig zijn om te weten waarop u moet letten.

Bloedingen

Vaginale bloedingen tijdens de zwangerschap zijn niet normaal. Het is mogelijk dat uw kat dan haar kittens aan het verliezen is, maar als dit gebeurt rond ongeveer 8 weken dan kan zij misschien te vroeg bevallen. Dan kan een keizersnede noodzakelijk zijn. Laat in ieder geval uw kat zo spoedig mogelijk onderzoeken door de dierenarts om te beoordelen wat er te doen staat.

Contracties, maar geen kittens

Als uw kat al meer dan een uur contracties heeft, maar niet bevalt van een katje, dan heeft ze hulp nodig: u moet dan dringend naar de dierenarts. Neem de eventueel al geboren kittens met haar mee.

Behoud van de placenta

De placenta moeten voor elke kitten worden uitgestoten, dus is het belangrijk om ze te tellen. Als de moeder een placenta niet uitstoot, dan kan dit leiden tot infectie, koorts of het verlies van eetlust. Als u denkt dat dit het geval is, dient u dringend contact op te nemen met uw dierenarts.

Afscheiding

Afscheiding is normaal tot drie weken na de bevalling. Dit heeft meestal een zwarte of roodachtige kleur, omdat het voornamelijk uit bloed bestaat.

Als de afscheiding erg sterk of etterig lijkt, laat haar dan zo spoedig mogelijk onderzoeken door uw dierenarts. In het tweede geval kan het om een baarmoederinfectie gaan.

Hebt u twijfels?

Zoals bij alles wat uw huisdier betreft, is de gouden regel altijd: "In geval van twijfel neemt u contact op met uw dierenarts." Als u tijdens de bevalling merkt dat er iets mis is, zoals langdurige inspanningen zonder de geboorte van een kitten, bloedingen of stinkende of kleurloze afscheidingen, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen.