Voeding tijdens de dracht en het zogen

Een goede voeding is in elke fase van zijn bestaan van cruciaal belang voor de gezondheid van uw kat; en nog meer wanneer vrouwtjes zwanger zijn. Net als kittens hebben zogende of zwangere vrouwtjes extra nood aan eiwitten en energie om hen door deze periode van fysieke stress te helpen.  

Een eenvoudige voedingsformule voor volwassen katten zal niet zorgen voor de nodige voedingssupplementen. De ideale oplossing bestaat er dus in om uw kat tijdens de zwangerschap en de weken na de geboorte een speciale formule voor kittens te geven. Het caloriegehalte en de hogere concentraties van nutriënten voldoen aan de behoefte van een zwangere kat. 

Vergeet niet dat tijdens een zwangerschap de voedselconsumptie anderhalf tot twee keer hoger kan liggen dan gebruikelijk. Vergeet niet om uw kat de hoeveelheid voedsel te geven die noodzakelijk is voor een goede lichamelijke conditie.

Meer informatie over hoe u de fysieke conditie van uw kat kunt beoordelen, vindt u hier. Gedurende de zwangerschap kan de kat langzaam en gestaag zwaarder worden en meer voeding beginnen te gebruiken, vooral tijdens de laatste 20 dagen.

Gedrags- en hormonale veranderingen tijdens de voortplanting kunnen ertoe leiden dat ze soms te weinig, soms te veel of soms helemaal niets eet.

Indien de periode van ondervoeding blijft duren of als de fysieke toestand van het vrouwtje slechter wordt, ga dan met uw kat naar de dierenarts. Meestal neemt binnen 24 uur na de bevalling de eetlust van de moeder geleidelijk toe.

Voeding tijdens het zogen

De melkproductie vergt van de aanstaande moeder veel energie die ze uit de voeding moet halen. In het algemeen verdubbelt de voedselinname, maar tijdens het zogen kan dit zelfs vier keer zo hoog liggen. Geef uw kat dus meerdere keren per dag eten en zorg ervoor dat er altijd fris water in een schone kom tot haar beschikking staat. Tijdens het zogen moet het droge voer worden bevochtigd om de inname van voedsel en water te verhogen.​

Wanneer de kittens drie tot vier weken oud zijn en wanneer hun moeder hen minder wenst te zogen, beginnen zij interesse te tonen in vast voedsel. De sleutel tot een geslaagd spenen is tijd en geduld. Een plotselinge verandering kan traumatisch zijn. Het is raadzaam om de moeder geleidelijk te scheiden van haar kleintjes bij het eten, zoals haar natuurlijke instinct dit vraagt. Tegelijk moeten aan de kittens hun eerste vaste voedsel en water worden gegeven. Droge voeding bevochtigen met lauw water kan hun eetlust stimuleren. Als het spenen geleidelijk gebeurt, dan vermindert en stopt de melkproductie bij de moeder.

In diezelfde periode kunt u ook geleidelijk haar voeding verminderen en terugkeren naar de porties zoals voor de zwangerschap.