Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Wormen bij honden
Dierenarts controleert de oren van de hond

Oormijt bij honden: Symptomen en behandeling

Leestijd: 4 min

Heb je gemerkt dat je hond meer krabt en vaker met zijn kop schudt dan normaal? De boosdoener kan een bijna onzichtbaar insect zijn dat irritatie veroorzaakt en je dierbare makker een uiterst ongemakkelijk gevoel geeft.

Oormijt bij honden komt namelijk helaas veel voor. Ontdek op deze pagina wat je moet doen als ze jouw hond als gastheer kiezen.

Wat zijn oormijten?

Oormijten zijn kleine insecten die lijken op teken die in de gehoorgang leven, maar je vindt ze ook op de huid. De mijt legt eitjes in de gehoorgang van de hond, waar deze uitgroeien tot volwassen oormijten. . Deze parasieten leven van oorsmeer en dode huidcellen van een hond.Met het blote oog zijn ze nauwelijks zichtbaar en ze kunnen maar heel kort overleven zonder een gastheer, waardoor ze gretig op zoek gaan naar een gastvrije hond. Dit betekent dat oormijten buitengewoon besmettelijk zijn en in een mum van tijd van hond op hond of zelfs van kat op hond springen. Oormijt komt meestal voor bij puppy’s, maar ook volwassen honden of katten kunnen last krijgen van een besmetting met de oormijt.

Wat zijn de symptomen van oormijt bij honden?

Oormijten zijn kleine irritante beestjes, dus een van de eerste symptomen van oormijt is intense jeuk. Je hond of pup gaat met zijn kop schudden of met zijn oor over de grond schuren.

De symptomen van oormijt bij honden zijn onder andere:

  • Krabben aan de oren

  • Schudden met de kop of kop schuin houden

  • Bruin/Donker oorsmeer uit het aangetaste oor

  • Oor stinkt en gezwollen oorschelp.

  • Korstjes/wondjes rondom het oor

Maar deze symptomen komen voor bij veel parasitaire infecties en lijken op een ooronsteking, dus je kunt het beste een afspraak maken met je dierenarts om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten voordat je met een behandeling begint.

Wat veroorzaakt oormijt bij honden?

Honden pikken oormijten meestal op van een ander huisdier. Dat kan een andere hond of kat zijn; mijten kunnen razendsnel van het ene dier op het andere worden overgedragen. Ze kunnen maar kort in de omgeving leven en met zo weinig tijd tot hun beschikking, vinden ze al snel een nietsvermoedende hond die als gastheer gaat dienen.

Mijten gaan van gastheer naar gastheer, dus als je het geluk hebt om meerdere huisdieren in de familie te hebben, is het zeer waarschijnlijk dat als een van hen oormijt krijgt, de rest snel zal volgen.

Hoe wordt oormijt bij honden vastgesteld?

De dierenarts zal met een otoscoop de gehoorgang van je hond controleren op tekenen van mijt. Ook kan een microscopisch onderzoek van de afscheiding uit het oor worden aanbevolen.

Soms kunnen de oren van je hond door de intense jeuk en het krabben erg pijnlijk worden, waardoor ze moeilijk stil kunnen blijven liggen tijdens het onderzoek. Als dat het geval is, kan het nodig zijn je hond te verdoven voor de diagnose en de eerste behandeling.

Oormijt hond behandelen door dierenarts

Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat je jouw  hond laat behandelen om de oormijt te bestrijden.

De oren van je pup of hond moeten ook grondig worden schoongemaakt om het ontstane vuil en de hardnekkige, nog aanwezige mijten te verwijderen. De dierenarts begint dan ook met het schoonmaken van de oren om de mijten te verwijderen. De behandeling bestaat daarnaast meestal uit plaatselijke antiparasitaire medicatie, een mijtdodend middel, die enkele weken lang regelmatig moet worden toegepast. Maar ook een behandeling met medicijnen kan een optie zijn. Je dierenarts weet wat de beste behandeling voor je hond is.

Je hond thuis verder behandelen tegen oormijt

Na een bezoek aan de dierenarts kun je de oormijt bij jouw hond thuis zelf behandelen. Reinig de oren van jouw hond en breng daarna het door de dierenarts voorgeschreven mijtdodend middel aan. Let op dat alle dieren in huis behandelt worden, aangezien het aannemelijk is dat zij ook besmet zijn.

En vergeet niet dat oormijten die nog in huis leven, weer opgepikt kunnen worden, waardoor het proces van voren af aan begint. Reinig mand of kussen van je hond en de vloerbedekking grondig om dit te voorkomen.

Hoe lang duurt het om van oormijt af te komen?

De levenscyclus van een oormijt is meestal drie weken. De medicatie doodt volwassen mijten, maar laat de eieren ongemoeid. Daarom kan het enkele weken duren voordat je hond van de irritante insecten af is. Maar met een beetje geduld nemen de symptomen snel af als de medicatie begint te werken.

Is oormijt bij honden ook besmettelijk voor mensen?

Hoewel het niet helemaal onmogelijk is, krijgen mensen zelden oormijt van honden. Oormijten kunnen tijdelijke jeuk veroorzaken bij mensen die in contact komen met besmette dieren, maar mijten kunnen zich niet voortplanten bij mensen.

Kan oormijt bij honden worden voorkomen?

Preventie kan lastig zijn. Deze bijna onzichtbare insecten hechten zich aan alles, van gras tot losse hondenharen en vloerbedekking. Hoewel je weinig controle hebt over wat de hond tegenkomt op zijn uitstapjes buiten, is zijn omgeving binnenshuis gemakkelijker mijtvrij te houden. Zorg er wel voor dat je het leefgebied van je hond grondig schoonmaakt, vooral als je hond tegen mijt is behandeld.

Bepaalde maandelijkse vlooienbehandelingen kunnen ook helpen om oormijt te voorkomen, dus vraag je dierenarts naar de beste preventiestrategie.

Als je je afvraagt hoe je het oor van je hond schoonmaakt, bekijk dan onze handige, stapsgewijze gids. Of lees ons artikel je hond en jezelf gezond houden om te kijken of je de parasieten waarvan je hond last heeft, kunt vangen.