Een zorgeloze zwangerschap

De meeste zwangere katten zijn perfect in staat om voor zichzelf te zorgen. Toch zijn er een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt.

Voeding

In de eerste helft van de zwangerschap (tot ongeveer 30 dagen) vergen de zich ontwikkelende foetussen niet erg veel van de aanstaande moeder. Vanaf de vierde week beginnen de dingen echter te veranderen. De zwangere kat zal een duwtje in de rug nodig hebben om haar doorheen deze periode van fysieke stress te helpen. Vanaf de vijfde week van de zwangerschap moet u uw kat elke week ongeveer 15% meer eiwitten en calorieën geven. Vaak is het gemakkelijkst om dit te doen door over te schakelen naar hoogwaardige industriële voeding bedoeld voor kittens. Het hogere gehalte essentiële voedingsstoffen is precies wat een zwangere kat nodig heeft. 

Gelukkig zijn zwangere katten geen moeilijke eters. Zolang u een voldoende hoeveelheid voedsel aanbiedt zal uw kat haar dagelijkse inname van voedsel aanpassen aan haar behoeften. Maak u niet al te veel zorgen als uw kat bijkomt: het is slechts een teken van de zwangerschap. De meeste katten komen ongeveer een kilo bij in vier weken. In het algemeen kunt u tijdens de zwangerschap een gewichtstoename van 40% verwachten in vergelijking met het gebruikelijke gewicht van uw huisdier.

Vaccinatie

In het ideale geval heeft uw kat al een reeks herhalingsinentingen gehad net vóór de zwangerschap. Gezonde moeders geven hun immuniteit via de moedermelk tijdens de eerste dagen van het zogen door aan hun kitten. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze over een maximale hoeveelheid antilichamen beschikken. In elk geval moet worden vermeden dat ze tijdens de zwangerschap geneesmiddelen toegediend krijgen omwille van mogelijke nadelige gevolgen voor de zich ontwikkelende foetussen. De enige uitzonderingen zijn bepaalde middelen tegen parasieten, zoals een product tegen vlooien bijvoorbeeld, maar win altijd eerst het advies in van uw dierenarts. 

Complicaties

Complicaties tijdens de zwangerschap zijn zeer zeldzaam bij katten. Er kunnen zich af en toe problemen voordoen bij het werpen van kittens met een groot gewicht. Een keizersnede kan nodig zijn als een natuurlijke bevalling riskant is door eerdere trauma's (zoals een bekkenfractuur). Zwangerschapsvergiftiging komt zelden voor, maar is mogelijk. De getroffen katten geven tekenen van spiercontracties en kunnen aanvallen krijgen als hun voeding een tekort aan calcium vertoont, wat vaak het geval is bij voeding op basis van rauw voedsel. Een goede industriële kattenvoeding moet deze problemen voorkomen.

Wat de bevalling betreft, zijn infectieziekten de meest voorkomende doodsoorzaak bij kittens. Goede kweekomstandigheden, een nette omgeving en een beperkte omgang met andere katten tot de kittens zijn gevaccineerd, zijn noodzakelijke beschermingsmaatregelen. 

Na de geboorte

De pasgeboren kittens zijn volledig afhankelijk van de moedermelk die ze de eerste vier weken van hun leven krijgen en de voeding die u uw kat biedt, zal hierop een sterke invloed hebben. Om melk te produceren heeft de moeder veel energie nodig, om nog maar te zwijgen van haar omgang met een nest nieuwsgierige kitten. Daarom is het vaak het beste dat ze ook na de bevalling voeding voor kittens blijft krijgen. Pas na het spenen, als de moeder haar kleintjes niet meer zoogt en zij overschakelen naar vaste voeding, kunt u opnieuw de gewone voeding voor volwassen katten geven.